U heeft er volgens mij niet naast kunnen kijken: het nieuws, de kranten en internet stonden er vol van: Fruit en groenten bevatten resten van pesticiden. Uit cijfers die het wetenschappelijk magazine EOS kon inkijken bleek dat de meeste van onze groenten en fruit nog residu’s van bestrijdingsmiddelen bevatten.
Zo blijkt uit de staalnames van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) dat bv. knolselder in 90% van de gevallen nog residu’s bevatte van meer dan 3 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Bij rode bessen liep het aantal gevonden soorten bestrijdingsmiddelen op tot 16 soorten op 1 bes.
Even slikken
En toch mag dit niet verbazen. Er verschijnen al jarenlang dezelfde berichten in de kranten en tot nu toe is daar nooit veel reactie op gekomen. Ik heb er zelf enkele maanden geleden nog over geschreven: Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten? Ook toen kwam uit onderzoek al naar voren dat op bijna 90% van de groenten en fruit nog resten van bestrijdingsmiddelen werden gevonden.
Een artikel van DeMorgen met de titel Eet gezond, eet geen appel, ging in de zomer van 2012 al dieper in op het probleem en dat passeerde toen zonder enige reactie. Ook hierin wordt duidelijk gezegd dat in vele groenten en fruit nog resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Wel wordt er altijd bij gezegd dat deze onder de toegelaten norm zijn. Maar nu vraagt men zich eindelijk af of er geen versterkend of cumulatief effect kan zijn bij de resten.
Residu’s hebben wel degelijk een effect
Uit onderzoeken blijkt dat deze resten, zelfs indien ze onder de zogeheten ‘strenge’ normen blijven, een invloed hebben op onze hersenen en misschien ook andere metabolismen in ons lichaam. Zo wordt in een Amerikaanse studie het verband aangetoond tussen een bepaalde groep bestrijdingsmiddelen en ADHD. Ook autisme is al in verschillende onderzoeken in verband gebracht met het voorkomen van bestrijdingsmiddelen in ons eten.
Een laatste opmerking
De FAVV heeft in 2011 in totaal 1800 steekproeven afgenomen. Dit lijkt misschien een groot getal, tot u de volgende cijfers even bekijkt. Er waren in België in 2011:
- 39528 bedrijven
- meer dan 500 000 ha granen
- meer dan 40 000 ha groenten in open lucht
- bijna 2000 ha groenten in serres
- meer dan 80 000 ha aardappelen
En daarbovenop voeren wij elk jaar nog voor vele miljarden euro’s aan groenten en fruit in van over de hele wereld.
1800 steekproeven representatief? Ik heb mijn twijfels. De controles vormen volgens mij een net met hele grote mazen waar wel heel veel kan door glippen. Kijken we bv. even naar Amerika waar er een organisatie is die alle metingen (in de VS) samenbrengt en zo de verschillende residu’s bijhoudt die gevonden worden op groenten en fruit.
Enkele resultaten:
- Appels: residu’s van 42 verschillende middelen
- Broccoli: 33 soorten residu’s
- Komkommer: 35 soorten
- Bananen: 12 soorten
- …
En denk nu niet: ja, maar dat is in Amerika! We wonen in een geglobaliseerde wereld en uw groenten en fruit komen echt niet allemaal uit de achtertuin. Uw tomaten, paprika’s en komkommers komen momenteel van de andere kant van wereld, vele groenten komen het hele jaar door uit China dat bekend staat om zijn slechte prestaties inzake residu’s van bestrijdingsmiddelen.
Denk dus 2 keer na voor u terug een lekkere ongeschilde appel aan uw kinderen geeft … of het moest een biologisch gekweekte appel zijn 😉
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
jan dheedene says
kortom,
zoveel als mogelijk alles zelf kweken!!
trouwens Frank, ben je al aant zaaien binnenshuis?
Jan
Frank Anrijs says
Dag Jan,
veel zelf kweken is inderdaad een goede oplossing!
Wij beginnen normaal rond half februari te zaaien, de exact dag afhankelijk van het weer en wat de maankalender zegt.
Binnenkort kunnen we er terug aan beginnen, ik kan de lente al bijna ruiken :-).
Groetjes,
Frank