De bladeren verkleuren momenteel volop, de eerste zijn zelfs al aan het vallen. Een teken dat het stilaan tijd is om te mulchen in de tuin. Een winterdeken van mulch betekent heel veel voor uw bodem en maakt een groot verschil in het voorjaar.
Gras en blad
Ik ben een grote fan van bladeren en gras in het najaar. We hebben redelijk wat bomen staan en het blad is eenvoudig te verzamelen. Even met de grasmachine erover en het blad is mooi verkleind en opgeraapt, klaar om uit te leggen op de bedden. Wachten tot deze leeg zijn is niet nodig, je mulcht best ineens je volledige moestuin. Mulch rond planten die er nu nog staan: andijvie, veldsla, prei, spinazie … Eventueel leg je de mulch in de buurt van deze planten wat dikker zodat je de ruimte die na de oogst vrijkomt ook goed kan afdekken.
Video
Hoe je praktisch in het werk gaat kan je in deze video bekijken. Heb je hierna nog vragen, stel ze gerust in de reacties!
Paul-Jan Willaert says
Supergoede verduidelijkende en niet te lange videoinstructie !
Pjw
Koen says
Bedankt voor de zeer interessante video! We blijven nog een maar vraagjes hebben: Hoe verhoudt mulchen zich ten opzichte van het aanbrengen van een laag compost? Eerst de compost en daarbovenop de mulch? Of telt de compost hier als mulch? Laten we de (warme) compost eerst wat liggen alvorens er de mulch op aan te brengen of is dat niet nodig?
jimmy de keyser says
Beste Frank,
hoe kijken jullie bij Yggdrasil tegenover het volgende?
Wanneer men bladval van een boom/een bosje gebruikt om moestuinbedden te mulchen, ontneem je de bomen in kwestie dan geen noodzakelijke winterdeken én voeding voor het bodemleven onder de bomen?
Bedankt voor je input hierover!
Met vriendelijke groeten
Jimmy De Keyser
albert creemers says
dat is een bedenking die ik ook heb, mulchen is de logica zelve maar inderdaad, men neemt weg wat een ander organisme voor zichzelf voorzien heeft. Bladeren vallen van de bomen en blijven zelden op dezelfde plaats liggen als waar ze vallen, daar zorgen de weersomstandigheden wel voor, herfst, veel wind, echter daar waar de bladeren van de ene boom wegwaaien komen de bladeren van een andere boom aanwaaien, de cirkel is rond. Anders is het met mulch van gras en onkruid (netels ed) dat kwijnt ter plaatse weg, vastgehouden door de wortels die als laatste afbreken, dus ook dat heeft een reden. Zou het bijgevolg niet de bedoeling kunnen zijn om ‘onkruid’ een kans te geven en op die manier de bodem een boost te geven, met als nadeel uiteraard het uitzaaien, hetgeen kan voorkomen worden door net voor de zaadvorming te maaien, dus ook het onkruid inplannen in een moestuin. Een moestuin heeft als doel, opbrengst, nu is het des mensens om, eenmaal men tracht zelfvoorzienend te leven, hetgeen uiteraard voor velen onbereikbaar is eenvoudig omdat men niet over genoeg grond beschikt, zoveel mogelijk productie uit zijn zaadgoed te halen, dus de grond optimaal te gebruiken, wat ‘onkruid’ in de weg staat dus liquideren die handel terwijl het toch iets heel natuurlijk is als aan leverancier van mulchmateriaal. Vergelijk het met een boer, die produceert op grote schaal maar ook hij moet zijn grond optimaliseren door het aanbrengen van mulchmateriaal, indien het voor velen op kleine schaal al niet lukt, hoe moet hij dan aan voldoende mulchmateriaal geraken, tenzij men bv 1/4 van zijn landbouwgrond voorziet van plantenmassa die totaal geen ander nut heeft dan materiaal te voorzien voor de grond, dus zoveel mogelijk massa creëren. Dat zou volgens mij een reden zijn om 1/4 van zijn beschikbare moestuin in te zaaien met smeerwortel bv, niet in zaad laten komen uiteraard en naargelang de behoefte afsnijden en verwerken, hetgeen echter ook 1/4 minder opbrengst betekend, wel het idee in het achterhoofd houden dat men die smeerwortel zijn laatste bladvorming laat behouden om het begroeide perceel van mulch te voorzien maar wel uittrekt zodat hij zich niet opnieuw nestelt in dezelfde grond en volgend jaar een perceel opschuift en opnieuw ingezaaid wordt zodat men van voor af aan kan beginnen. Het is misschien echter misschien nodig om dit om de 2 jaar te doen omdat de bladvorming het 1 ste jaar verwaarloosbaar kan zijn. Uiteraard betekend dit 1/4 minder opbrengst, dat moet dus ook ingeplant worden.
