Yggdrasil

Voor plezier en eenvoud in de natuurlijke moestuin

  • Winkel
    • Zelfpluktuin
    • Hoevewinkel
    • Webwinkel
      • Webwinkel
    • T-shirt shop
  • Educatie
    • Wil Je Yggdrasil Steunen Na De Brand?
    • Start Hier!
      • Gratis Nieuwsbrief
        • LedenPagina
      • Gratis webinars
      • Gratis artikels
        • Natuurlijk tuinieren
        • Mulchen
        • Composteren
        • Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken
    • Producten onder €50
      • Rondleidingen
        • Maart
        • Juni
        • Augustus
        • September
      • Boeken
        • Gezonde Voeding Uit De Natuurlijke Moestuin
        • Mulchen in de natuurlijke moestuin
        • Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin
          • BonusBrochure
          • Persmap
        • Combineren in de natuurlijke moestuin
          • Bonus Video’s
          • Pers Map
        • Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
      • Zelfstudie Cursussen
        • Mulchen
        • Zelfstudiecursus Permacultuur
      • Online Brochures
      • Tutorial Kruidenspiraal
        • Toegang
    • Cursussen
      • Info ZelfstudieCursus ‘Het Groene Fundament’
        • Zelfstudiecursus ‘Het Groene Fundament’
      • Info Online cursus ‘Groenten Kweken’
        • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’
      • Jaaropleiding Ecologisch Tuinieren en Permacultuur
      • Info Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken voor gevorderden’
        • Online Cursus voor Gevorderden
    • Bronnen en hulpmiddelen
  • Blog
  • Word Lid
  • Contact
    • Wie ben ik?
    • Contact
    • Op zoek naar een lesgever?
    • Openingsuren hoevewinkel
  • Login
    • Account
    • Ledenplatform
    • Login
Je bent hier:Home / Archives for Algemeen

We Zijn Begonnen met de Bostuin

We Zijn Begonnen met de Bostuin
We Zijn Begonnen met de Bostuin

Het is voor veel tuiniers ondenkbaar maar de ultieme natte droom van veel permanauten is een voedselbos. In de tropische gebieden is dat eigenlijk de normale manier van tuinieren, bij ons absoluut niet. Vergeet echter wel de mooie bloemkolen, kropjes sla, radijsjes, tomaten en komkommers: deze zijn allemaal niet mogelijk in een voedselbos. Want zoals de naam het al zegt, het is wel degelijk een bos.

Maar in ons klimaat zal het eigenlijk een light-versie van een bos worden. De structuur wordt gevormd door de (fruit)bomen, de struiken zijn hoofdzakelijk fruitstruiken en de bodem wordt opgevuld met vaste planten met allerlei functies.

Het doel is een systeem opzetten dat volledig autonoom kan draaien, zodat het zelfs na vele jaren zonder ingrijpen nog een rijkdom aan eten voortbrengt. Dat is natuurlijk de theorie, het eerste goede voedselbos in ons klimaat moet ik nog zien.

Eigen experiment

Ik heb er vroeger al eens over bericht, maar op het domein van Yggdrasil hebben we een stuk grond aangeslagen om een experimenteel voedselbos(je) op te zetten. Toen was het nog in de planningsfase, ondertussen is er al veel veranderd.

De fruitbomen zijn al enkele jaren geleden geplant, dus de structuur is er. Er zal waarschijnlijk nog één boom aan toegevoegd worden, een Els als stikstof-fixerende plant.

We Zijn Begonnen met de Bostuin
We Zijn Begonnen met de Bostuin

 

Op het plan staan de bomen met hun uiteindelijke kruingrootte, voor de kastanje is deze omtrek pas bereikt binnen vele jaren. De perzik- en pruimbomen zijn halfstammen, de moerbei zijn struiken.

Er zijn ondertussen al enkele stukken aangeplant met ééndagslelie en met aardbeien. De brandnetels krijgen een plekje in het bos waar ze mogen groeien zodat we in de lente veel brandnetels hebben voor soep en thee.

Rondom komt er smeerwortel, samen met nog enkele andere soorten. Ze moeten het onkruid langs de rand wat tegenhouden, en kunnen ineens afgesneden worden om als mulch te gebruiken. Ook zorgt het voor een bloeiende rand die veel insecten zal aantrekken.

Langs het hoofdpad komt een berg steengruis, waar kruiden ingeplant worden. Het idee erachter is vergelijkbaar met een kruidenspiraal. De stenen houden de warmte vast, zorgen voor een droge, arme grond waar de kruiden zich prima in thuis voelen.

Tussen de moerbeien en de kruiden komen nog verschillende andere fruitstruiken, tussen de bomen komen allerlei vaste planten die een belangrijke functie vervullen: eetbaar, stikstof-fixerend, bodembedekkend, …. Deze zullen in de loop van het voorjaar worden aangeplant, telkens in groepen.

Eerste werken

Het terrein is volledig bedekt met karton en stro, het meeste onkruid is weg. Enkel distels en brandnetels kwamen nog in grote aantallen voor maar omdat we ze in 2013 goed hebben uitgetrokken zal dit voor het komende jaar al een veel kleiner probleem zijn. Ook was het stuk helemaal omgeven door heggen en haagkanten, hiervan is de zuid- en westkant afgezaagd. Het bos is nu veel opener en ontvangt veel meer licht.

Langs de westkant stond er een verwaarloosde legheg, deze is volledig tegen de grond afgezaagd en de stronken gaan we uitfrezen met een stronkenfrees. Het is de bedoeling dat deze heg vervangen wordt door kleinfruitstruiken en kruiden.

Corridor

Langs de zuidkant stond een heuse haagkant die we volledig hebben teruggesnoeid. De bomen zijn allemaal teruggezaagd tot op 10 – 15 cm van de grond. De bedoeling is om deze terug te laten uitschieten en dan elke 2 jaar terug te snoeien tot tegen de grond. De haagkant blijft zo – laag – bestaan en behoudt zijn functie als corridor naar de andere haagkanten. Omdat hij op 2 jaar niet heel hoog geraakt, zal de bostuin altijd maximaal kunnen genieten van het zonlicht.

In deze haagkant stonden ook enkele lindebomen. Deze hebben we geknot op een meter hoogte. De verse scheuten in het voorjaar leveren sappige, jonge blaadjes die gebruikt kunnen worden in slaatjes.

De lage haagkant vormt ook de overgang naar de zintuigentuin van mijn moeder, waar ook een nieuwe poel/moeraszone wordt aangelegd.

Foto’s

(Verwaarloosde) Legheg aan de westkant
Houtkant aan het zuiden
(Verwaarloosde) Legheg aan de westkant
Bamboe: goed voor eetbare scheuten en bamboestokken!
Linde die op hoogte getopt is: bron van eetbare blaadjes in het voorjaar
Grote takken worden in stukken gezaagd als brandhout …
… klein hout wordt verhakseld
Het houthaksel wordt gebruikt om boomspiegels mee te maken, paden te mulchen, ….
Een deel fijn hout wordt gebruikt om de kachel aan te steken.
Er komt nu veel meer licht binnen in de bostuin!
De haagkant langs het zuiden in teruggezaagd op stompen.
Deze gaan uitschieten en worden elke 2 jaar afgesnoeid
Ook de houtkant langs het oosten wordt opgekuist
Er blijven enkel bomen staan als steun voor kamperfolie die heel graag in bomen klimt
En knoteik 🙂

 

Later volgt er nog meer, suggesties voor nuttige vaste planten zijn welkom in de reacties 🙂

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

Optimisme Troef in de Tuin

Optimisme Troef in de Tuin
Optimisme Troef in de Tuin

Zaterdagochtend op de vroegmarkt waar ik mijn groenten koop voor mijn winkel, heb ik een discussie gehad met een andere winkelier over de kwaliteit van zelf gekweekte groenten. Het ging natuurlijk weeral over de uiterlijke kenmerken: de grootte van de groenten. Er werd nogal denigrerend gedaan over de trotse tuinder met zijn zielige worteltjes, kleine knolselders en ajuinen ‘als knikkers zo groot’.

