Ik wil graag in deze podcast praten over een eye-opener die ik vorige week heb gehad. Het gaat over recyclen in de tuin, iets wat ik eerlijk gezegd nog nooit echt heb gedaan. Het is geen lang verhaal, maar wel een belangrijk onderwerp, vind ik.
Online cursus gevorderden
In de online cursus voor gevorderden worden de webinars meestal door anderen gegeven. Ik weet veel over tuinieren, maar lang niet alles. Dus bijvoorbeeld over enten, zaaien, zaadoogst, waterzuivering, vijvers en het aantrekken van insecten is mijn kennis beperkt. Die onderwerpen komen echter ook aan bod en andere experts spreken hierover.
Onlangs hadden we Jessica Komen (@jessicakoomen) te gast, de schrijfster van het moestuin-kookboek “Seasons Moestuin”. Ik vroeg haar of ze een webinar wilde geven voor deze cursus en ze was enthousiast. In haar presentatie had ze het over het recyclen van materialen om van alles in je tuin te bouwen. Ook het vermeerderen van planten, zodat je ze niet hoeft te kopen.
Het idee was niet alleen om geld te besparen, maar vooral om de ecologische voetafdruk van de tuin te verkleinen. Vaak gebruikte ik gewoon materiaal dat ik kocht of planten die ik vermeerderde. Maar zij ging veel verder dan dat. Ze had een veranda, een kas, plantenbakken en kweekkastjes gemaakt, allemaal van gerecycled materiaal. Tijdens het webinar stelde ze een vraag die me aan het denken zette.
Wat kan ik in mijn tuin doen met recycling als uitgangspunt? Ik denk dat recyclen in het leven en in de tuin nog niet genoeg aandacht krijgt, terwijl we er veel voordelen uit kunnen halen en onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Het is een belangrijk onderdeel van ecologisch tuinieren en leven.
Niet meer kopen
We hebben al enkele constructies in de tuin die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, zoals een composttoilet, speeltuigen gemaakt van wilgetakken en een bijenhuis. Maar het dak van het composttoilet en het volledige bijenhuis achteraan zijn bijvoorbeeld van gekocht materiaal.
Nu ben ik echter begonnen met het aanleggen van een poel waar ik probeer gebruik te maken van gerecyclede materialen voor de kweek van waterkers. Maar eigenlijk had ik nooit echt stilgestaan bij het recyclen van materialen in de tuin. Nu is het logisch om dat idee door te trekken. Als je probeert je ecologische voetafdruk in de tuin te verkleinen, is het evident dat je dat op alle aspecten toepast.
Zoveel mogelijk hergebruiken
We hebben een grote tuin met veel mogelijkheden. Ik heb al wat kleine constructies gemaakt, zoals een afbakening voor een plantenvak met oude kastanjepalen en wilgentakken. Ook heb ik een omheining gemaakt van een omgevallen boomstam waarin ik plantjes heb geplant in gaten die ik heb gemaakt met een kettingzaag.
Maar het grootste project is het maken van een plek om champignons te kweken. Ik heb jaren geleden eikenstammetjes geënt met shitake-schimmels, maar deze liggen nog steeds in het bos. Volgend jaar wil ik ervan kunnen oogsten, dus ik plan een constructie aan de rand van het bos waar de stammetjes kunnen rusten en waar we ook materiaal kunnen opslaan.
Een groter project
Ik heb mijn zonen de opdracht gegeven om het dak van de constructie waterdicht te maken en de zijkanten te bouwen, allemaal met materialen uit het bos, bij voorkeur van omgevallen bomen. We gaan hier samen aan werken tijdens de kerstvakantie. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Jessica had het ook over dit onderwerp in de webinar en ik kan me er helemaal in vinden.
Mensen zeggen: Wat heb je een prachtige tuin! En dan kan ik trots antwoorden: En 95% is met gerecycleerd materiaal gemaakt!
Ik ben echt enthousiast geworden over het idee van het gebruik van gerecyclede materialen in de tuin. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar het kan ook heel mooi zijn. Een afwisseling van verschillende materialen en een wat meer onconventionele uitstraling kunnen juist heel charmant zijn. Ik ben zelfs gaan waarderen dat onze tuin er niet perfect gestileerd uitziet, maar een natuurlijke uitstraling heeft. Het bedekken van de bodem met mulch en het hergebruiken van materialen geeft een veel mooier effect dan een kaal en strak grondoppervlak. Het esthetische aspect hoeft niet strikt strak en nieuw te zijn, maar kan juist karakter hebben.
Mijn oproep
Dus mijn oproep aan jou is om zoveel mogelijk te bouwen met gerecyclede materialen. Denk na over wat je kunt maken en kijk eerst of je al bestaande materialen kunt gebruiken voordat je naar de winkel gaat. Er worden zoveel materialen weggegooid die nog perfect kunnen dienen.
Ik kan zeggen dat mijn perspectief op tuinieren en het gebruik van materialen in de tuin is veranderd.
We gaan proberen zoveel mogelijk materialen te recyclen in onze tuin en als dat niet lukt, zullen we op zoek gaan naar tweedehands materialen. Laten we samen streven naar een duurzamere en creatievere benadering van tuinieren. En wie weet, misschien kunnen we daar zelfs wat complimentjes over ontvangen!
Joost Hartveldt says
Topverhaal, mijn (nieuwe) schuur is bijna klaar. Een tot planken en balken gezaagde gekregen eik als constructie en drie lagen planken van weggooi pallets als wanden.Veel materiaal gekregen van mensen die het een goed idee vonden, dubbel glas, deuren,dakpannen etc. Het enige wat gekocht heb zijn ledlampen en schroeven.😎
Melotte Carine says
Hallo,
Ik ben ook al lang overtuigd van het recyclen. Zo heb ik glazen wijnflessen omgekeerd in de grond gestoken ( diep genoeg ) om zó een flessenboord te maken. Dat kan als afbakening voor de moestuinbedden of voor een kruidencirkel. Na verloop van tijd gaan de etiketten er van af en krijg je mooie schitterende groene ( of een kleurenmix ) boorden.
Wat ik verder nog doe is het gebruik van winde om dingetjes mee vast te binden. Geen zware zaken maar hier
en daar een takje of stengel…
Loes Meijer says
Wat een gaaf en leuk idee!
Ingrid says
Ik heb net in mijn tuin een vijvertje (30 jaar geleden door de kinderen aangelegd) ontmanteld (omwille van de veiligheid van kleinkinderen) en zit nu met vijverfolie (dik plastic) en worteldoek. Iemand een idee of ik daar in de tuin iets mee kan doen ? Ik probeer altijd zoveel mogelijk materialen te recycleren maar hier weet ik niet wat ermee te doen.
Ellen Langerak says
Het idee om in de tuin zoveel als mogelijk te recyclen spreekt mij zeer aan. In Nederland is op Marktplaats een categorie: Gratis planten. particulieren zetten planten of struiken die ze over hebben op deze site. Vaak moet je wel zelf de planten of struiken uitgraven, maar dit is een mooie manier van recyclen.
Verder heb ik een She Shed gebouwd met tweedehands ramen, deuren en vloertegels. Het is een serre waarin ik planten opkweek en laat overwinteren.
Als afscheiding voor mijn moestuinbedden gebruik ik oude dakpannen.
graag hoor ik nog meer inspirerende ideeen voor de tuin.