De 18de eeuw in Schotland is een heel belangrijke periode, niet alleen voor Schotland, maar voor een groot deel van de wereld. In deze periode was er een enorme opleving in de wetenschappen en werden verschillende belangrijke ontdekkingen gedaan. Maar niet enkel in Schotland en niet enkel in deze periode was er vooruitgang. Doorheen de volledige menselijke geschiedenis zijn er periodes van opmerkelijke ontdekkingen en wetenschappelijke activiteit. Als je kijkt naar de achtergrond van deze ontdekkers en naar de periodes waarin ze geleefd hebben, dan kom je een bepaald patroon tegen.
Bijna zonder uitzondering worden er vooral uitvindingen gedaan in periodes van economische bloei. Het zijn ook niet de armen en de arbeiders die deze eureka-momenten hebben. Het zijn altijd welgestelde tot rijke mensen die tijd in overvloed hebben. Ze brengen hun dagen door in clubs om te discussiëren, lezen en tijd te verdoen. Deze mensen hebben de tijd om te prutsen, te proberen, te dagdromen en te lanterfanten. Ze hebben ook de fondsen om een goede opleiding te volgen, niet vanzelfsprekend in die tijden.
Maar wat heeft dat te maken met tuinieren?
Leren
Ik vind het belangrijk om veel te weten over tuinieren. Bij natuurlijk tuinieren is dat direct heel breed en stopt het niet bij planttijdstippen, afstanden en oogsten. Het gaat ook over insecten, bodem, bodemleven, ontwerpen, natuurlijke processen, energie van zon en wind … Ik lees daarom boeken die op zich niet veel met tuinieren op zich te maken hebben, maar wel met het bredere plaatje. Of zelfs dat niet. Ook gewoon over dingen die mij interesseren, de werking van de hersenen, wat er gebeurt wanneer je verkeerd ademt, podcasts over marketing, over de eigenaardige gedragingen van mensen, over heel diverse onderwerpen eigenlijk.
Maar dat is niet alleen bij mij het geval. Ook jij zal ongetwijfeld veel dingen weten en bijleren over je beroep, en daarnaast nog met andere dingen bezig zijn zoals de tuin of andere hobby’s. Hierover leer je ook veel, op welke manier dan ook. Kranten, magazines, radio, podcasts, boeken … er zijn zoveel manieren om te leren over de dingen die je interesseren. Hierdoor zitten er heel veel gegevens in je hoofd, die niets met elkaar te maken hebben. Misschien besef je dat niet, maar heel veel zaken die je leest of hoort sla je niet bewust op, maar zitten wel ergens in je hersenen opgeborgen.
Tuinieren
Wanneer je op een natuurlijke manier tuiniert, dan heb je in het begin behoorlijk wat extra werk. Je moet veel en goed observeren, een planning maken, randen aanleggen, mulch verzamelen en leggen, insecten aantrekken, een poel maken … Het werk is divers en vraagt best wel wat tijd. Het grote voordeel hier is dat het werk een bonus oplevert in de toekomst en je naar een tuin evolueert waarin gigantisch veel werk wegvalt. Je krijgt veel vrije tijd om met andere dingen bezig te zijn, of om anders tijd in je tuin door te brengen. Een bank, een stoel of zetel en wat lezen, bloemschikken, vlechten … er zijn veel manieren om in de tuin te werken zonder in de moestuin bezig te zijn. Je kan kruiden drogen, zelf zaden oogsten, simpelweg meer interessante dingen doen in de tuin dan wieden en hakken.
En tijdens deze bezigheden drijven je gedachten af. Wat er dan gebeurt is dat er verschillende ongerelateerde ideeën mengen, en soms verbazende inzichten geven. Of nieuwe oplossingen voor een probleem waar je al lang mee sukkelt.
Dubbele oproep
Allereerst een oproep om veel te lezen, luisteren en leren over een grote diversiteit aan zaken. Je weet nooit wanneer het van pas komt, maar indien het je interesseert kost het weinig moeite om de tijd erin te investeren. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om via een smartphone naar een grote diversiteit aan podcasts en voorleesboeken te luisteren terwijl je ander werk doet waar je niet heel aandachtig voor moet zijn. Het kan, het is iets wat ik doe, maar misschien werkt dat niet voor jou. Maar iedereen heeft op een gegeven moment ontspanning nodig, en dan is het misschien een idee om iets dergelijks te beluisteren of te bekijken. Het helpt je zeker in je tuin, zelfs indien het niet over tuinieren gaat. Ik heb al veel geleerd van iemand uit Nieuw-Zeeland die praat over marketing. Verbazend veel is ook toepasbaar in de moestuin!
Een tweede oproep om ook gewoon soms eens tijd te ‘verspillen’ zoals vele mensen misschien wel denken. Ik noem het eerder ‘time wel wasted’ of nuttig verspilde tijd. Het is een beetje een schande in onze maatschappij om soms niets te doen, niets te willen presteren en gewoon te lanterfanten, te luieren en te prutsen aan iets. Alles moet een reden hebben, alles moet iets opleveren. Als je gewoon iets doet voor het plezier om het te doen, word je al bijna scheef bekeken. Maar denk dan eens terug aan de bekende wetenschappers en uitvinders uit de vorige eeuwen. De welgestelde mannen die tijd te over hadden om te babbelen over van alles en nog wat, die tijd hadden om te experimenteren en te proberen. Zo kom je vaak aan nieuwe ideeën, denk maar aan Archimedes die in zijn bad zat.
Tijd verprutsen in je tuin, tijd verdoen met kijken naar wat er rondvliegt, met het verzorgen van je kruiden, met het zitten en luisteren: het is echt geen verspilde tijd. Je komt sowieso tot rust, je kan wegdromen en je ontspannen. Daarnaast los je misschien enkele problemen op in je privéleven of op je werk.
Dus vanaf nu, geen schuldgevoel wanneer je eens in je tuin rondwandelt zonder doel, wanneer je urenlang foto’s neemt als ontspanning of wanneer je gewoon op een stoel wat rondkijkt en dagdroomt. Zelfs al is het avondeten wat later klaar.
jan says
Dit is een mooi gedachtengoed,bedankt om het te delen
Astrid Merkx says
Dankjewel voor deze inspirerende blog!
Kris says
Sterke tekst, Frank!
Gerda Vink says
Jaaa zo is het Frank, heerlijk om te lummelen in je tuin, hoofd wordt leeg en je voelt je weer fris!
Annelies van Dooren says
Van harte mee eens: Je vervelen is af en toe NODIG!
Pieter says
Door alle hectiek in het dagelijks leven vergeet ik dit regelmatig.
Bedankt voor de reminder;-)
Nick Wijnbeek says
Hiermee benader je een zekere essentie van mens-zijn en de potentie die we van binnen hebben. De meest gave ideeën ontstaan en verbeteren zichzelf tijdens een rustige wandeling door de tuin waarbij je observeert en de inspiratie laat komen.
Wat een goed artikel, fijn om te lezen, dank hiervoor.
Carine says
Heel mooi verwoord! Was ik weer even vergeten … tijd nu om te mijmeren en te genieten.