En ik moet toegeven: onze knolselders zijn ook niet even groot als deze die u in de winkel koopt, onze broccoli blijft kleiner en de prei is korter. Maar evengoed is onze andijvie dit jaar gigantisch geworden, hebben wij joekels van pastinaken uit de grond gegraven, hangen er kilo’s aardperen aan 1 aardpeerstruik en waren onze rode bieten van tijd ‘als voetballen zo groot’.

Maar hangt het eigenlijk enkel van de grootte af? [Read more…]

Hoe U Mij Kunt Helpen in 2014 …

Hoe U Mij Kunt Helpen in 2014 ...
Hoe U Mij Kunt Helpen in 2014 …

Ik herinner mij nog heel goed de periode waarin ik worstelde met de beslissing om te stoppen met mijn job en een stap in het onzekere te zetten. Het was geen echt onzekere toekomst omdat ik het project van mijn ouders terug zou opstarten en ook hun ondersteuning zou hebben.

Ondersteuning zowel in arbeid als in kennis, en vooral het laatste is zeer belangrijk gebleken.

Ik had mij doelen voorop gesteld – zoals men hoort te doen denk ik :-).

Maar het allerbelangrijkste is dat ik een einddoel in gedachten heb. Ik heb nog tegen niemand gezegd wat dat einddoel is, ik word niet graag voor onnozelaar of naïeveling versleten, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het ga bereiken!

Er zijn zeer veel tussenstappen en ook zeer veel wegen naar dat einddoel, en wanneer ik het ga bereiken dat weet ik niet. Maar dat ik op de juiste weg ben, geeft me een goed gevoel! [Read more…]

Bent u Klaar voor Ons Cadeaufeestje?

Bent u Klaar voor Ons Cadeaufeestje?
Bent u Klaar voor Ons Cadeaufeestje?

We zitten midden in de feestperiode, en wat is er dan leuker dan cadeautjes uitwisselen? Ze moeten zeker niet altijd gekocht zijn, zelfgemaakte cadeautjes zijn dikwijls meer waard én beter dan iets wat rap rap in de winkel is gekocht :-).

Om ook mijn steentje bij te dragen aan het vreugdegevoel deze week geef ik een nieuwe brochure die ik onlangs geschreven heb weg. Het gaat over 15 tips voor de natuurlijke moestuin, een brochure die binnenkort wordt meegestuurd bij nieuwe inschrijvingen voor de nieuwsbrief.

Omdat u een zeer trouwe lezer bent en mij na aan het hart ligt, krijgt u als eerste de primeur. [Read more…]

Ik Wens Je voor het Komende Jaar …

 

Ik wens je voor het komende jaar
een winter vol actieve rust,
waarin je je dromen voor een harmonische wereld
de vrije loop kan laten,
gevolgd door een lente
vol nieuwe kiemen
die uitlopen en gaan bloeien
in de zomer
om
in de herfst volop vrucht te dragen.

Lucrèce Roegiers

PS: Het kerstcadeautje volgt donderdag 😉

kerst

Een Zadenbib voor Iedereen!

Een Zadenbib voor Iedereen!
Een Zadenbib voor Iedereen!

Ik was er een tijd geleden al op gebotst, op Facebook, via mail of op een andere manier, maar was het min of meer vergeten.

In de online jaarcursus ben ik aan het hoofdstuk zaden, planning en bestelling aangekomen. Zelf zaad oogsten is iets wat we ook bekijken, maar dat zal pas verderop in de cursus zijn. Terwijl ik zo aan het zoeken, lezen en schrijven was, schoot mij het initiatief van de Zadenbib weer te binnen.

Het is iets dat in de Verenigde Staten al grote proporties heeft aangenomen, er is zelfs al een nationale vereniging opgericht om alles te coördineren! Op de volgende Amerikaanse site staat er uitgelegd hoe het systeem juist werkt, met daarnaast een overvloed aan informatie over zelf zaad kweken en oogsten: Richmond Grows Seed Lending Library.

