Er worden dikwijls hele tabellen en uitgebreide lijsten opgemaakt met alle zaken die wel en niet in een composthoop thuis horen. Op zich zijn deze lijsten nuttig maar er worden dikwijls veel te veel zaken uitgesloten die wel perfect op de composthoop mogen maar in dan enkel in kleine hoeveelheden.
Citrusschillen en eierschelpen
Zo wordt dikwijls afgeraden om citrusschillen op de composthoop te gooien. Dit is absoluut geen probleem. Deze schillen zijn een bron van stikstof en zullen vergaan. Ook degene waar veel bewaarstoffen op en in gespoten zijn, worden verteerd.
Ook eierschelpen mogen in principe op de composthoop, alhoewel dit meestal wordt afgeraden. Eierschelpen verteren traag maar indien u ze fijnstampt, duwt of maalt dan verteren ze wel snel en zijn ze perfect geschikt voor op de composthoop. Het gebeurt dikwijls dat ze na 1 compostcyclus nog niet volledig verdwenen zijn.
Geen probleem!
U zeeft uw compost uit om de grotere stokjes, niet volledig verteerd materiaal, enz. eruit te halen zodat u perfecte, kruimelige compost overhoudt. Alle materiaal dat niet door de zeef is geraakt, kunt u gewoon in de volgende composthoop verwerken. Het vormt zo een ideaal starter want deze zeefoverloop bevat heel veel micro-organismen.
Ook andere zaken zoals haren, koekjes, cake, brood, houtkrullen, schavelingen, … kunnen perfect op de composthoop. Alleen moet u hierin niet overdrijven, net zoals u ook niet moet overdrijven met gras, onkruid en karton.
Ondertussen weet u dat de verhouding tussen koolstof en stikstof – tussen bruin en groen materiaal – belangrijk is voor de werking en structuur van de composthoop.
Houdt dit in het achterhoofd wanneer u materiaal verzamelt en op de composthoop kiepert. Met een beetje logisch denken kunt u zelf al snel bepalen of iets gaat problemen geven of niet. Zo kan het lekje mayonaise dat overblijft na de pot uit te kuisen op de composthoop maar kunnen 2 potten mayonaise absoluut niet. Deze hoeveelheid vet is veel te compact en moeilijk verteerbaar en zal problemen geven.
Alle moeilijkere dingen zoals eierschalen, haren, houtsnippers, karton, … kan u gerust in de compost doen, maar met mate.
Met gekookt eten moet u voorzichtig zijn. Dit materiaal is perfect verteerbaar maar trekt al snel ratten, muizen en ander ongedierte aan. Om dit te vermijden kunt u deze zaken beter composteren in een compostvat en niet in een open composthoop.
Algemene regel
Alles wat organisch is van oorsprong mag u composteren, enkel uitwerpselen van huisdieren, botten, vleesresten, charcuterie en bewerkt hout mag u niet gebruiken.
Zoals u al gemerkt heeft is het geen zwart-wit verhaal maar zijn er veel grijze zones afhankelijk van welke manier u waarop composteert, welke hoeveelheden, welke grootte, …
Om het voor de composteer-leek gemakkelijker te maken heeft VLACO een uitgebreide lijst gemaakt waarin ‘alle’ stoffen uitgebreid worden besproken. Hier worden alle grijze zones uitgelegd en na het lezen van deze brochure zouden alle onduidelijkheden over welke producten u mag gebruiken en niet gebruiken opgelost moeten zijn.
Vanwaar komen deze materialen?
Ideaal bouwt u uw composthoop met overschotten en afvalproducten van uw eigen tuin en huishouden.
Wanneer u producten moet gaan bijhalen en misschien zelfs aankopen schiet u het doel van composteren voorbij: een natuurlijkvriendelijke manier van het recycleren van organisch afval.
Ook de schavelingen met de uitwerpselen van de hamster, het stro uit het kippenhok of de as uit de houtkachel zijn perfect geschikt.U heeft zelf al snel een heleboel materiaal: alleen al uw keukenafval, bladeren, onkruid, gras, takken, oogstresten, haarresten van de kinderen na het knippen, theezakjes, knipsels, karton, …
Begin dus eerst met thuis alles voor 100% te recycleren voordat u bij buren en vrienden langsgaat om voldoende materiaal te hebben.
Kalk en compostversnellers
Zoals eerder al gezegd werd in oudere tuinboeken aangeraden om kalk in de composthoop te mengen. Dit is ondertussen volledig achterhaald en doet meer kwaad dan goed.
Ook het gebruik van compostversnellers die u in het tuincentrum kunt kopen is volledig nutteloos. Dit zijn immers schavelingen waarop micro-organismen zijn geënt en soms ook extra meststoffen. Maar indien uw mengeling van organisch materiaal heel divers is, gaan er al heel veel micro-organismen in de compost zitten en is deze extra hoeveelheid nutteloos.
Indien u toch twijfelt, kunt u beter een beetje compost van een andere hoop mengen met de nieuwe hoop. Veel effectiever en goedkoper.
INTERESSE IN DE NIEUWSBRIEF?
Heeft u zich nog niet ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aarzel niet en krijg elke 3 weken een uitgebreid artikel GRATIS in uw mailbox: Inschrijven voor de Natuurlijke Moestuin nieuwsbrief.