Hoe moet ik eigenlijk afdekken?
Het staat in alle boeken over permacultuur, wordt besproken in video’s en er wordt over gediscussieerd op internet fora. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, blijkt toch dat het niet vanzelfsprekend is om juist af te dekken.
Het lijkt misschien eenvoudig, wat karton op de grond, mulchlaag erover en klaar is kees. Het is uiteindelijk niet meer dan dat, maar er zijn wel enkele dingen waar u rekening mee moet houden die uw graad van succes bepalen.
Enkele tips bij het bedekken van uw grond
- Het stuk dat u wilt bedekken staat misschien vol met hoge bloeistengels, brandnetels, distels en andere hoge onkruiden. Deze moet u voor u begint met bedekken plattrappen. Anders is het onmogelijk om karton over deze planten te leggen. Loop gewoon over uw terrein en knak met uw voeten de stengels af juist boven de grond. Ook brandnetels, bladeren van zuring, melde, … kunt u gemakkelijk omver duwen en zo uw terrein min of meer vlak maken. Hierdoor gaat het karton leggen veel sneller en gemakkelijker verlopen.
- Voordat u begint karton te leggen, zorg dat dit al gekuist is. Met gekuist bedoel ik alle plakband, nieten en grote plakkers verwijderd. Deze wilt u echt niet in uw grond tegenkomen de volgende jaren, dus secuur verwijderen is de boodschap!
- Wanneer u karton legt, zorg dan dat de verschillende stukken elkaar overlappen. Minstens een 20-tal cm. Ik weet het, het zorgt ervoor dat u veel meer karton moet gebruiken, maar hier is wel een goede reden voor. De wortelonkruiden hebben aanzienlijke reserves en groeien onder het karton verder op zoek naar een doorgang. Wanneer ze gemakkelijk tussen de overgang tussen 2 stukken karton door geraken, komen ze boven piepen en zijn ze terug vertrokken op hun veroveringstocht door uw tuin. Overlap royaal, gebruik kleine stukjes karton om elke scheur, opening of kier toe te dekken.
- Bedek een stuk – 5-tal m² – met karton en bedek deze dan al met mulch. Wanneer u eerst heel uw stuk bedekt met karton en dan pas mulcht gaat het karton wegwaaien, verschuiven en gaan er stukken grond slecht bedekt zijn. Begin met enkele vierkante meters af te dekken met karton, leg dan het stuk vol met mulch, leg het volgende stuk karton, ….
- Leg de mulchlaag dik genoeg. Het karton verteert – afhankelijk van het seizoen – op enkele weken tot maanden. Wanneer u maar een dunne mulchlaag heeft gelegd, dan komt er toch licht door de laag en gaat het onkruid kiemen en groeien doorheen de mulchlaag. Leg een strolaag van 30 cm of een laag houtsnippers van 10 cm. Wanneer u bezig bent en twijfelt of de laag dik genoeg is, leg dan nog wat extra mulch. In dit geval is teveel één keer niet teveel maar juist genoeg :-).
- De buitenste rand onkruid moet u zeker naar binnen plooien. Hierdoor gaat het moeilijker onder het karton uit komen piepen en verder groeien.
- Wanneer u afdekt met stro moet u dit niet vastleggen. Dit stro gaat niet rondvliegen in uw tuin, het blijft zelfs tijdens een storm mooi op zijn plaats liggen. De enige manier waarop het soms op het pad terecht komt is omdat vogels en andere dieren in het stro komen wroeten.Wees blij wanneer dit gebeurt! Het betekent dat ze op zoek zijn naar regenwormen en andere insecten die zich juist onder de mulchlaag thuis voelen en massaal voortplanten. Hier vormen ze stilaan de ideale ondergrond zodat u binnen afzienbare tijd kunt planten en zaaien. Leg simpelweg de mulch terug op zijn plaats zodat de bodem bedekt blijft.
- Loop zo weinig mogelijk op uw gemulchd stuk rond. Verwijder met een spitvork eventuele onkruiden die door het stro komen piepen.
Verduidelijking adhv foto’s
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Maria Evers says
Goede duidelijke info. Zelf heb ik het ook zo gedaan toen ik een extra stuk verwaarloosde tuin kreeg. Wat betreft de foto’s, verbaasde mij de spijkerrok als tuinwerk-attribuut. 🙂
Frank Anrijs says
Dag Maria,
ja, mijn moeder heeft een voorkeur voor rokjes, ook in de tuin 🙂
groeten,
Frank
Michiel says
Heel mooie post!
Dan vraag ik me af waar je het stro haalt? Koop je dit dan ergens? Ideaal zou zijn om zelf een lokale productie te hebben, is dit haalbaar?
Prefereer je stro boven hooi omdat in het laatste nog zaden van onkruid kan zitten? of heb je nog andere redenen zoals de luchtigheid van stro boven hooi of zo?
Frank Anrijs says
Dag Michiel,
in het begin hebben we met het idee gespeeld en het ook geprobeerd om zelf graan en dus ook stro te kweken, maar dit is niet evident in ons systeem van combineren. Ook hebben we teveel stro nodig om het allemaal zelf te kweken.
Maar stilaan zijn er ook andere vormen van mulch die we uitproberen om wél zelf in onze mulch te kunnen voorzien: houtsnippers uit onze eigen houtkant en een overblijvende mulchlaag van klaver. Deze is juist gezaaid en het zal nog enkele jaren duren voordat ik hierover iets zinnig zal kunnen zeggen.
De voornaamste reden voor stro boven hooi is inderdaad de aanwezigheid van onkruidzaden, verder is stro ook gemakkelijk hanteer- en verplaatsbaar. Met enkele botjes stro kun je al snel vele vierkante meters bedekken terwijl je hier voor houtsnippers vele kruiwagens voor nodig hebt.
Groeten,
Frank
Guy Barré says
Frank,
je schrijft hierboven dat je de planten plat trapt- ombuigt.
In een andere reactie op je website schreef ik dat je best eerst je onkruiden (zonder zaad) kan afsnijden, ik gebruik een zeis hiervoor.
Mijn redenering is dat je dan op de eerst plaats als mulch hebt om bovenop je karton te leggen.
Anderzijds is mijn redenering is dat als je de kop van de plant eraf haalt de wortels vlugger gaan afsterven, omdat de reserve vlugger uit de wortel gaat.
Klopt deze redenering?
(Deze komt bij me van op m’n 14 met bonsai te beginnen, waar wortelsnoei moet toegepast worden om te snelle uitgroei boven de grond te voorkomen. Dat dit een beetje een balans is, het volume boven de grond is ongeveer gelijk aan het volume onder de grond.)
Frank Anrijs says
Dag Guy,
ik denk dat alles inderdaad sneller zal afsterven en verdwijnen wanneer je eerst maait en dan afdekt. Het karton gaat ook beter tegen de grond drukken waardoor er een beter contact is en de vertering sneller gaat.
Het is gewoon gemakkelijker voor de meeste mensen om een verwilderd stuk plat te trappen en te bedekken, dan eerst alles af te maaien. Maar het maaien levert wel enkele voordelen op zoals een sneller resultaat en mulchmateriaal.
Zeker bij grassen ( en ik vermoed ook bij andere planten) is het inderdaad zo dat wanneer je het gras afrijd je nooit meer dan 1/3 van de grashalm mag verwijderen. De reden hiervoor is dat anders teveel wortels afsterven omdat deze inderdaad in verhouding groeien met wat er boven de grond groeit. Het volledig terugmaaien van bovengrondse begroeiing heeft dus een vergelijkbaar effect op de wortels waardoor de plant sneller zal afsterven.
Groeten,
Frank
Cindy says
Wat is die mulch juist?
Guy Barré says
organiscche materialen
gras, gazon, bladeren, houtsnippers, heermoes, netels, noem maar op.
Willems Eugène says
Gekuist karton gebruik ik al enkele jaren in de moestuin (1,5 are) – vanaf de maand november wordt de hele tuin volgelegd – op het karton hoopje half of niet verteerde kompost om het wegwaaien te verhinderen – in het voorjaar gaat de rest op de komposthoop – karton ga ik regelmatig ophalen in een meubelzaak of winkel van grote huishoudtoestellen – hopelijk is dit alles de juiste werkwijze – groeten
Frank Anrijs says
Je moet niet enkel hoopjes gebruiken, het systeem werkt beter wanneer je het karton volledig bedekt met een dikke mulchlaag, en niet enkel hier en daar een hoopje legt.
Groeten,
Frank
Eddie Glorieux says
Beste Frank,
Wordt deze karton met stro behandeling elk jaar opnieuw gedaan? Of is dit enkel in het begin (misschien eerste jaren), voor het opbouwen van een humuslaag?
Eddie Glorieux says
Foutje, ik bedoel of er elk jaar opnieuw karton gebruikt wordt. Of gebruik ik enkel het eerste jaar karton en vanaf dan enkel stro.
Frank Anrijs says
Wij gebruiken enkel karton op een stuk dat veel onkruid bevat en dat we willen opkuisen. Eens het onkruid weg is, heeft karton geen nut meer.
Normaal dus 1 jaar karton en daarna is een nieuwe laag stro voldoende. Al zijn er bij hardnekkige onkruiden soms wel 2 lagen karton nodig en moet je dus 2 maal afdekken met stro én karton!
Maarten Van Damme says
Hallo,
Is het ook een optie, als ik niet aan genoeg karton kan geraken voor een grote oppervlakte, maar wel veel goedkoop (nog in heel goede staat zonder gaten) 2e hands worteldoek heb (ademt toch hé?), van eerst een laag mulch of compost te leggen en daarop de worteldoek (en die met stenen hier en daar vastleggen)? Heb dit al op kleinere stukken geprobeerd deze winter, en lijkt goed te gaan, maar ik weet natuurlijk nog niet als ik de worteldoek weghaal, wat de ‘onkruiden’ nu in de lente gaan doen…
Probeeres says
En hier dan, als advocaat van de duivel: ik heb gewoon de hele oppervlakte omgespit. 🙂
Ja, ja. Eerst meerdere bigbags compost besteld, zodat die klaar stonden. Dan vak per vak omspitten – twee steek diepspitten zelfs. Wel op een bewolke of wat regenachtige dag, uit respect voor het bodemleven. Tussen de eerste en tweede laag omgespitte grond komt de volledige inhoud van mijn half verteerde composthoop, met zaad en al. Kan geen kwaad want alles wordt 25 cm diep begraven. Onmiddelijk op de bovenste laag grond komt een 15 cm dikke laag compost, en een week later heb ik al mijn in huis gekweekte plantjes uitgeplant. Voordelen: de grond is losgewerkt, het onkruid is dood en begraven, er is een toevoeging van vrij veel organisch materiaal, en ik heb een tientallen jaren oud gazon op een bodem die arm is aan org materiaal op anderhalve week tijd omgevormd in gezonde en goed groeiende plantvakken. Ik heb geen geen last van een teveel aan muizen of slakken die zich onder het karton of in het stromulch installeren. Na dit groeiseizoen wordt niet gespit, maar gaat er grasmaaisel en gehakseld haagsnoeisel op de bedden. Vormt het karton niet ook voor het bodemleven een barrière om aan het mulch te geraken en dit snel te verteren? Met vriendelijke groeten.
linda says
Zou ik dit ook onder mijn fruitbomen kunnen toepassen? of stik ik dan ook de bomen?
Frank Anrijs says
Je kan perfect mulchen rond bomen, zelfs met een dikke laag.
Carine Maes says
Ivm karton. Kan ik dit gebruiken bij een teveel aan boterbloemen. Ik heb een paardenwei met veel boterbloemen. De paarden eten eromheen, wat betekent dat die bedjes zich flink hebben uitgebreid. Ik zou ze willen afdekken met karton en in het voorjaar opnieuw inzaaien met gras. Zou ik daar dan paardenmest en oud hooi opleggen, dat heb ik voldoende liggen. Wat denkt u? Of gewoon afdekken zonder mulch? Is het een goed idee om op die manier boterbloemen te bestrijden. Verder was ik bezorgd dat de grond te zuur is, dus liet een bodemanalyse doen bij de bodemkundige dienst, maar dat is niet het geval.
Mari Anne says
Ik heb de site aandachtig gelezen en ben voor natuurlijk tuinieren. Het zit er in dat ik een moestuin ga beheren bij het seniorencomplex waar ik woon, een stuk grond van 6 bij 30 meter, waar nu rozenstruiken en laurierstruiken op staan.
Wat is belangrijk om te doen qua grond. Bijv. nieuwe grond opbrengen en hoe kan de tuin dan het beste ingedeeld worden als de toegangspoort aan de rechterzijde van de rechthoek gepositioneerd wordt en daar ook 4 m breed x 6 m diep benut wordt voor ontmoeting en plaatsen berging voor gereedschap . Er staan 3 volgroeide berken in die tuin. Misschien dan een lang pad en smallere zijpaden zoals een boom met zijtakken. Wat voor natuurlijke afscheiding kan er geplaatst worden aan de straatzijde, zodat niet Jan en Alleman de tuin kan betreden? Coniferen of zo, hoewel ik die niet zo mooi vind.
Als er ‘verse’ grond op gebracht wordt zonder onkruid, dan is karton niet nodig en wat voor mulchlaag moet er dan opgebracht worden, als ik bijvoorbeeld in februari er mee kan starten. Veel vragen niet waar.
Els says
Hallo, ik ben een permacultuur beginneling en wil enkele meters gazon omtoveren tot moestuin. Ik lees hier dat ik het best karton kan verspreiden en bedekken met mulch om het gras te ‘doden’. Mulchen wil ik met stro doen en takken uit de tuin. Maar op welk tijdstip en waar breng ik dan een laag compost aan? Al direct bij het afdekken op (of onder) het karton, of later? Maar dan moet weer al het mulch er vanaf? Ik wil eigenlijk direct nog dit voorjaar beginnen met planten. Dank!