Bij ons werd de draad opgepikt door Edwin Mijnsbergen, die er in blogpost over schreef. Een lezer van zijn blog, zag het licht en besloot om het succesvolle Amerikaanse initiatief ook in België uit te bouwen. Na veel vijven en zessen werd in Londerzeel de allereerste Zadenbib opgericht. [Read more…]

Zelf Rauwkost Kweken in de Winter?

Het is in deze periode van het jaar niet evident om regelmatig rauwkost te eten. Tijdens de zomer is het geen enkel probleem, dan is er sla, komkommers, tomaten, erwten, boontjes, bloemkool, … Dan is er keuze in overvloed. Maar om deze lijn ook door te trekken in de winter en toch seizoensgebonden te blijven eten is niet zo eenvoudig.

Ik merk dit heel goed in mijn eigen winkel. Ik koop groenten en fruit dat in het seizoen is. U gaat nu dus geen tomaten, sla, komkommer of erwten vinden. Momenteel heb ik wel andijvie, witloof, veldsla, postelein, veldkers, mosterdblad, … liggen maar ik merk toch direct dat dat voor veel mensen niet telt als alternatief.

De meeste mensen hebben de gewoonte om de definitie van rauwe groenten te beperken tot sla, tomaat en komkommer met wat wortel, bloemkool en erwten. Terwijl er zelfs in deze koude periode een heel uitgebreid aanbod is aan kandidaten om een heel lekkere rauwkost mengeling te maken. [Read more…]

Een Boodschap van Algemeen Nut!

Beste lezer,

Dit keer zal je hier geen berichtje van mij vinden!

Vandaag wil ik jou ‘s aan het woord laten!

Het feit dat je mijn blog leest, betekent allicht dat je interesse hebt in permacultuur. Misschien heb je je eigen project, of heb je ideeën om iets op te starten. Eventueel zoek je nog andere permanauten om samen iets uit te werken? [Read more…]

Houtas: Warmte, Kalkvervanger en Meststof in één Klap

Houtas: Warmte, Kalkvervanger en Meststof in één Klap
Houtas: Warmte, Kalkvervanger en Meststof in één Klap

We zijn 1342. Het is zomer en de zon staat hoog aan de hemel. We zoomen in op een klein dorpje te midden van uitgestrekte bossen. Het dorp ligt aan de ingang van een vallei en langs de zuidzijde van het dorp liggen verschillende kleine veldjes. De veldjes vormen een lappendeken van kleuren en gonzen van de activiteit. Mannen, vrouwen en zelfs kinderen zijn aan het werk met emmers, bakken en kruiwagens.

De camera glijdt verder en we zien kleine huisjes met hier en daar een rokende schoorsteen. Het middageten staat op het houtvuur en de lucht is gevuld met heerlijke geuren van stamppot, groentetaart en andere zoete geuren.

Het kan zo een openingsscène zijn uit een film over de Middeleeuwen. En wat ik mij nu sinds kort afvraag is wat ze eigenlijk met de assen deden van hun vuren (beroepsmisvorming :D)? [Read more…]

WOohoo, Ik Word een Echte Schrijver :-)

WOohoo, Ik Word een Echte Schrijver :-)
WOohoo, Ik Word een Echte Schrijver 🙂

De laatste tijd valt de vraag soms of ik geen boek wil schrijven over natuurlijk tuinieren of een brochure over mulchen, … Het is een opwindende gedachte om zelf zo iets te schrijven.

Toen ik klein was heb ik enkele keren geprobeerd om een verhaal te schrijven. Ik was zot van lezen en vond schrijvers zoals Thea Beckman, Jan Terlouw, Marc De Bel en zovele anderen echt fantastisch. Ik vond het ongelooflijk dat iemand zulke dingen kan bedenken, dat je zo’n verhalen kan laten ontstaan uit het niets …

Ik kon dat dus overduidelijk niet 🙂 [Read more…]

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • …
  • 39
  • Next Page »

© 2025 Yggdrasil BV · BE 0879.821.474
Algemene voorwaarden - Retourbeleid - Privacybeleid

Privacy Beleid

×