Marc Willox says
Beste Frank,
Twee jaar geleden ben ik er ook mee begonnen en sinds vorig jaar krijg ik bezoek van woelmuizen. Zij maken gangen en het gevolg hiervan is dat er veel zaden en wortels van onkruid naar boven worden geduwd en kiemen.
Momenteel ben ik ook terug aan het mulchen en zal in het voorjaar wel zien of er opnieuw woelmuizen komen. Het heeft immers heel veel geregend en misschien ligt het daaraan!? Had hierdoor trouwens ook heel veel last van slakken.
Vraagje: moet de mulch niet verwijderd worden in februari of maart, zodat de bodem kan opwarmen?
Johan Duyck says
Dag Frank,
mogen de bladeren van notelaar en eik ook mee versnipperd worden en gebruikt worden in de mulch?
Geert says
Hallo Frank,
Ik vind het mooi om te zien hoe dat bij jullie allemaal werkt, maar ik heb niet de mogelijkheid om met een maaimachine gras te maaien en tegelijk het blad te versnipperen. Ik kan alleen maar blad verzamelen langs de straat of de verzamelbakken van de Gemeente leeg halen, hoe dan om te gaan met het blad????
Graag jouw of iemand anders zijn/haar antwoord.
Hartelijke groeten, Geert.
Marlies Deckers says
Geert, ik heb ook geen grasmaaier, of gras, behalve heel af en toe als ik het krijg van iemand. Wat ik wel beschikbaar heb zijn brandnetels in overvloed, en heel veel blad. Ik bewerk het met een grote heggeschaar. Het wordt niet zo fijn als met de grasmaaier maaar dat geeft volgens mij niet, als het maar goed gemengd op de bedden komt.
Marlies
Lodewijk Van Dyck says
Goede voorstelling van hoe te mulchen. Gras heb ik wel maar veel bladeren zal ik in de omliggende straten moeten verzamelen. Een strook waar het hele jaar bladeren zijn blijven liggen heeft het onkruid (?) goed in toom gehouden.
Hanneke says
Kan vijgenblad ook goed gebruikt worden?
erica kruseman says
is het blad van de wilde kastanje ook goed om te mulchen? Er zit mineermot in en ik gooi het daarom altijd weg, (best verbranden) om de mot geen kans te geven eitjes te leggen. Dit geldt natuurlijk voor de bescherming van de boom, maar maakt het nog uit voor een mulchlaag?
Pien says
Hallo
Door dit reeds op een klein stuk toe te passen ben ik er helemaal van overtuigd dat dit dé ideale manier is, alleen geraak ik absoluut niet aan voldoende materiaal en gebruiken buren/ familie helaas chemische producten in hun tuin. Hooi heb ik al eens geprobeerd maar dat zat nogal wat zaad in met als gevolg veel “gras” in het voorjaar. Ik weet niets van de afkomst van het hooi dus dat kan ook een bedenking zijn.
Zelf meer voorzien zal moeilijk worden, we hebben een kleine tuin en die staat al goed vol.
Wat kan ik gebruiken of wat kan ik doen om dit op te vangen?
Alvast bedankt,
Pien
Karin says
Bedankt voor de duidelijke beelden. Helpt goed als aanvulling op het geschrevene.