Wij hebben hier en daar op ons terrein composthopen liggen. Deze hopen vormen de ideale plaats om pompoenen op te laten groeien. Maar ik heb al vele verschillende manieren gezien waarop mensen dit doen, wat de juiste is weet ik niet.
Ik kan natuurlijk enkel tonen hoe wij het doen, met goede resultaten!
Allereerst wordt de composthoop afgedekt met gemaaid gras. Hierdoor gaat er een tijd geen onkruidgroei zijn bovenop de composthoop. Tegen dat het gras verteerd is, hebben de pompoenplanten de hoop overgroeid en krijgt het onkruid geen kans meer.
Bovenop de composthoop?
Wij planten onze pompoenen altijd aan de voet van de composthoop, de planten groeien omhoog, de hoop op! Dikwijls zie ik pompoenen bovenop de hoop, maar hier zijn verschillende nadelen aan:
- De hoop moet nog gedeeltelijk verteren en zakt tijdens dit verteringsproces in. Dat is niet goed voor de plant en zijn wortels.
- De hoop is nog actief en gaat binnenin een te hoge temperatuur hebben. De wortels gaan daar niet groeien en zich moeten beperken tot de buitenkant van de hoop.
- Bij lange droogte in de zomer kan de hoop in de bovenste laag flink uitdrogen, waardoor ook de pompoen het lastig krijgt. De plant kan niet aan grondwater, dus gaat afzien!
Aan de voet van de hoop heeft de plant vele voordelen en niet de bovenstaande nadelen:
- Hij staat in volle grond en kan zijn water diep in de bodem gaan zoeken.
- Plant langs de zuidkant van de hoop, de pompoen kan zo profiteren van extra warmte
- Hij vindt zeer veel voeding in de onderste lagen van de composthoop. De temperatuur is hier een beetje hoger, maar nooit te hoog.
- De pompoen zijn ranken groeien op de hoop, de ingenomen plaats is dus beperkt waardoor u geen groot stuk moet voorzien voor pompoenen, maar u kunt een reeds ingenomen plaats dubbel gebruiken!
Video
Eerste tussenresultaten
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Willy Verhaert says
Hallo Frank,
Ik heb dat ook al geprobeerd, maar de jonge plantjes worden vrolijk afgevreten door de naaktslakken.
Groetjes,
Daniël says
Hallo Frank,
Jullie werken toch met compost die 2 à 3 keer is omgezet voor hij volledig mag rusten. Om drie keren hoge warmte te krijgen, om nadien compost te hebben zonder onkruid. Dan moet daar toch geen deklaag meer over komen.
Is dan de pompoen al niet over de hoop aan het kruipen eer dat allemaal gedaan is?
Of zie ik dat verkeerd ?
Frank Anrijs says
Nee, maar we hebben ook op enkele plaatsen in onze tuin andere hopen waar we grasmaaisel, onkruiden en snoeisel opgooien, simpelweg omdat het anders veel te ver vervoeren is naar onze compostruimte. Helemaal achteraan de pluktuin hebben we zo’n hoop, en vlak voor ons bos hebben we ook npg zo’n hoop. Hierop wordt grasmaaisel gekapt en zeer zaadrijk onkruid zoals distels in bloei, brandnetels in bloei, ….
Deze hopen worden niet omgezet maar blijven liggen. Dit jaar hebben we op een berm aan onze poel pompoenen gezet. De poel is een stukje terug uitgegraven, hij was gedeeltelijk verland. De grond hieruit is heel vruchtbaar dus ideaal voor pompoenen :-).
In onze aparte compostruimte maken wij inderdaad compost door deze frequent om te zetten, maar hier planten wij idd geen pompoenen.
Daniël says
Vroeger rolden ik altijd kippendraad over mijn composthoop,(hij werd wel afgedekt met gazon gras) omdat een paar dagen na dat ik hem had opgezet de merels er al zo hadden in zitten vroeten, juist kippen die er in hadden gezeten. Dan lag alles weer breed uit elkaar en dan moest ik hem anders om de 14 dagen terug op scheppen om een beetje vorm te houden.
Maar verleden jaar heb ik ook ontdekt dat een compost een goede kweek haard is van naaktslakken, en dan worden ze zo verdeelt in de ganse tuin. Daarom heb ik die draad nu maar weg gelaten, in de hoop dat ze worden opgegeten door die vogels. Of het nu verschil gaat maken dat moet ik nog afwachten.
Als het buiten licht was dan zat er geen enkele naaktslak op, maar als men ging kijken, bijvoorbeeld om 24 uur ‘s nachts met een zaklamp dan kunnen er wel honderden op zitten. Te veel voor de egels, er zouden s’ nachts meer vogels moeten vliegen om ze komen op te eten !