VISUEEL INGESTELD
Hoe je moet tuinieren uitleggen in een boek is niet eenvoudig. Veel dingen kan je veel eenvoudiger en sneller overbrengen via een video of met een korte demonstratie tijdens een cursus. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk en dan is de volgende optie het gebruik van foto's.
En dat was ook het idee: hoe je combinaties maakt en hoe deze evolueren in de tuin wou ik laten zien aan de hand van foto's. Dus begonnen we met het nemen van foto's in onze tuin. We hadden verschillende bedden geselecteerd die we doorheen het seizoen zouden opvolgen en met een tussentijd van 10 dagen zouden fotograferen. Zo krijg je een goed overzicht hoe zo'n bed evolueert van het begin van het seizoen tot het einde. Het zaaien en planten, het stilaan vol groeien van het bed, het oogsten en bijplanten ... De bedoeling was om een duidelijk beeld te krijgen.
Maar je kan veel plannen, uiteindelijk ben je, zeker in een tuin, sterk afhankelijk van het weer. De droge zomer van afgelopen jaar ligt nog vers in ons geheugen, en heeft roet in ons plan gegooid. Door de extreem lange droogte hebben we verschillende groentesoorten niet kunnen zaaien, kwam er veel gebrekkig op en bleef alles kleiner dan normaal. Ook bijplanten in de zomerperiode was onmogelijk, dus het was een atypisch seizoen. Op zich niet echt probleem, de opbrengst was uiteindelijk, gezien de omstandigheden, nog best ok. Maar om mooie en duidelijke foto's te hebben voor het boek was het een rampzalige zomer. De fotoreeks werd in de loop van de zomer stopgezet.
Wat nu?
MIJN VORMGEVER
Na foto's blijft er enkel nog een tekening over, op naar mijn vormgever Geert dus 🙂 . Mijn vraag aan hem was om een bed te tekenen waarop de groenten te zien waren na enkele weken: klein, juist bovengekomen. De tweede tekening is dan een tekening van een bed met de volgroeide groenten waarop je duidelijk de golvende lijnen en kleurencombinaties ziet. Ook zie je dat het bed mooi dichtgroeit, dat je met de juiste combinaties alle voordelen kan bekomen van het systeem van schijnbare chaos.
En zo zijn er dus een heleboel schema's getekend: een hele reeks goede combinaties en een hele reeks combinaties waar iets aan verbeterd kan worden. Op deze manier kan ik de combinaties bespreken en heb jij toch iets visueel om de uitleg beter te begrijpen. Het had beter geweest met telkens een reeks foto's, maar ik ben heel blij met de tekening die Geert tevoorschijn heeft getoverd 🙂 !