Permacultuur is een ontwerpsysteem en bestaat uit een hele reeks principes. Afhankelijk van de bron wordt er over een verschillend aantal principes gesproken, maar meestal wordt er naar de 12 principes van David Holmgren gekeken. Als leek kan het misschien lijken alsof deze principes afgeleid zijn uit de natuur door observatie en dan simpelweg opgelijst zijn om zo tot het systeem van permacultuur te komen.
Maar dat is helemaal niet zo. Permacultuur is wat men noemt een holistisch systeem. En dat houdt in dat je niet enkel naar de verschillende onderdelen van een systeem kijkt, maar vooral naar het geheel kijkt. En hierbij ook goed beseft dat alles een invloed heeft op elkaar. Dat maakt het ontwerpen zeker niet eenvoudiger, maar dat zorgt er wel voor dat je anders kijkt naar je tuin en dat je goed weet dat een ingreep op een bepaald onderdeel een verrassende invloed kan hebben op een ander onderdeel, positief of negatief!
De definitie van holisme gaat als volgt:
Holisme (Grieks: holos: volledig, geheel) is het idee dat de eigenschappen van een systeem (fysisch, biologisch, technisch, chemisch, economisch) niet afdoende kunnen worden verklaard door slechts de som van zijn samenstellende delen (componenten) te nemen. ‘Het geheel is meer dan de som der delen’.
– Wikipedia
De invloed die de verschillende principes hebben op elkaar is aanzienlijk en belangrijk. Via onderstaande uitleg krijg je meer inzicht in deze materie en begrijp je hopelijk achteraf ook beter hoe ingenieus het permacultuursysteem eigenlijk wel in elkaar zit! Het ene principe leidt je naar het andere en zorgt dat je bij het ontwerpen met vele factoren tegelijk rekening houdt.
Geef een antwoord