[mashshare]
De feestdagen zijn gepasseerd en ik kom stilaan uit mijn winterslaap, tijd dus om enkele activiteiten terug op te starten 🙂 .
We zijn in oktober gestart met de winterlezingen en hebben er reeds 4 gehad. Nog 5 te gaan dus!
Vrijdag is er een lezing over Natuurlijk Imkeren (deze is wel al een tijdje volgeboekt), en de weken daarop zijn er nog vele andere lezingen. Permacultuur komt aan bod, maar ook zaadteelt, wilde kruiden en salutogenese!
Heel diverse onderwerpen, maar allemaal hebben ze zijdelings (of helemaal) met natuurlijk tuinieren te maken. Wil je in deze rustige winterperiode je kennis nog wat bijspijkeren of ben je specifiek geïnteresseerd in kruiden of zadenteelt?
Schrijf je dan op tijd in voor de lezingen van de komende maanden!
6. Inleiding tot Permacultuur
Het woord permacultuur verduidelijkt niet direct de lading die het allemaal dekt. Er zijn verschillende principes die de basis vormen en als u nog maar juist in contact gekomen bent met permacultuur, lijkt het nogal ingewikkeld.
Maar eigenlijk is het dat helemaal niet, mits je een beetje uitleg krijgt 🙂 .
Mieke zal de verschillende principes van permacultuur en de ideeën die er achter zitten verduidelijken, met de nadruk op tuinieren. Permacultuur beslaat immers een heel ruim gebied, wij focussen ons op Yggdrasil op het tuinier-gedeelte.
7. Blijf van ons zaad af!
Waarom zelf zaden winnen? Omdat dat boeiend is? Uiteraard. Maar er zijn nog andere redenen om dat te doen.
We willen vooral dat het zaad in handen blijft van boeren en tuiniers. En we willen terug meer genetische diversiteit in plaats van al die monoculturen en rassen en gewassen. Kortom, we willen zaadsoevereiniteit.
En net die zaadsoevereiniteit staat op het spel. Waarom dat zo is, zal Esmeralda Borgo uit de doeken doen.
Deze lezing gaat niet dus over het hoe van zelf zaad winnen, alhoewel dat ook heel belangrijk is, maar gaat over het waarom van zelf zaad winnen.
8. Wilde kruiden: thema spijsvertering
Kruiden zijn vooral populair als smaakmakers in voeding maar kruiden gebruiken als gezondheidsverbeteraars wordt heel wat minder toegepast.
Het afvoeren van afvalstoffen via de spijsvertering is ons bekend als ontgifting en om gezond te blijven dient dit proces zo optimaal mogelijk te verlopen.
9. Salutogenese: De oorsprong van onze gezondheid
In de cursus vertel ik je in grote lijnen over ons afweersysteem, gaan we in op wat stress nu eigenlijk is en wat dat te maken heeft met o.a. voeding, beweging, bioritme, temperatuur en ademhaling.
Ik laat je zien wat er in het lichaam gebeurt als het door welke oorzaak dan ook onder druk komt te staan. En hoe je er voor kunt zorgen dat de strategieën waar ons lichaam over beschikt om te zorgen dat problemen worden opgelost, optimaal hun functie kunnen uitoefenen.
Naast het verstrekken van beknopte informatie over de werking van het lichaam, is het mijn intentie je naar huis te laten gaan met een hoofd vol inspiraties om direct zelf mee aan de slag te gaan!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord