Vorige week vrijdag was er de eerste lezing uit de winterreeks te Yggdrasil. De bedoeling is om eens op een andere manier informatie te delen. Niet via mijn blog of nieuwsbrief maar in het ‘echt’.
Een voordeel hiervan is dat u ook eens met andere mensen kennismaakt die dezelfde interesses hebben. Ook kan er dan eens dieper op een onderwerp ingegaan worden en kunnen we echte specialisten ter zake aan het woord laten. Dit jaar proberen we alles gratis te houden en werken we met vrijwillige bijdragen van de aanwezigen. Na dit eerste jaar zullen we alles evalueren en kijken of en hoe we het volgend jaar verder zetten.
Deze eerste lezing ging over natuurlijk imkeren, Lode Devos was de spreker.
Een bijenvolk is een subliem geheel
Lode is iemand die met heel veel passie en naturel spreekt. Hij houdt zijn publiek moeiteloos in de ban, en dat was vrijdagavond niet anders. In het begin van de lezing benadrukte hij dat een groot probleem met onze manier van onderzoek, wetenschap en werken is, zich altijd te focussen op een onderdeel. Om te begrijpen hoe iets werkt isoleren we één onderdeel en ontleden dit dan volledig.
Dit werkt in sommige gevallen misschien uitstekend, maar in het geval van een bijenvolk absoluut niet. Hij vergeleek een enkele bij met een enkele lichaamscel. Eén cel in ons lichaam is onbelangrijk en betekent niet veel. Maar al die cellen samen kunnen ongelooflijke en onbegrijpbare dingen doen. Net zo geldt het voor een bijenvolk. Deze beestjes zijn ongelooflijk in hun samenwerking, in hun communicatie, in hun gedrevenheid en kunde.
Hoe verder de lezing vorderde hoe duidelijker het werd dat er bij het klassieke imkeren verschillende technieken gebruikt worden die het de bijen heel moeilijk maken. Iedereen is ondertussen wel op de hoogte van de problemen met bijen, en ik ben er van overtuigd dat elke imker het beste voorheeft voor zijn bijen en deze absoluut wilt laten overleven. Maar dan stel je jezelf na verloop van tijd toch vragen bij sommige van hun praktijken.
Iedereen natuurlijk imker?
Is het dan enkel een andere visie? Een andere manier van kijken en denken? Ik weet het niet, maar ik kan mij niet voorstellen dat je na enkele uren naar Lode te luisteren als klassieke imker toch niet een beetje begint te twijfelen aan de eigen manier van werken.
Knippen van koninginnen, wegsnijden van darren, bijen verplichten op een enkel gewas te vliegen, …. Er zijn allemaal redenen voor, maar net als bij natuurlijk tuinieren blijkt ook hier dat niets doen heel vaak veel beter is.
Na een heel interessante lezing, die een klein beetje uitgelopen is :-), is iedereen heel tevreden naar huis gegaan.
Voor de mensen die het gemist hebben, heb ik hieronder nog enkele links naar tekeningen, video’s, teksten, … Maar ik raad je aan om als je ooit de kans hebt om naar Lode te gaan luisteren, je die met beide handen vastgrijpt.
Binnenkort kan je hem nog eens horen in Gent, ik heb daar nog maar één ding over te zeggen: GA!
Extra info
- Het begin van een site over natuurlijk imkeren. Er staan verschillende teksten die al een uitgebreide inleiding geven over natuurlijk imkeren: http://www.imkervlaamseardennen.be
- Enkele teksten van Jean Claude Guillaume die vertaald zijn naar de Vlaamse context: Kronieken 1 – 4
- Bouwplannen van de eco-kast of verbeterde warré-kast: Bouwplannen (Engels)
- De Bijbel voor de natuurlijke imker, voorlopig enkel nog in het Frans: L’apiculture écologique de A à Z
De volgende lezing is een echt cursus weekend geworden. Cursus en eten zijn gratis, het onderwerp voor het gehele weekend is de bodem! Meer info hierover vind je hier: Cursus weekend Humisme
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
pé says
De lezing met Lode Devos was zo intens inspirerend, echt SUPERboeiend gebracht !!! Ik ben vereerd Lode ontmoet te hebben.
Ik weet niet waar of wanneer die 2e lezing van hem is in Gent maar als je er in Tienen niet bij was … dan MOET je daar zijn als je ergens ook maar de minste interesse hebt in het grotere geheel en/of Natuurlijk Imkeren. Al zou het vriezen en stormen, ik kan het je warm en honingzoet aanbevelen !!!
Joke says
Weet er iemand of er ook lezingen, bijeenkomsten,… over natuurlijk imkeren in de kempen gegeven worden (regio Turnhout). Tienen en Gent zijn voor ons nogal ver.
Luc & Daniëlle says
Ik kan alleen maar onderschrijven wat Pé zegt.
Lode is een zeer boeiend spreker.
Het publiek hing aan z’n lippen.
Zeer leerrijk.
manuela peeters says
De lezing in Gent is op 3 december in de foyer van de theaterzaal in de Vooruit. Het begint om 20 uur. Er is een rechtstreekse link op de bovenstaande blog van Frank. . mochten er nog e-cursisten zijn die er heen gaan, dan kunnen we elkaar misschien daar ontmoeten life. Ik zal alvast een bij-minnende bloem in mijn haar steken ter herkenning.
chris says
Waar kan men in de regio St-Niklaas een cursus volgen “natuurlijk imkeren”?
Alvast bedankt voor het meedenken.
Gerbert says
Beste,
na de vorige lezing over natuurlijk imkeren bij Yggdrasil heb ik ook een ecobijenkast gemaakt.
Ik heb een bijenzwerm gekregen die in een kast zit met een groter formaat dan mijn kast. Om de bijen over te zetten heb ik bovenop de bevolkte kast een plank gelegd met een gat in, ter grootte van mijn kast en mijn kast er dan bovenop gezet. De vliegopening in de bevolkte kast is toegemaakt en ik heb in mijn kast een vliegopening voorzien.
Ik zie nu dat de bijen volop raat aan het bouwen zijn in mijn kast, maar ze beginnen deze raat te bouwen vanop te ramen van de onderste kast.
Waarschijnlijk zullen de bijen wel tot helemaal boven aan mijn latten hun raat uitbouwen, maar wanneer ik er een nieuwe kamer wil tussenzetten, gaat het raat aan de originele kast vastzitten.
Hoe ga ik hier best mee verder? Laat ik ze verder bouwen en snij ik nadien het raat door van de onderste kast of zijn er betere opties?
Frank Anrijs says
Beste even contact opnemen met Lode Devos of Luc Pintens (http://hapicultuur.be/nl/contact.html).
Mijn kennis van bijen is nog te beperkt om anderen al advies te geven 🙂 .