Civilised man has marched across the face of the earth and left a desert in his footprints
Topsoil and civilization, Dale & Carter
De kwaliteit van de bodem is bepalend voor het leven in en op de bodem. Wat mij altijd verbaasd is hoe weinig belang iedereen hecht aan de bodem.
Er wordt niet dikwijls stilgestaan bij het zeer ingewikkelde ecosysteem dat de bodem wel is, hoeveel leven erin zit en hoe levensbelangrijk een goede bodem wel niet is voor de mens.
Niet alleen door mensen die intensief bezig zijn met tuin- en landbouw maar ook door bijvoorbeeld historici. Zo is er veel geschreven over de evolutie van beschavingen, het opkomen van verschillende naties, die na enkele generaties weer wegzinken of volledig verdwijnen.
Vele oorlogen zijn er gevochten met als inzet vruchtbare landbouwgebieden (zoals nu dikwijls de inzet olie is). Wat in deze historische boeken niet wordt verteld is de reden voor deze oorlogen.
Intensieve landbouw verwoest de bodem
Een beschaving groeide en werd dominant wanneer ze door intensieve landbouw overschotten produceerden waardoor ze zich konden bezighouden met andere dingen dan overleven. Maar altijd kwam er een punt waarop de eigen landbouwgronden uitgeput waren door slechte landbouwmethoden. De enige oplossing was een agressieve expansie d.m.v. van oorlogen.
Zo zijn ooit heel vruchtbare gebieden compleet verwoest door vroegere civilisaties die voor eigenbelang op enkele generaties tijd hun vruchtbare gronden opgebruikten en zo hun nakomelingen degradeerden tot nomaden in een woestenij.
Maar niet enkel in het verre verleden zijn veel uitstekende agrarische gebieden verwoest door wanbeleid, ook in de jaren na WOII zijn vele miljoenen hectaren vruchtbare gronden in Amerika veranderd in stofgronden waar niets meer op groeit.
Dramatische toestand van de landbouwgronden
Over de hele wereld zijn heel veel landbouwgronden onderhevig aan sterke achteruitgang of zijn al zo slecht dat er niets meer groeit. Op onderstaande grafiek is duidelijk de dramatische toestand van de bodem over de hele wereld te zien.
Zoals je kunt zien op de wereldkaart zijn er niet veel gronden nog in goede staat.
In ons gematigd klimaat is de kwaliteit op alarmniveau na 1000-den jaren van intensieve bewerking. Het is echter pas sinds enkele generaties dat kwaliteit van onze gronden sterk is achteruit gegaan.
4000 jaar intensieve landbouw in China
Een heel mooi voorbeeld is China. 4000 jaar heel intensieve landbouw met hoge opbrengsten zonder(!!) verlies aan bodemkwaliteit. Door de invoering van de moderne technieken en mechanisering is de bodem in snel tempo achteruit gegaan en kampt ook China met een groot verlies aan goede landbouwgronden (zie wereldkaart hierboven).
Het is echter perfect mogelijk om zoals de Chinezen uw grond intensief te bewerken en toch de kwaliteit hoog te houden.
Combinatie intensieve teelt en kwaliteit
Het is gelukkig geen ‘of’ verhaal maar het kan perfect een ‘en’ zijn. Wanneer uw invalshoek niet vanuit de gangbare landbouw komt, maar vanuit de natuur zelf dan is het zelfs gemakkelijk.
Start met het verbeteren van uw bodem door het gehalte aan organische stof hoog te houden. Dit zorgt dan voor een heel uitgebreid en complex bodemleven wat dé basis is voor een natuurlijke moestuin met toch een hoge opbrengst.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord