In de moderne landbouw is men constant op zoek naar nieuwe methodes om de opbrengsten te verhogen. Men kijkt hierbij echter niet naar lange termijn oplossingen maar is enkel bekommerd om korte termijn winsten.
Getuige zijn de GGO’s waar momenteel steeds meer onderzoeken over opduiken waarbij deze gemodificeerde planten verantwoordelijk zijn voor kankers, ziektes bij dieren, lagere – i.p.v. hogere – opbrengsten, verhoogd (!) gebruik van pesticiden, …
Steeds grotere ploegen, grotere velden, grotere tractor, grotere oogstmachines, steeds meer bestrijdingsmiddelen en steeds meer meststoffen leggen een enorme druk op de grond. En de grond kan deze allang niet meer dragen.
Ook in de tuin
Ook in de moestuin wordt deze jacht naar steeds meer en beter gevoerd. Tuinders die blauwe en roze korrel strooien, spuiten naar elk beestje dat beweegt, … allemaal om een grotere bloemkool of enkele boontjes meer te bekomen.
Ook in de Natuurlijke Moestuin moet u hiervoor oppassen. U werkt samen met de natuur, wat dus ook betekent dat u rekening houdt met de noden en wensen van uw moestuin, van uw grond. Het volledig uitknijpen en overstimuleren van uw grond leidt op lange termijn tot een dode grond waarop planten groeien die arm zijn aan mineralen en gevoelig voor ziektes en plagen.
Beplant uw grond iets minder intensief, laat enkele stukken af en toe volgroeien met meerjarige planten (kruiden, aardbeien, …) zodat de grond kan herstellen en bekomen van het leveren van mooie oogsten gedurende vele jaren.
Net zoals in de bedrijfswereld
Vergelijk het met CEO’s van grote bedrijven, die al na enkele maanden hard werken, volledig leeg crashen. Of met werknemers die, onder de hoge werkdruk door teveel stress, moeten ziekteverlof nemen. Net zo gaat uw grond en uw tuin door teveel stress, door te hoge druk voor maximale opbrengst ‘crashen’.
Het bodemleven verdwijnt, de grondstructuur gaat snel achteruit, opbrengsten verminderen, plagen en ziektes nemen hand over hand toe, …
Té is té en nooit goed.
U kent wellicht het gezegd: De gulden middenweg.
Ook hier is dit van toepassing: u wilt natuurlijk een opbrengst uit uw tuin halen, maar niet ten koste van alles. De bodem primeert en u moet altijd uw bodem eerst stellen in de natuurlijk tuin. Nooit de opbrengst, nooit de machines, …
De basis voor een natuurlijke tuin is een bodem in evenwicht, rijk aan mineralen, aan organische stof en rijk aan leven.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord