Ik schrijf regelmatig over mulchen in de tuin, en houtsnippers komen dan vaak ter sprake. In de winter zetten wij elk jaar een stuk van onze houtkanten terug. Het hout dat hieruit komt wordt gekliefd en gedroogd om te dienen als brandhout voor de speksteenkachel. De dunnere takken worden versnipperd, waardoor wij verschillende bergen snippers hebben liggen om in de winter flinke stukken van onze tuin te bedekken.
Houtsnippers vind ik een ideaal materiaal door de vele voordelen die je hiervan krijgt. Maar kan je ook houtschors gebruiken hiervoor? Houtschors kan je in zakken kopen in een tuincentrum of in bulk bij tuinaanleggers of gespecialiseerde bedrijven. En heeft houtschors dezelfde voordelen als houtsnippers?
Houtsnippers
Een reden waarom ik lyrisch ben over houtsnippers is de herkomst. Bomen hebben diepe wortels en halen zo mineralen uit de diepte naar boven. Het meeste van deze mineralen komt in de bladeren terecht, maar een deel blijft achter in het hout.
Een heel goed mulchmateriaal deze dagen is het snoeisel van je houtige hagen. Ook dit kan je perfect gebruiken om te mulchen: snoei je haag terwijl de uitlopers nog zacht zijn en je heb direct houtig materiaal ter beschikking. Doordat er echter ook blad aan zit, verandert de samenstelling van dit mengsel en schuift het een stuk op naar groen materiaal waar meer mineralen inzitten. Ideaal voor deze periode waarin er veel groei en vraag naar mineralen is door je planten.
Maar dat terzijde, terug naar onze houtsnippers. Wanneer je dit hout versnippert en uitspreidt komen de mineralen in het hout geleidelijk vrij. Het zijn mineralen die voor gewone plantenwortels niet bereikbaar zijn en op deze manier ga je je bodem echt aanrijken met misschien wel noodzakelijke stoffen die je planten anders niet hebben. Deze houtsnippers verteren redelijk snel en zijn na enkele jaren volledig gecomposteerd.
Houtschors
Schors is de buitenste laag van een boom en zijn functie is het beschermen van de boom tegen invloeden van buitenaf: weer, schimmels, insecten … Hierdoor is de samenstelling van schors anders dan die van het hout. Schors bestaat zo bijvoorbeeld voor een groot deel uit lignine, een stof die slechts traag en moeizaam wordt afgebroken door bacteriën en schimmels. Daarnaast zijn er in schors ook anti-bacteriële en anti-schimmel stoffen aanwezig.
Bovenstaande geeft al veel redenen waarom ik houtschors niet aanraad voor gebruik in de tuin. Op paden kan het perfect, maar op bedden om groenten in te kweken zou ik het niet doen. De houtschors gaat slechts zeer traag verteren door zijn specifieke samenstelling. Dat kan een voordeel lijken omdat je zo langer een goede mulchlaag hebt, maar onkruid onderdrukken en de bodem bedekken is niet de enige functie van mulch. Een zeer belangrijke functie van mulchen is het voeden van het bodemleven. Houtschors wordt slechts zeer traag afgebroken en bevat weinig voeding voor het bodemleven. Serieuze minpunten dus.
Ook is houtschors niet goedkoop in aanschaf. Prijzen voor een kuub houtschors gaan vlot boven de 100 euro en soms zelfs naar de 200 euro, afhankelijk van welke soort je wenst. Houtsnippers kan je vaak gratis afhalen bij het containerpark of goedkoop aankopen via tuinaanleggers of gespecialiseerde bedrijven. Je praat dan over prijzen rond de 20 euro per 1000 kg, wat een heel andere klasse is dan de prijs voor schors.
Houtsnippers kan je overigens, mits een goed ontwerp, ook zelf beperkt ‘kweken’. Door houtige hagen te planten, door struiken te zetten die je regelmatig kan terugsnoeien, heb je een eigen voorraad die je kan gebruiken om te mulchen.
Maar in houtsnippers zit toch ook schors?
