Het boek is nu helemaal klaar en gaat naar de drukkerij. Met welke drukkerij we samenwerken en waarom is voor volgende week. Deze week wou ik je een voorproefje geven van het boek. Je hebt al enkele quotes uit het boek kunnen lezen om de sfeer op te snuiven, maar nu het manuscript klaar is kan ik ook al een deel van het boek weggeven.
Het eerste hoofdstuk
Het boek is opgedeeld in verschillende stukken, met eerst theorie over de ethische principes. Daarna volgen alle 12 ontwerpprincipes en deze hebben telkens een mix van theorie en praktijk. In het derde grote deel bekijken we alle toepassingen van deze principes op ons project Yggdrasil.
Twijfel je nog om het boek te kopen? Misschien dat een stukje lezen in het boek je kan overtuigen? Je hebt dan een beter gevoel voor mijn manier van schrijven, de foto’s, de tekeningen … Als het helpt om je te overtuigen zodat ook jij op een eenvoudige manier leert natuurlijk tuinieren, waarom niet?
Je kan het eerste hoofdstuk downloaden en lezen. Maar besef dat de praktijk pas aan bod komt in de volgende 2 grote hoofdstukken van het boek. Oordeel en koop dan het boek in voorverkoop 🙂 .
Geertje Van Gompel says
Wat ik zo mooi vind aan dit boek is de verduidelijking naar ‘ wat betekent dit principe nu in de praktijk.’ ik wens je veel succes Frank met dit nieuwe en derde boek van je! Ik ben alvast weer fan! Geertje Van Gompel
Frank Anrijs says
Dank je wel 🙂
Ties says
Je beveelt aan om naast groenten ook bomen en of struiken in je tuin te zetten voor beter waterbeheer. Hoe verhoud zich dat tot het meer van een bacterie dominante bodem voor groenten en een meer schimmeldominante bodem voor bomen en struiken? Is de verschillende dominantie beperkt tot de rhizosfeer ronde wortels van de planten of is er nog iets anders aan de hand?
Frank Anrijs says
Een veelgestelde vraag, ik zal ze in een van de volgende blogs beantwoorden.
Marjon says
Ziet er prachtig uit, hij gaat op t verlanglijstje. Ook een vraag, ik lees in je blogs terug dat je lavagesteente gebruikt. Hoe rijm jij de winning daarvan met het principe zorg voor de aarde? Het is weliswaar niet zo schadelijk voor het milieu als bijv turfwinning, maar er moet toch behoorlijk wat met machines gegraven worden in (mijnen in) natuurgebieden zoals de eiffel, waardoor de ecologie daar verandert. Het is ook niet iets wat weer aangroeit. Past het bij de principes van permacultuur om natuur om de ene plek te verarmen en beschadigen om er in je eigen tuin wellicht voordeel mee te doen? (Nog los van bewerking in fabrieken, vervoer e.d)
Frank Anrijs says
Goede vraag! Mag ik deze beantwoorden in een volgende blog? Het vraagt een uitgebreider antwoord dan hier in de reacties 🙂
Joke says
Wow dat ziet er veelbelovend uit, kan niet wachten tot ik het boek heb 😉 Deel 1 en 2 zijn reeds in mijn bezit en heb ik vol passie uitgelezen. Nu zijn we ons huis aan het bouwen en in het voorjaar hoop ik al een beetje te kunnen starten met onze tuin, ik krijg er steeds meer zin in, thanks!
Sven De Smet says
Dag Frank,
Ik vind de blog fantastisch! Ik had ook interesse in jouw laatste boek, maar heb in de plaats daarvan het tweede boek ivm combineren aangekocht, omdat dit me iets praktijkgerichter voorkwam. Heb ik daar goed aan gedaan? Waarin verschillen de boeken in hoofdzaak van elkaar? Kwestie dat ik in de toekomst misschien alsnog overweeg om ook het laatste boek te bestellen.
Groetjes
Sven
Frank Anrijs says
Beide boeken zijn praktijkgericht. Het ene puur op onze manier van combineren, het laatste op het totale plaatje van je tuin. Hoe ontwerpen, hoe werken, hoe je systeem opbouwen, hoe je bodem opbouwen, hoe omgaan met problemen … Het legt de permacultuurprincipes uit aan de hand van praktijk zodat je deze zelf ook kan toepassen in de tuin.