Ons systeem van combineren is u ondertussen al wel bekend onder de naam ‘Schijnbare Chaos’. Het is een combinatie van 4 principes en golvende lijnen die u in staat stellen om eenvoudig en snel uw groenten te combineren. U kunt alle tabellen (die elkaar toch tegenspreken 🙂 ) weggooien, u kunt uw wisselteeltsysteem opbergen, deze manier van combineren maak het allemaal overbodig!
Uw tuin gaat er veel natuurlijker uitzien, en zodra u het systeem begrijpt is het een plezier om ermee te werken. Wij gebruiken het nu al vele jaren en ziektes en plagen zijn ons vreemd. Al moet ik toegeven dat dit niet enkel daar onze manier van combineren komt, ook de bodem, de randen, … het speelt allemaal een rol.
Maar om terug te komen op het systeem ‘Schijnbare Chaos’, ik ben hierover zo’n 1.5 jaar geleden beginnen schrijven. En sindsdien ben ik al regelmatig in boeken, artikels en gesprekken nieuwe elementen tegen gekomen die pleiten voor een verregaande combinatie van groenteplanten, en telkens passen deze elementen in ons systeem. Telkens zijn het voordelen of principes die standaard ingebouwd zitten en automatisch toegepast wordt wanneer u dit systeem gebruikt.
Teveel aan zon?
Velen denken dat een moestuin de hele dag in de volle zon moet liggen. Maar dat is eigenlijk niet waar. De meeste groenten zijn geen zonnekloppers en kunnen een beetje schaduw op de heetste dagen van de zomer wel appreciëren. Het is namelijk zo dat planten maar een bepaald gehalte aan zon kunnen verwerken.
Zoals we allemaal gezien hebben op school, kunnen de planten met behulp van bladgroen de zonne-energie opvangen en omzetten naar energie om te groeien, bloeien en vruchten te vormen. Nu zit hier echter een maximum op (=zonsaturatie). Als er te veel zonnelicht is, geraken de planten in overdrive en wordt het omzettingsproces stilgelegd. De plant doet dus eigenlijk nog nauwelijks iets.
In een monocultuur waar alles mooi op rijtjes staat, hebben alle planten op zo’n moment een overvloed aan zon, terwijl dit in een polycultuur helemaal niet zo is! Als u gaat combineren volgens hoogte en breedte in samenspel met golvende lijnen, dan staat alles dicht bij elkaar, soms staat de ene plant zelfs in de schaduw van de andere.
Dit zorgt er dus ook voor dat de meeste planten niet volop in de zon staan, en zo dus ook niet hun zonsaturatie bereiken en gewoon kunnen blijven doorgroeien. Hierdoor gaan uw planten niet enkel in de voormiddag en avond groeien als de zon wat minder intens is, maar gaan ze heel de dag door groeien.
Door de combinatieteelt staan er al veel meer groenten op een m² dan doorsnee op een veld, maar doordat ze niet stilvallen bij te veel zon, gaat ook uw opbrengst veel groter zijn!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord