Het is in de gedachten van mensen momenteel niet echt een moment om te beginnen met een nieuwe moestuin. De herfst wordt geassocieerd met het einde van tuinieren, het voorjaar is het moment bij uitstek voor mensen om massaal naar buiten te trekken en in de moestuin te beginnen.
En toch is het voor een natuurlijke moestuin heel belangrijk om een goede basis te leggen in het najaar. De aanleg van een nieuwe moestuin moet zelfs starten in het najaar. Je haalt er zoveel voordelen uit als je een halfjaar vroeger begint, dat je zot zou zijn om het niet te doen 🙂 .
Daarom starten onze jaarcursussen in het najaar, en daarom werken wij altijd nog hard in de maanden oktober – november. Je legt dan eigenlijk de basis voor het volgende jaar. Doe je het goed in het najaar, dan bespaar je jezelf veel werk in het voorjaar en heb je meer tijd voor de echt belangrijk dingen: planten, zaaien en genieten van je tuin!
Een voorbeeld
Enkele jaren geleden hebben wij een door onkruid overwoekerde plaats terug willen omvormen tot een natuurlijke moestuin. Ik heb van alles foto’s getrokken zodat je de evolutie goed kan volgen.
De eerste reeks toont hoe we alles hebben afgedekt, de 2de reeks toont dezelfde plek een 5-tal maanden later.
De tweede reeks toont de aanleg van onze boomstructuur, de resultaten na de zomer kan u in de derde reeks bekijken. Deze waren boven verwachting en we hebben al veel kunnen oogsten in het eerste jaar.
Het afdekken is eigenlijk een heel arbeidsarme manier om een stuk grond op te kuisen. Er zijn enkele periodes dat u even moet werken, maar voor het overgrote deel is het werk na het afdekken beperkt tot planten, zaaien en oogsten.
Afdekken met stro en karton
Aanleggen boomstructuur
Resultaten na 1 jaar
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Jan dirK says
Kun je het karton ook met iets anders afdekken? Bijvoorbeeld compost of houtsnippers?
Frank Anrijs says
Compost zou ik niet gebruiken, maar houtsnippers gaat zeker perfect.
Davy says
Hallo Frank, Ik ben al een tijdje van plan om alles te bedekken met stro. Hoeveel stro heb je nodig per m² ? En hoe dik leg je het stro.
Frank Anrijs says
Hoevel stro per m² is heel moeilijk te zeggen. Wij leggen het zo’n 20 – 25 cm dik, na enkele regenbuien en wat weken tijd zakt het sterk en blijft er een laag van zo’n 10 cm over.
Ik schat dat wij met een klein botje stro dat normaal geperst is zo’n 3 m² doen.
Maar het hangt sterk af van de grootte en mate van persing van de bot stro …
Roger Goegebeur says
Dag Frank, naast de bovenstaande vragen, heb ik nog een vraag : ik veronderstel dat na een zestal maanden het karton “versnipperd”en “verteerd” is tot mulch evenals het stro, neem jij de restanten na zestal maanden weg?
Frank Anrijs says
Het hangt er een beetje vanaf wat het doel is.
Als we na het afdekken permanente bedden met compost willen aanleggen, dan verwijderen we het stro en karton en gebruiken dat voor de paden.
Willen we in dat afgedekte stuk bomen planten en gewoon in stro planten, dan leggen we er een laag stro bij. Het karton verdwijnt toch volledig na voldoende tijd.
Klaas says
Hallo,
vooraleerst bedankt voor deze zeer inspirerende blog/website!
Wat ik me afvraag mij het afdekken met stro of karton: gaan alle zaden van onkruid bij het weghalen (of verteren ) van stro/karton niet opnieuw kiemen?
Ik heb hetzelfde probleem met mijn composthoop, waarbij ik de laatste jaren geen zaad-dragend plant materiaal meer op mijn ‘goede’ composthoop gooi, aangezien die bij gebruik compost soms weer gaan kiemen. De ‘slechte’ composthoop (lees veel zaden/onkruid) voer ik 1 maal per jaar af naar containerpark.
met vriendelijke groeten,
Klaas
Sven says
Zoals je verder nog kan lezen hier op de site is het natuurlijk zaak om de grond nadien ook bedekt te houden met mulch zodat zaden niet of heel weinig gaan kiemen.
Maar ik wou vooral reageren op wat je schrijft over je compost. Als je composthoop alles doet wat hij moet doen, dan zouden alle zaden kapot moeten zijn en dus niet meer kiemen. Het is dan ook absoluut niet nodig om 2 gescheiden composthopen te hebben. Tijdens het composteringsproces ontstaat er een hoop hitte (rond de 70°c) waardoor alle zaden hun kiemkracht verliezen. Om deze temperatuur te bereiken is het wel belangrijk dat de samenstelling van je composthoop goed is. Veel mensen verliezen uit het oog dat je een goede verhouding groen (bv gras en onkruid) en bruin (bv takken, twijgen, droog blad,…) materiaal moet hebben. Meer uitleg vind je hier: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/zorg-voor-de-juiste-verhoudingen-in-uw-composthoop/
Frank Anrijs says
Dank je wel voor het antwoord Sven 🙂 . Ik was het uit het oog verloren …
Conny says
Kan ik met karton en stro ook opschot van bramen voorkomen ? ik ben bang dat die krachtig genoeg zijn om door het karton heen te komen , of vergis ik me, ik heb een stuk met fruitbomen waar helaas erg veel wilde bramen doorkomen en ik zou daar liever een onderbegroeiing van bessen , smeerwortel en borage etc willen krijgen….
Jorina Deman says
Dag Frank
Ik heb ook een vraag in verband met het opstarten van een moestuin. Momenteel heb ik een stuk gazon (tamelijk voedingsarme bodem) waar ik tegen het voorjaar groenten, fruit, kruiden wil kweken. De bodemwaterstand is ook tamelijk hoog, soms staan bij aanhoudende regen bepaalde stukken van de tuin een klein beetje onder.
De indeling van de tuin heb ik al gemaakt. Mijn groentebedden worden afgeboord met dakpannen (die 20 cm boven de grond uitsteken). Ik zou die opvullen met groencompost van 15 cm dik. Op die manier hoop ik ook dat de planten niet verdrinken als het te nat is.
Moet ik nu nog met karton werken of begin ik beter ineens met de compost of een combinatie van beide? Ik kan ook aan paardenmest geraken. Er wordt gezegd dat dit een goede starter zou zijn voor een moestuin. Ben ik hier dan niet al te laat mee? En als mest wel nog een optie is, moet ik dit dan op het karton en/of compost smijten?
Ik weet het, veel vragen… Hopelijk kun je me wat op weg helpen.
Alvast bedankt!
Jorina
Frank Anrijs says
Als je bedden gaat aanleggen mag je hier geen karton opleggen onder de compost. Je moet zorgen dat wanneer je begint met het aanleggen van je bedden de bodem al vrij is.
Dus eerst afdekken met karton en stro, eens de onkruiden weg zijn, kan je je bedden aanleggen.
Dit doe je dan door j 15 cm groencompost tussen je dakpannen te kappen, zonder karton op de bodem!
Mest mag je nooit rechtstreeks gebruiken op je bedden, altijd eerst composteren 🙂 .
Jorina Deman says
Hartelijk dank!
JOSSE says
Kan je het karton ook met dorre bladeren afdekken?
Frank Anrijs says
Ja dat kan, wel de laag dik genoeg maken.