Yggdrasil

Voor plezier en eenvoud in de natuurlijke moestuin

  • Winkel
    • Zelfpluktuin
    • Hoevewinkel
    • Webwinkel
      • Webwinkel
    • T-shirt shop
  • Educatie
    • Wil Je Yggdrasil Steunen Na De Brand?
    • Start Hier!
      • Gratis Nieuwsbrief
        • LedenPagina
      • Gratis webinars
      • Gratis artikels
        • Natuurlijk tuinieren
        • Mulchen
        • Composteren
        • Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken
    • Producten onder €50
      • Rondleidingen
        • Maart
        • Juni
        • Augustus
        • September
      • Boeken
        • Gezonde Voeding Uit De Natuurlijke Moestuin
        • Mulchen in de natuurlijke moestuin
        • Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin
          • BonusBrochure
          • Persmap
        • Combineren in de natuurlijke moestuin
          • Bonus Video’s
          • Pers Map
        • Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
      • Zelfstudie Cursussen
        • Mulchen
        • Zelfstudiecursus Permacultuur
      • Online Brochures
      • Tutorial Kruidenspiraal
        • Toegang
    • Cursussen
      • Info ZelfstudieCursus ‘Het Groene Fundament’
        • Zelfstudiecursus ‘Het Groene Fundament’
      • Info Online cursus ‘Groenten Kweken’
        • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’
      • Jaaropleiding Ecologisch Tuinieren en Permacultuur
      • Info Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken voor gevorderden’
        • Online Cursus voor Gevorderden
    • Bronnen en hulpmiddelen
  • Blog
  • Word Lid
  • Contact
    • Wie ben ik?
    • Contact
    • Op zoek naar een lesgever?
    • Openingsuren hoevewinkel
  • Login
    • Account
    • Ledenplatform
    • Login
Je bent hier:Home / Archives for Algemeen

Plantbespreking: Veldsla (Valeriana locusta)

Plantbespreking: Veldsla
Plantbespreking: Veldsla

Veldsla is een inheemse groente en dus ook bij uitstek geschikt om onze winters zonder problemen door te komen. Vandaar dat het een interessante wintergroente is. Veldsla vraagt immers geen speciale zorgen tijdens de winter. Ze voorziet ons van de nodige vitaminen en zorgt voor de groene toets op ons bord.

Zaaien en oogsten

Het is een tweejarig gewas, dat als éénjarige groente geteeld wordt. Je moet het dus elk jaar opnieuw zaaien in de nazomer.

Je kan zaaien vanaf augustus, vooral de 2de helft van augustus is een goed tijdstip. Ook september is nog geschikt maar als je te laat zaait, groeit de plant pas uit na de winter en valt de oogst in maart. Zo kan je de teelt spreiden over de gehele winter tot in de lente afhankelijk van het zaaitijdstip.

Je kan rechtstreeks in volle grond zaaien maar het is opletten om niet te dicht te zaaien. De eenvoudigste manier om te weten op welk afstand je moet zaaien, is de omvang van de volwassen plant in het hoofd te houden en je afstand daaraan aan te passen. Je kan voorzien dat je wat gaat dunnen maar als de plantjes te dicht op elkaar staan, kunnen de rozetten niet uitgroeien. Ook de kans op rotten of ziekte is dan groter omdat er onvoldoende verluchting mogelijk is. [Read more…]

In de moestuin is ‘rentenieren’ een wijze beslissing

In de moestuin is 'rentenieren' een wijze beslissing
In de moestuin is ‘rentenieren’ een wijze beslissing

Justus von Liebig is volgens velen de grondlegger van de moderne landbouw. Een van zijn belangrijkste ontdekkingen was immers kunstmest op basis van nitraat, niet lang daarna startte hij proeven op met kunstmestgiften in de landbouw. Hij schreef in 1840 de ‘Wet van het minimum’ (Engelse uitleg) over de voedingsstoffen die een plant voor optimale groei nodig heeft.

Volgens deze wet wordt de opbrengst van een gewas beperkt door een tekort van één van de essentiële voedingstoffen. Indien de aanwezigheid van dit element werd verhoogd, werd ook de opbrengst verhoogd.