Juist. Maar het aandeel is redelijk beperkt wanneer je het totale volume bekijkt. Ook versnipperen wij vooral jong hout waarvan de schors nog maar beperkt ontwikkeld is en geen dikke laag vormt zoals bij dennenbomen van 20 jaar oud.
Conclusie?
Voor je portemonnee en het bodemleven is het beter om houtsnippers te gebruiken. Indien je gemakkelijk en/of goedkoop aan houtschors geraakt zou ik het enkel gebruiken voor de paden. Daar is het juist goed wanneer het mulchmateriaal traag verteert.
Koen De Muynck says
beste,
Bij gebruik van houtsnippers als mulchlaag kan het kwaad als de mulch wat vermengt geraakt met de aarde ?
Jakob says
Een hele goede artikel. Ga wel eens zaagsel halen bij een houtzagerij en leg een mulch laagje direct naast de planten waarna met een eenpotige ( zelf gemaakt) cultuvator de grong luchtig kan houden waar versnipperde bladeren op liggen. Ik zie dat de planten het fantastisch naar hun zin hebben.
Carine Melotte says
Dank Frank voor dit inzicht!
Miriam says
Wij gebruiken ook (graag) houtsnippers, maar de prijzdn xij hier echt wel anders dan je aangeeft, Frank..
20 euto voor 1000 kg, wauw!
Ik betaal zo 10 euto voor 3 vuilniszakken vol…
Hilde says
Inderdaad, hier (midden-Oost-Vlaanderen) helaas ook heel andere prijzen… En al helemaal niet gratis op te halen bij tuinaanleggers. Niet goedkoper gevonden dan 27 euro/kubiek inclusief transport bij Ecosnoei. Ik schat dat een kubiek maar 200 kg is, dus +/-130 euro/1000 kg.
Olga says
Dag Frank wij gebruiken door de gele tuin houtsnippers. Ideaal. We hebben ook een hele lange beukenhaag. Is dat knipsel /snoeisel incl. blad ook geschikt om te mulchen? Ik lees je blogs trouw en met veel plezier
Groetjes! Olga
Geert says
Ik gebruik ook veel houtsnippers en dat bevalt me heel goed, alleen zet ik er het eerste jaar van gebruik geen aardbeien op. Ik heb dat één keer gedaan en bemerkte toen dat de aardbeien de geur en de smaak van de houtsnippers hadden aangenomen waardoor er heel veel in de clico terecht zijn gekomen.
Dat vond ik toch wel erg jammer.
Angela says
Ik ging meteen verder zoeken naar een houtversnipperaar en toen vond ik dit artikel: https://www.boomzorg.nl/article/31735/versnipperen-en-hakselen-waarom-het-ene-of-het-andere
Volgens deze schrijver is er een verschil tussen versnipperen en hakselen; en vooral gehakseld hout geeft goede mulch. Ben jij het hiermee eens Frank? Hartelijke groeten, Angela
Bertus Niezing says
Er zijn hakselaars die langzaam draaiend zijn en met een wals werken. Deze snijden de takken niet alleen in stukjes, maar de stukjes worden ook nog gekneusd, zodat de stukjes optimaal met zuurstof in aanraking komen. En het bodemleven kan er gemakkelijk bij. Stigaheeft er een en ik meen ook Husqvarna.
Angela says
Bedankt Bertus!
Rudy says
Ik kon vroeger ook makkelijk en goedkoop aan houdsnippers raken maar tegenwoordig worden ze ook verwerkt als brandstof wat maakt dat veel tuinaannemers hun snippers makkelijk kwijt raken op die manier en de prijs stijgt.
Bertus Niezing says
Het vorig jaar ben ik overgestapt van stro naar houtsnippers en dit bevalt een stuk beter. Wanneer je alleen al kijkt naar de hoeveelheid bodemleven die onder de houtsnippers zit, dit is veel groter dan bij stro en ook zitten er veel minder slakken onder.
De vertering loopt ook veel meer via pissebedden ed en gaat dan ook minder ten koste van stikstof in de grond.
Wanneer ik het verkeerd heb moet Frank mij maar corrigeren.