[mashshare]
Het is de bedoeling om er een jaarlijkse traditie van te maken: de permacultours. Een zomeruitstap waarbij we interessante permacultuurprojecten bezoeken. Zowel in België als in Nederland, elke keer 2 projecten. Eén is tuingerelateerd, de andere gaat over een ander permacultuurdomein.
De vorige uitstappen gingen naar plaatsen zoals het ‘Foodforest’ in Ketelbroek, Ecowijk Iewan, de Zonne-Arc en de Woudezel. Allemaal inspirerende plaatsen waar je vele ideeën kan opdoen, nieuwe dingen kan leren en permacultuur in de praktijk kunt beleven.
Voor de derde permacultours hebben we een uitstap gepland naar Nederland: we bezoeken Autarkia en het Aardehuisproject.
Zelf paddenstoelen kweken
Als je altijd getwijfeld hebt om zelf eens shiitakes te kweken in stammetjes of op koffieprut (of je doet het al), dan is dit de kans waarop je hebt gewacht 🙂 . We bezoeken Autarkia, een shiitake-kwekerij en krijgen een rondleiding met uitleg over het kweken van deze lekkere paddenstoelen.
Maar Autarkia is meer dan alleen een paddenstoelenkwekerij. Er is ook een blote voetenpad en het volledige wordt geleidelijk aan ingericht als permacultuurtuin.
Earthships?
Na de middag rijden we nog een stukje verder Nederland in, richting Deventer. Iets ten noorden van Deventer in Olst bezoeken we het ‘Aardehuisproject’. Het is een ecologisch woonproject met enkele earthships aangepast aan onze klimatologische omstandigheden. Er staan ook strobouw woningen, er is een natuurspeeltuin en in de lente van dit jaar beginnen ze met de aanleg van de permacultuurtuin.
De aardehuizen in Olst zijn geïnspireerd op Earthships van architect Michael Reynolds. De eerste earthships dateren van veertig jaar geleden en zijn uitvoerig getest in gebruik. Afval – waar mogelijk – en lokale bouwmaterialen – zo veel mogelijk – zijn bepalend in de bouw. Een earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn.
Uitgangspunten bij de bouw zijn:
waar mogelijk (her)gebruik van lokaal aanwezige restmaterialen, grondstoffen en natuurlijke processen en diensten
waar mogelijk zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en -zuivering
onderlinge solidariteit draagt bij aan een grotere veerkracht
het samen wonen bevordert delen van voorzieningen en spullen
…
Meer info over Earthships en het volledige project vind je hier: Bouw van Aardehuizen.
Ander Aspect
Een hele belangrijke reden voor het organiseren van deze uitstappen is voor ons het sociale en verbindende aspect. Omdat er altijd een busrit gepaard gaat met de reis, is er de tijd om te praten en contacten te leggen met andere aanwezigen op de bus. Zo kan je nieuwe mensen ontmoeten en discussiëren over de zaken die je gezien hebt tijdens de uitstap.
Ook kan je met anderen, gelijkgezinden, praten over permacultuur in al zijn aspecten, iets dat je anders niet zo eenvoudig kan doen. Probeer maar eens in je plaatselijke café een discussie op te starten over het gebruik van bodemkerende machines in permacultuur 🙂 !
Als je interesse hebt, vind je hier meer informatie: Permacultours
Foto: Wikipedia
Pé says
Vorige edities heb ik met heel veel voldoening bijgewoond !!! Deze ziet er ook weer veelbelovend uit ! Mocht ik het wat langer op voorhand geweten hebben had ik ook deze keer heel kunnen meegegaan.
Steeds een erg fijne atmosfeer, relaxed met geïnspireerde medemensen op uitstap, ongedwongen uitwisseling van ideeën, steeds weer een hoop nuttige “nuts and bolts” aan informatie om mee naar huis te nemen 🙂
Aan alle lezers die wat twijfelen maar wel interesse hebben … zeker meegaan !