Regelmatig krijg ik de vraag van lezers van mijn blog en nieuwsbrief of ik niet meer praktische informatie kan geven over het kweken van groenten en fruit.
Ik geef inderdaad nauwelijks informatie over hoe u tomaten moet voorzaaien, afharden en planten, alhoewel niet veel mensen dit goed kunnen. Ook wanneer wij op een workshop uitleggen hoe u best een bessenstruik kunt planten, worden er grote ogen getrokken.
Ik besef dat veel mensen van teeltechnieken niet veel kaas hebben gegeten en ook voor het opkweken van hun groenten informatie zoeken. Waarom u deze niet bij mij gaat vinden, heeft zijn redenen.
De belangrijkste reden voor het oprichten van deze blog en mijn nieuwsbrief is om u het hoe, wat en waarom van Natuurlijk Tuinieren uit te leggen. Hierover vindt u in het Nederlands zeer weinig informatie en momenteel zijn juist heel veel mensen op zoek, juist zoals u.
Op zoek naar een natuurlijkere, arbeidsarmere en ook leukere manier van tuinieren. Dat is eigenlijk de hoofdreden: de beschikbare informatie over de Natuurlijke Moestuin is heel miniem en dat wil ik veranderen.
Maar de beschikbare informatie over hoe u erwten moet planten, wanneer u tomaten moet planten in de serre, op welke afstanden, … dat is allemaal heel gemakkelijk te vinden. Wanneer u zoekt op internet bv. komt u al snel vele duizenden sites tegen waar informatie opstaat over het kweken van groenten. Maar de échte bijbel voor de moestuinier vind ik nog altijd het VELT-handboek waarvan in 2002 een hernieuwde uitgave is verschenen: Handboek ‘Ecologisch Tuinieren’.
Handboek ‘Ecologisch Tuinieren’
Het is een heel dik boek (bijna 800 blz.) maar bevat een schat aan informatie en is eigenlijk het enige boek dat u ooit zult kopen over groenten kweken.
De eerste helft geeft uitgebreide informatie over de geschiedenis van het tuinieren, alle onderdelen van de plant, de groei van de plant, de bodem, water en ga zo maar verder. Ook bemesting en gewasbescherming komt aan bod. Planning van de tuin en de werken, teeltmaatregelen en het te gebruiken materiaal worden ook uitvoerig besproken.
Het boek bekijkt de tuin nog op een traditionele manier en heeft als uitgangspunt ‘ecologisch’ tuinieren wat wel niet hetzelfde is als ‘natuurlijk tuinieren. Zo wordt bij de gewasbescherming nog dikwijls het spuitmiddel pyrethrine aangeraden, wat een breedwerkend insecticide is dat alles doodt wat het tegenkomt. Dat hoort zeker niet thuis in een Natuurlijke Tuin en of dat zelfs onder de noemer ‘ecologisch tuinieren’ valt, durf ik te betwijfelen.
Maar het boek geeft een brede achtergrond en kennis over de werking van de plant, werking van de bodem, levenscyclus van plaaginsecten, … Kortom het is echt aangewezen – indien u serieus bezig bent met tuinieren – om het eerste deel van het boek toch eens aandachtig te bekijken.
De tweede helft
In het tweede deel van het boek worden zo ongeveer alle groentesoorten die u in uw tuin gaat zetten besproken. En heel uitgebreid besproken. Wanneer u bij het zaaien, planten of oogsten vragen heeft, kijkt u gewoon in dit boek en gegarandeerd dat u uw antwoord vindt. Het is werkelijk een uitstekend naslagwerk waar alles over de teelt en de teelthandelingen instaat.
Hoe u tomaten moet dieven, hoe diep u sla moet planten, hoe u uw serre moet luchten, welke soorten wanneer zaaien, hoeveel opbrengst u kunt verwachten per m², …
Het is volledig en duidelijk zodat u voor of tijdens het werken, gemakkelijk iets kunt opzoeken en dan weer verder kan.
Ook hier weer de opmerking dat het niet geschreven is voor de permacultuurtuin, dus de combinatieteelt en sommige teeltwijzen zult u niet kunnen toepassen in uw eigen tuin. Maar zaaien en planten gebeurt altijd op dezelfde manier, ook de aangeraden soorten, de zaaitijdstippen en het oogsten zijn onafhankelijk van de manier waarop u tuiniert.
Conclusie
Ik vind dat ik niet moet proberen om hier op mijn blog informatie te geven over sla of tomaten wanneer dat gewoon heel duidelijk staat uitgelegd in dit boek. Ontleen het in de bib, koop het in de boekhandel of bestel het hier: Handboek ‘Ecologisch Tuinieren’.
Het is geen goedkoop boek (42,45 euro), maar het is absoluut de moeite waard.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord