Door de start van de Online Cursus ‘Groenten Kweken’ was de afgelopen week bijzonder hectisch. Daarom is deze post iets later dan gewoonlijk, ik neem aan dat het mij vergeven is :-).
Vandaag laat ik een korte video zien, deze werd mij aangeraden door iemand die mijn nieuwsbrief volgt.
De video is in het Engels, het onderwerp is iets wat iemand die met natuurlijk tuinieren bezig is wel vermoedt en diep van binnen weet. Maar het is verrassend en motiverend om te zien dat ook gerespecteerde wetenschappers zulke zaken serieus nemen en effectief onderzoeken.
De (korte) video gaat over de onderlinge relaties tussen bomen en schimmels in een bos met wel wat – voor vele mensen vermoed ik – verrassende conclusies. Aan het woord is Prof. Suzanne Simmard.
Het feit dat bomen onderling verbonden zijn wordt al veel langer verteld. Dit mechanisme zou bv. in voedselbossen de verspreiding van voedingsstoffen regelen. Zo is her en der een boom die stikstof fixeert voldoende. Door het netwerk van wortels en schimmels wordt de stikstof afgeleverd waar het nodig is.
Ook zijn er al onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat planten elkaar waarschuwen wanneer ze aangevallen worden door plaaginsecten. Dit ging via de wortels en/of de lucht.
Ik denk dat met het vorderen van onderzoek in deze disciplines (die, laten we eerlijk zijn, nog nergens staan) we nog veel verrassende resultaten en inzichten in de complexe werking van de natuur gaan krijgen.
Wanneer nu ook gangbare wetenschap hier in geïnteresseerd geraakt, kan het allemaal wel eens wat sneller gaan …
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
bieke dierick says
Hallo, Op onze reis enkele jaren geleden in zuidelijk Afrika (Botswana)
vertelde de gids dat de acacia-bomen op sommige momenten belaagd werden
door giraffen-groepen. Deze lopen tegen de wind omdat de bomen eens de dieren begonnen te eten , de andere bomen waarschuwden (door de wind) , zodat dezen in hun bladeren en takjes tannine konden aanmaken, wat de giraffen buikpijn geeft.
Zie http://www.kijkmagazine.nl/artikel/stefano-mancuso/
Dit is nog een prachtig voorbeeld van intelligentie van bomen!
Groetjes, Bieke
Frank Anrijs says
Bedankt voor de link Bieke, dat is inderdaad heel straf!
hilde says
Ik heb het erg moeilijk gehad met de theorie van Darwin, en daarom heel blij om deze wetenschapster het zo mooi te horen zeggen: “These plants are really not individuals, in the sense that Darwin thought they were individuals, competing for survival of the fittest. In fact they are interacting with eachother trying to help eachother to survive.” Waarvoor mijn dank!
Frank Anrijs says
Graag gedaan 🙂
hilde says
Bieke,
ook dank voor de link!
Groet,
Hilde