Composteren is een natuurlijk proces dat de basis vormt voor alle leven op aarde. Dit natuurlijke proces wordt versneld door het opzetten van een composthoop, het gebruik van sheet-mulching, compostvaten of vermi-composting.
Er zijn vele manieren om keukenafval, snoeiafval en plantenafval te recycleren en om te vormen tot het zwarte goud dat uw tuin omtovert in gezonde tuin die geen extra bemesting vraagt, die een perfecte zuurtegraad heeft zonder jaarlijks ingrijpen met kalk, die een ideale verhouding heeft van lucht en water in de bodem en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Compost is simpelweg dé oplossing voor heel veel problemen en is eigenlijk heel gemakkelijk te maken.
De volgende GRATIS artikels lichten al een tipje op van de sluier en geven enkele inzichten in composteren, het nut van composteren en het gebruik van deze compost.
Wat is dat eigenlijk humus?
Humus moet u in uw bodem hebben, dit is heel belangrijk! Zeker in ecologische en biologische handboeken wordt gehamerd op het feit dat humus cruciaal is in de bodem. Maar wat is humus eigenlijk en hoe krijgt u dit in uw bodem?
Is mijn compost klaar?
Nadat de composthoop is opgezet, in het begin snel heel warm wordt en dan langzaamaan afkoelt, komt er een moment dat u de nieuwe compost wilt gebruiken in uw tuin. Maar wanneer is deze eigenlijk klaar? Wanneer is het keuken- en tuinafval ver genoeg afgebroken en omgezet om compost genoemd te worden en gebruikt te worden?
Compost is magisch: alle grond wordt goede grond!
Aan basis van de problemen met zand- en kleigronden ligt een slechte structuur. In goede gronden klonteren de verschillende deeltjes samen tot aggregaten. Zandbodems zijn heel los: geen aggregaten. Kleigrond reageert juist tegenovergesteld en wordt boetseerklei. Door het toevoegen van compost wordt er veel organisch materiaal in de grond gebracht.
Composteren heeft talrijke voordelen (deel I)
De voordelen van composteren zijn talrijk en niet alleen voor uw tuin, maar ook voor uw bankrekening en het milieu. Composteren in de tuin is afgekeken van het natuurlijke proces dat op en in de bodem plaatsvindt.
Composteren heeft talrijke voordelen (deel II)
Dit is het tweede deel over de voordelen van composteren voor de grond. In het eerste deel werden al 4 verschillende belangrijke voordelen besproken, nu volgen nog enkele voordelen voor de grond en voor uw portemonnee.
Wat mag allemaal op de composthoop?
Er worden dikwijls hele tabellen en uitgebreide lijsten opgemaakt met alle zaken die wel en niet in een composthoop thuis horen. Op zich zijn deze lijsten nuttig maar er worden dikwijls veel te veel zaken uitgesloten die wel perfect op de composthoop mogen maar in dan enkel in kleine hoeveelheden.
Fotoreportages
Een hele reeks fotoreportages brengt meer duidelijkheid over het opzetten van een compostvat, hoe je werk gaat om het leeg te maken, hoe je zelf compostbakken maakt ...
Composteren: Interviews
Een reeks interviews geven een inzicht in verschillende facetten van composteren. Mijn vader geeft antwoord op een hele reeks vragen die je helpen bij het composteren: Interviews.