Combineren in de moestuin is op vele manieren toe te passen, de ene manier al succesvoller dan de ander. Na een lange zoektocht hebben we zelf een manier van combineren bedacht. Of misschien beter gezegd, samen gesprokkeld uit allerlei bronnen. De naam: het systeem van schijnbare chaos.
Het zaai- en plantseizoen is weer aangebroken, en daarmee ook de vragen over netten bij kolen, bescherming van wortelen tegen wortelvlieg, prei tegen preimot …
Wij voeren geen gewasbescherming uit, maar hebben een hele rits aan maatregelen die ervoor zorgen dat we weinig last hebben van bovengenoemde plagen. En onze manier van combineren is daar een van. Op deze blog kan je daar veel informatie over vinden, maar blijkbaar ook op andere plaatsen.
Ini’s Moestuin
Op het kanaal van Ini’s Moestuin wordt elke zaterdag een nieuwe vlog geplaatst over moestuinieren. Ondertussen al bijna 100 video’s die je helpen bij het moestuinieren. En de laatste twee gingen onder andere over combineren in de tuin. En tot mijn verrassing kwam ineens mijn boek te voorschijn. En het was best wel leuk om eens iemand anders over haar ervaringen met onze manier van combineren te horen vertellen.
De vlogs
Het boek
Het boek over combineren kan je hier kopen: Combineren in de natuurlijke moestuin. De vlogs van Ineke kan je hier bekijken: Ini’s Moestuin.
Bertus Niezing says
In boek “Praktisch Handboek Voedselbossen” van Martin Crawford kwam ik een passage tegen die wel op dit onderwerp aansluit. Hij schrijft dat sterk aromatische planten in het groeiseizoen etherische oliën afgeven wat een antibacteriële en schimmelwerende werking zou hebben. Wanneer je deze kruiden over de moestuin zou verspreiden zou dit een gunstig effect hebben.
Het was nog niet wetenschappelijk onderzocht. ( niemand had nog de moeite genomen om het te doen)
Ruben Boonen says
Een experiment waar ik dit jaar mee bezig ben, is de combinatie met moestuingewassen die ik vorig jaar niet geoogst heb. Vertrekpunt is de werkwijze van Gabe Brown die meerdere gewassen combineert als voedergewas om maximaal koolstof en stikstof uit de lucht te halen, om te zetten in biomassa en dit te laten begrazen. Hij argumenteert in zijn voordrachten en boek dat planten via hun wortels diverse molecules in de bodem pompen en op die manier het bodemleven voeden en zo bijdragen aan een betere bodem.
Zo heb ik dit jaar palmkool, krulkool, rapen, snijbiet, rode biet en prei laten staan om te bloeien. Zij zijn al een hele tijd actief (de palmkolen zijn al uitgebloeid), waardoor ze – als de theorie klopt – volop mijn bodem aan het voeden zijn na de winterslaap. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het bodemleven al actief is voor ik begin met zaaien en uitplanten en de plantjes dus – hopelijk – een voorsprong hebben om terecht te komen in een levende bodem.
Ben benieuwd of het al dan niet merkbaar gaat zijn. Alleszins, de grote massa bloemen wordt massaal bezocht door bestuivers. Aangezien de planten vorig seizoen een diep wortelstelsel opgebouwd hebben, vinden ze in deze droogte wel water en bieden zo een massa voedsel aan insecten. Iets wat bij gezaaide bijenmengsels nog niet het geval is…