Het integraal uitgangspunt van permacultuur gaat vele stappen verder dan biologische land- en tuinbouw in de richting van een zelfvoorzienend en zelfonderhoudend ecosysteem waar plantengroei, voedselvoorziening, dieren, woningen, economische activiteiten en de mens een totale interactie nastreven. Permacultuur ligt ook aan de basis van de opkomst van ‘Transition Towns’, een beweging die er van onderuit wil voor zorgen dat lokale gemeenschappen voorbereid zijn op de piekolie en de gevolgen van klimaatverandering.
Wat is permacultuur ?
De term is afgeleid van het Australische woord permaculture, permanent en (agri)culture.
Permacultuur is een ontwerpsysteem, waarmee je een functioneel ecosysteem ontwerpt met de sterkte en de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem, een ecosysteem dat de mens in al zijn behoeften voorziet in samenwerking met de natuur. Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en de natuur, gericht op een lange termijnoverleving van beide.
Alhoewel permacultuur als een praktisch ontwerpsysteem werd ontwikkeld, is het meer en meer ook een ‘ethisch’ systeem geworden. Het is een levensfilosofie van samenwerking tussen alle levende wezens en elementen, waarvan de mens er ook één is. Voedsel, bodem, water, energie, huisvesting en sociale en financiële structuren zijn de belangrijkste werkterreinen geworden.
Principes
Permacultuur is gebaseerd op een aantal principes.
Drie Ontwerpprincipes
Centraal in permacultuur staan de 3 ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Deze principes vormen de grondvesten van permacultuur en worden ook gevonden in de meeste traditionele samenlevingen.Ethiek is een cultureel mechanisme dat regels oplegt over goed en kwaad en hoe wij moeten handelen. Hoe groter de macht van de mens, hoe belangrijker deze ethische principes.
Deze 3 ethische permacultuurprincipes zijn ontstaan na onderzoek naar gemeenschapsethieken en door te leren van gemeenschappen die in een nauw verband leven – en evenwicht – met de natuur. Dit betekent niet dat we de huidige vooruitgang en technieken moeten negeren, maar in de geleidelijke overgang naar een duurzame toekomst hebben we nieuwe normen en waarden nodig.
Lees de uitgebreide uitleg over de ethische principes: Ethische principes van permacultuur
Twaalf ontwerpprincipes
Daarnaast zijn er ontwerpprincipes. Aanvankelijk waren die verspreid over het gehele concept van permacultuur en niet duidelijk afgelijnd. David Holmgren heeft in 2002, na 25 jaar ervaring met permacultuur, de ontwerpprincipes geordend en duidelijk omschreven in 12 principes.
Bekijk de 12 ontwerpprincipes in detail: De 12 ontwerpprincipes.