Er is in 2016 een eerste boek verschenen dat de kennis van Yggdrasil wou verspreiden. Met de titel ‘Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin’ is het een boek bedoeld om je op weg te helpen bij de opstart van je natuurlijke moestuin. Je krijgt kort informatie over ontwerpen, over de bodem, over combineren, over mulchen … Eigenlijk alle basisinformatie die je nodig hebt om de drempel over te gaan en een natuurlijk paradijs te ontwikkelen in je eigen achtertuin.
Een onverwachte opvolger
De opvolger van dit eerste boek is een boek over combineren geworden dat in het voorjaar van 2019 uitgekomen is: Combineren in een natuurlijke moestuin. Het was niet de oorspronkelijke bedoeling om het tweede boek hieraan te wijden, maar door de gigantische interesse in ons systeem van schijnbare chaos was het uiteindelijk het enige juiste boek om als tweede te verschijnen. In dit boek wordt dieper ingegaan op de achtergrond van ons systeem van combineren, wordt de theorie vertaald naar de praktijk en krijg je een hele reeks voorbeelden te zien.
We hebben op Yggdrasil echter niet stilgezeten of op onze lauweren gerust, maar zijn nijverig blijven verder werken. Er is nog zoveel te vertellen over natuurlijk tuinieren, maar ook over de basis waarop ons systeem, onze manier van werken is geënt. En dat is permacultuur. Ik gebruik de term niet zo vaak in mijn blogs of boeken, maar permacultuur is het fundament van Yggdrasil.
Permacultuur
Permacultuur is een reeks principes die je helpen om iets te ontwerpen. In het prille begin was permacultuur een ontwerpdiscipline bedoeld om nieuwe manieren van voedsel kweken te ontwikkelen. Later zijn daar zeer veel andere takken bijgekomen, maar de kern, de basis, de start is altijd het kweken van voedsel geweest. En de principes zijn gebaseerd op de natuur. Net zoals natuurlijk tuinieren gebaseerd is op het observeren, het nabootsen van natuurlijke processen.
Ik heb nooit het idee gehad dat we bij Yggdrasil een boek moesten schrijven over permacultuur. Permacultuur leek mij te theoretisch, te abstract en ook te alles omvattend om te passen in onze reeks over natuurlijk tuinieren. Maar dat is eigenlijk een kromme redenering. Geleidelijk ben ik gaan inzien dat de argumenten die ik altijd gebruikte om het boek niet te schrijven, juist de argumenten zijn om het juist wel te schrijven.
Een derde boek?
Permacultuur begint stilaan een bekend begrip te worden, maar juist begrepen is het nog niet. Wat permacultuur juist is en wat het kan betekenen en hoe het je kan helpen in je tuin en in je dagelijkse leven is voor velen nog niet duidelijk. Zelfs niet met de huidige beschikbare lectuur. Daarom lijkt het mij nu juist wel aangewezen om een boek te schrijven over permacultuur. Een boek dat zich richt op de basis van permacultuur. Op het gebruik van de principes van permacultuur om een alternatief te vinden om gezond voedsel te kweken in onze streken. Een boek waarin de theorie wordt uitgelegd en vertaald wordt naar de praktijk met duidelijke voorbeelden. Ik merk dat de vraag hiernaar heel groot is.
Kan ik dit boek zelf schrijven? Eerlijk gezegd niet nee. Mijn theoretische kennis over permacultuur is hiervoor te beperkt. Je moet je eigen beperkingen kennen en aanvaarden 🙂 .
Geschreven door een expert ter zake
Daarom heb ik een expert ter zake gevraagd om mij bij te staan. Mijn moeder heeft reeds in de jaren ’90 een Permacultuur Ontwerp Cursus (POC) gevolgd in Duitsland, de eerste POC in België mee gegeven in 2006 en heeft al 2 decennia ervaring met het omzetten van de theorie van permacultuur naar de praktijk. Zij is dus uitermate geschikt om dit boek gestalte te geven.
Samen, mijn moeder 90% en ik 10%, hebben we aan het boek gewerkt doorheen de zomer, herfst en winter. Het boek nadert stilaan zijn laatste fase en is bijna klaar.
De publicatie van het boek is voorzien voor de herfst van dit jaar, ik houd je nog op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Al doende leert men
Bij de eerste twee boeken is er telkens van alles misgelopen, zijn deadlines te strak gezet en doken er allerlei problemen op. Het nadeel van het zelf uitbrengen van je boek vermoed ik. Ondertussen loopt alles al veel vlotter bij het schrijven, redigeren en vormgeven.
Bij dit boek wou ik ook de voorstelling en verspreiding aanpakken en sterk verbeteren. Bij de eerste boeken was er telkens een voorverkoop waarna de boeken werden opgestuurd. Ook bij dit boek zal dit gebeuren, met deze keer een heel sterke bonus! Al zeg ik het zelf.
Maar de voorstelling van het boek zelf gaan we enigszins anders doen. De bedoeling is om op enkele plaatsen in Vlaanderen en Nederland een heuse boekvoorstelling te houden, waar je een getekend exemplaar kan bemachtigen, een blik achter de schermen krijgt en de kans krijgt om vragen te stellen. Het is nog prematuur maar we werken er momenteel volop aan.
Nieuws over de uiteindelijke cover, de inhoud, de voorverkoop en verschijningsdatum volgt de komende weken en maanden!
Gonde Meekers says
Jullie zijn geweldig!
Echt heel goed om jullie kennis en ervaring en praktijk door te geven!
Grote pluim!
Hard gewerkt!
Dirk Luyckx says
Fantastisch nieuws, Frank, ik kijk er zo naar uit!
Loes Meijer says
Gaaf, ik verheug me! Ik wil het boek gráág Frank! Veiendelijke groet vanuit Vlieland!, Loes
Meike van de Linde says
Beste Frank, wat fantastisch. Ik wil dit boek ook zeker graag hebben. Succes met de laatste fase! Hartelijke groet van Meike van de Linde uit Soest
Jacqueline says
Wat een mooi proces en leuk om het zo te lezen. Ik kijk uit naar jullie derde boek en de boekpresentatie ergens in Nederland!
Greet Helsen says
Goeie zaak ! Want rr wordt zoveel onzin over permacultuur geschreven en gezegd, eindelijk een goeie samenvatting door echte experts.
Ik kijk er naar uit.
Rita Biltinck says
We zijn weer verheugd om dit boek in huis te kunnen halen. Proficiat voor jullie grote inzet om de lezers jullie uitgebreide kennis te willen doorgeven. We kijken eenaar uit.
Josien Wouterse says
Perma cultuur in de praktijk! Ik kan niet wachten!
Miek says
Geweldig!
Ik kijk er zo naar uit!
karien verborgh says
Het eerste boek kocht ik 2 keer, één voor mezelf en en één om uit te lenen. Die is al goed uitgewisseld. Nu ga je zelf op stap, mooi!
Ik zal zelf zeer veel hebben aan het derde boek. Ik kijk er ook naar uit.
Karien