De laatste weken hebben we onze bedden opgekuist en zoveel mogelijk bedekt met een dikke mulchlaag van versnipperd blad en gras. Het is de ideale bezigheid in het najaar. Blad valt overal van de bomen en krijg je dus gratis en voor niets. Als je het een beetje goed aanpakt, valt het zelfs van bomen, hagen en struiken in je eigen tuin en heb je het maar voor het oprapen.
Vermengd met gras is dit mengsel de ideale bescherming én voeding voor je bodemleven. Wij doen dan ook veel moeite om in het najaar zoveel mogelijk mulch te verzamelen. Want het is voor ons ondertussen al overduidelijk dat het héél veel voordelen oplevert.
Gewone tuinder
Een gewone tuinder die heeft zijn moestuin omgespit en deze ligt nu helemaal braak. Een beetje afhankelijk van de streek, want bij een lichte bodem kan je beter pas in het voorjaar je grond omspitten. Het voordeel van dit spitten zou een betere bodemstructuur moeten zijn. Maar het is ook net in deze periode dat je heel goed ziet dat bodembewerking geen positief effect heeft op de structuur.
Je moet maar eens rondkijken als je ergens naartoe rijdt met de auto. Er zijn velden genoeg die bewerkt zijn in het najaar waar het water in grote plassen op blijft staan. Heel vaak zelfs al na kleine regenbuien. Het water moet normaal de bodem gemakkelijk in kunnen, want deze is juist opengemaakt.
Wanneer een rondritje door de velden je niet kan overtuigen dat bodembewerking en bodemstructuur echt niet samengaan, dan denk ik dat onderstaande video nog duidelijker is. Hierin zie je heel goed het verschil in bodemstructuur en -sterkte tussen een bodem die al lang bewerkt wordt en een bodem die met rust wordt gelaten:
Ik heb deze video al vele malen bekeken en ben telkens weer opnieuw verbaasd door het resultaat. Ik vind het altijd zo vreemd dat tuinders nog steeds hun bodem bewerken. Wanneer je de resultaten ziet en even nadenkt, dan is het toch overduidelijk dat je op een totaal andere manier aan de slag moet, wil je een goede bodemstructuur hebben.
Wie zorgt voor de bodemstructuur?
Als het niet door bodembewerking is, hoe krijg je dan wel een goede bodem? Lijkt misschien een moeilijke vraag om te beantwoorden en het antwoord is misschien een beetje vreemder 🙂 : door te mulchen!
Door organisch materiaal op de bodem te leggen, door je bodem te beschermen en het bodemleven dat erin zit te voeden, gaat dat bodemleven zich sterk vermenigvuldigen. En het is het bodemleven, met de micro-organismen zoals bacteriën en schimmels voorop, die jou een uitstekende bodemstructuur gaan bezorgen.
Blijf van je bodem af, bewerk deze niet, loop er niet op en voed hem zoveel mogelijk met organisch materiaal zoals blad en gras. Je gaat niet geloven wat je ziet wanneer je dit enkele jaren volhoudt!
En je kan eigenlijk het best al starten met mulchen in deze periode. Er is nog veel mulchmateriaal voorradig, je bodem kan die beschermlaag in de koude winter goed gebruiken. Ook zal net onder deze mulchlaag het bodemleven al geactiveerd worden, zelfs in de winter. In het voorjaar neemt de hoeveelheid werkers (= bodemorganismen) massaal toe, op voorwaarde dat je blijft mulchen en je bodem blijft bedekken.
Haal je de mulch weg in het voorjaar, dan breng je terug een zware slag toe aan het bodemleven. Laat de mulchlaag gewoon liggen, vul ze indien nodig zelfs aan! Je moet proberen om je bodemleven ten allen tijde zo goed mogelijk te voeden en te beschermen, het zal je belonen met een goede bodemstructuur.
En daarnaast is het waarschijnlijk ook goed meegenomen dat je nog nauwelijks onkruidgroei hebt 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
ber says
is het voorbarig om nu te zeggen dat erosie ook een gevolg is van omploegen van grote velden?
lode devos says
het antwoord kan zeer kort zijn : dat zeggen is zeker niet voorbarig. Het zo geregeld diep ploegen is een vorm van “bodem-moord”. Erosie is maar één van de “leuke” gevolgen … En dat zal Frank alleen maar beamen.