Witlof
In de keuken staat witlof regelmatig op tafel. In ons assortiment vind je de witlof ‘Hollandse Middelvroeg’. Nadat je jouw zelf gekweekte witlof hebt gegeten, wil je nooit meer anders! De smaak van zelf geteelde witlof is namelijk heerlijk. Witlof smaakt erg goed wanneer je deze rauw verwerkt in een salade, samen met augurk, blokjes ham en kaas en sinaasappelpartjes. Ook lekker fris naast aardappelpuree en een stukje vis! Hou je meer van warme witlof? Wikkel de witlof dan in ham, strooi er wat geraspte kaas over en zet het in de oven.
Witlof kweken
Bij het trekken is het van groot belang dat de groei niet te snel verloopt. Daarnaast moet de grond waarin de wortels worden gezet arm zijn, en dus weinig stikstof bevatten. Ook moet de teelt van de wortels op onbemeste grond plaatsvinden. Het trekken/forceren kan in een kuil buiten, onder plat glas of kas, en zelfs in de kelder. Het werkt als volgt: plaats de wortels bij elkaar rechtop of iets schuin in de grond, en plaats de bovenkant net boven het maaiveld. Dek ze vervolgens af met een losse laag grond van ongeveer 15 cm. Wordt er matige vorst verwacht? Dek de kuil dan af. Aan het eind van oktober of in het begin van november kun je de wortels rooien. Snijd het loof net boven het groeipunt af, dit is ongeveer 3 cm boven de wortelhals.
Zaaien van witlof
De beste periode om witlof te zaaien is in mei. Doe dit op een rijafstand van 35 cm, en dun ze later uit op 12 cm. Zorg er bovendien dat het zaad ondiep gezaaid wordt. Wanneer je voor een kleinverpakking kiest, dan ontvang je 3 gram zaden: dit zijn ongeveer 2100 biologische zaden. Dit is genoeg om 30 vierkante meter grond mee te bewerken.
Witlof ‘Hollandse Middelvroeg’
Productbeschrijving
De smaak van zelf geteelde witlof is heerlijk. Belangrijk bij het trekken/ forceren is dat de groei niet te snel verloopt en dat de grond waarin de wortels worden gezet, arm is, dus weinig stikstof bevat.
Ook de teelt van de wortels/pennen moet plaatsvinden op onbemeste grond. Zaaien in mei op een rijafstand van 35 cm, later uitdunnen op 12 cm. Het zaad moet ondiep gezaaid worden. Eind oktober, begin november kunnen de wortels worden gerooid. Het loof net boven het groeipunt, ongeveer 3 cm boven de wortelhals, afsnijden (kan ook met de schop).
Het trekken/ forceren kan in een kuil buiten, onder plat gas of kas en zelfs in de kelder. De wortels bij elkaar rechtop of iets schuin in de grond plaatsen, de bovenkant net boven maaiveld. Vervolgens afdekken met een losse laag grond van ongeveer 15 cm. Zodra matige vorst verwacht wordt de kuil afdekken. Aan het eind van de winter zijn de kroppen voldoende groot. Vanzelfsprekend zijn de kroppen op een warmere plaats sneller goed.
Extra informatie
Inhoud kleinverpakking | : 3 gram (voor 30 m2) |
Aantal zaden per gram | : 700 zaden |
Plantafstand | : 30×15 cm |
Hoogte van de plant | : 40-50 cm |
Standplaats | : Zon-halfschaduw |