Hij minimaliseerde het belang van humus en organische stof in de bodem, iets wat toen nog zeer belangrijk was in de gangbare landbouw.

Dat hij later op zijn woorden is terug gekomen en spijt had van zijn verkeerde inzichten wordt bijna nergens vermeld. Zijn wet van het minimum en verwante onderzoeken zijn in ongeveer alle talen vertaald.

Zijn later werk, waarin hij afstand neemt van zijn vroegere werk,  is ‘Es ist ja dies die Spitze meines lebens’ (Nederlandstalige versie te verkrijgen bij Mulder Agro). [Read more…]

Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten

Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten!
Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten!

Om de zoveel tijd verschijnen er in kranten en tijdschriften artikels over het verschil tussen biologisch gekweekt en gangbaar voedsel. En bijna onveranderlijk is de conclusie dat er niet zoveel verschil zit in kwaliteit, smaak en gezondheid.

Enkele dagen geleden verscheen dit artikel in de ‘Standaard’: Dure biovoeding dan toch niet zo gezond. En in het voorjaar was er een artikel over een Duits onderzoek in ‘The Daily Mail’: Organic food has no extra health benefits (Biologisch voedsel heeft geen extra voordelen.)

Beide studies komen ook hier tot de conclusie dat biologisch gekweekt voedsel niet opvallend of aanwijsbaar meer vitamen en mineralen bevat. Ook is het niet lekkerder of gezonder.

Bestrijdingsmiddelen

Wat wel uit beide onderzoeken blijkt, maar enkel kort wordt aangehaald, is het verschil in bestrijdingsmiddelen dat de 2 soorten producten bevatten.

[Read more…]

Het waarom, hoe en wat van deze blog en website

Het waarom, hoe en wat van deze blog en website!
Het waarom, hoe en wat van deze blog en website!

Ik heb redelijk lang getwijfeld voordat ik beslist heb om van start te gaan met deze blog en website.

Ik had immers een goede job op een tuincentrum, kon daar doen wat ik wou, had veel verantwoordelijkheid en had in de loop der jaren geholpen een goed bedrijf op te bouwen.

Hiervan weglopen voor een onzekere toekomst was niet evident, maar door een samenloop van omstandigheden heb ik toch de stap gezet.

Waarom Natuurlijke Moestuin?

Door het krijgen van kinderen (2 jongens en 1 meisje) ben ik, net als veel jonge ouders denk ik, gaan stilstaan bij voeding en gezondheid. Zeker omdat mijn zonen voedselallergieën hebben, zijn mijn vrouw en ik veel bezig geweest met eten en gezond eten in het algemeen.

Door mijn opvoeding ( mijn ouders hebben het project ‘Yggdrasil’ opgezet) ben ik automatisch in de richting van biologische en ecologische voeding gegaan. Door over dit onderwerp, gezonde voeding, meer en meer te lezen ben ik toch van verschillende zaken verschoten.

[Read more…]

Ik ga bijna van start!

Ik ga bijna van start!
Ik ga bijna van start!

Ik ben momenteel nog volop bezig met het opzetten van de structuur, layout en back-end van de blog en website Natuurlijke Moestuin. Tegen begin augustus moet alles min of meer in orde zijn en ga ik van start.

Elke week 2 keer een blogpost, kort of lang, over een onderwerp dat verband houdt met een natuurlijke manier van tuinieren. Soms speelt het in op de actualiteit, soms een bespreking van een interessant boek of een artikel, …

De invalshoeken zullen heel divers zijn, de onderwerpen heel breed. De rode draad doorheen alle artikels zal het natuurlijk tuinieren zijn. en dan ook echt natuurlijk tuinieren, geen tussenvorm waarbij sproeistoffen zijn vervangen door biologische sproeimiddelen.

Indien u geïnteresseerd bent, kunt u zich hierboven inschrijven. U wordt dan op de wachtlijst gezet en zodra ik start, krijgt u een mailtje in uw mailbox.

Tot binnenkort -:),

 

 

 

 

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 37
  • 38
  • 39

© 2025 Yggdrasil BV · BE 0879.821.474
Algemene voorwaarden - Retourbeleid - Privacybeleid

Privacy Beleid

×