De voorbije dagen was het zalig weer, perfect om in de tuin te werken. Je kan de lente al bijna ruiken, de zon voelt prettig aan en houdt de belofte in van een naderend voorjaar.
En net als wij verlangen ook de planten naar het voorjaar. De knoppen van struiken en bomen worden al fors dikker, verschillende vaste planten zitten al klaar net onder of in de mulchlaag. Maar niet alleen de planten ontwaken stilaan, ook de dieren worden wakker uit de winterse rustperiode!
Bijen en een Peronekast
Wij hebben sinds vorig jaar een bijenvolk in onze peronekast zitten. Vele imkers die onze kast zien, hebben ernstige vragen bij de overlevingskans van een bijenvolk in zo’n grote kast. Ook ik was hierover toch een beetje onzeker geworden, zeker omdat de bak nog bijlange niet vol zit. Veel lege ruimte om te verwarmen dus.
Doorheen de winter hadden we regelmatig enkele dode bijen voor de ingang zien liggen. Dat leek ons een goed teken want het duidt erop dat de bijen hun kast nog proper houden en opkuisen.
Vandaag was het warm, en onze kast staat de hele dag in de zon, dus het zal al een beetje voorjaar geleken hebben voor onze bijtjes. Er verschenen dan ook al bijen die af en aan vlogen rond de middag!
Groot is mijn opluchting dat ons bijenvolk de winter goed heeft overleefd! De peronekast heeft zijn eerste bewoonde winter met glans doorgebracht en in de toekomst kan het enkel beter gaan :-).
Hieronder een kort filmpje waarin je enkele bijtjes ziet vertrekken en aankomen.
De verdedigers staan ook paraat!
Een dikke bromvlieg was zo arrogant om de bijen een bezoekje te brengen, maar ze zal het zich nog lang herinneren denk ik :-).
Dit jaar gaan we hopelijk enkele zwermen kunnen scheppen en onze warré-kasten bevolken. We zijn vertrokken met onze bijen!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Gerard says
Dag Frank,
U schrijft ” …… veel ruimte om te verwarmen dus.”
Dit is volgens mij niet juist. In de winter zitten de bijen in een bol. Bij een bol heb je immers de grootste inhoud bij de kleinste oppervlakte. Afhankelijk van de temperatuur is de bol wat kleiner of groter. Hoe kouder, hoe kleiner en dus minder warmteverlies.
Als er voldoende en bereikbaar voer is (dus op tijd inwinteren) regelen ze alles prima zelf
Alleen die bol wordt warm gehouden en de rest van de kast niet. Uw vrees is dus ongegrond.
Frank Anrijs says
Weer wat bijgeleerd. Maar waarom zegt iedereen dan dat een grote kast een probleem is?
Ik dacht dat een kleine kast eenvoudiger warm te houden was dan een grote? Maar dat klopt dan niet …
Pieter says
Dag Frank,
Als het bijenvolk niet in wintercluster zit, wordt de kast verwarmd door de bijen om een optimale temperatuur en luchtvochtigheid te hebben voor het broed. Dus in lente of zomer zal het minder energie vergen om een kast met een kleiner volume (bv Warré kast) te controleren dan een kast met een groter volume (bv Perrone kast). Maar in werkelijkheid zullen de bijen honingraat bouwen en zo het volume dat gecontroleerd moet worden verkleinen tot de gangen tussen het honingraat… Bijen hebben een enorm aanpassingsvermogen, zolang ze hun natuurlijk gedrag mogen vertonen overleven ze.
Frank Anrijs says
Dank je wel voor de bijkomende uitleg 🙂
Sara says
Elk jaar weer spannend, die winter. Een grote kast is volgens mij een probleem als je er dan dus te veel (lege) raad in hebt hangen, wat eventueel zou kunnen gaan schimmelen.
Frank Anrijs says
Wij hebben geen raad erin hangen, ze moeten/mogen alles zelf maken. Niets leeg en overbodig dat kan schimmelen dus 🙂
Karin says
Ik denk er ook al een tijdje over om een bijenkast in de tuin te zetten, enkel voor de bijen, niet voor honing. Komen de bijen er vanzelf naar toe of moet je een zwerm er in plaatsen zoals jij deed?
Je verkoopt deze kasten, kunnen die overal geplaatst worden en heb je die altijd op voorraad?
Frank Anrijs says
De kans dat een zwerm vanzelf in uw kast terecht komt bestaat, maar is volgens mij toch wel heel klein.
Wij verkopen deze kasten niet, als je het adres van de verkoper wilt weten, stuur dan even een mailtje!
Reinier Ederveen says
Hallo Frank,
Ik lees regelmatig uw blog maar had nog niet gezien dat u zo met de bijen omgaat. Het is gelijk aan hoe ik denk dat het goed is. Ik heb die keus ook dit jaar gemaakt. Maar was toch wel wat onzeker. Ik imker nog maar een paar jaar. Maar al dat werken in een volk daarvan wist ik al gauw dat ik dat niet wilde. Mijn bemoeienis met de bijen is het verzorgen van de imme buiten de kast. Zo ben ik veel bezig om mijn terrein/tuin te beplanten met biologisch geteelde planten. Ik zal uw belevenissen met belangstelling volgen en hopelijk zal ik ervan kunnen leren. Nogmaals ik ben blij iemand te hebben gevonden die hetzelfde denkt over dit onderwerp en dezelfde keuze heeft gemaakt.
Vriendelijke groet van Reinier Ederveen
Jan De Roos says
Hey Frank
Ik ben van plan een Perone kast zelf te maken, de plannen heb ik maar ik vroeg me af welk hout jij gebruikt hebt?