Iedereen – ik toch alvast – heeft in zijn tuin wel een plekje waar je niet zo veel komt en waar het onkruid meestal iets groter wordt dan eigenlijk goed is. De struiken, groenten of vaste planten geraken wat in de verdrukking en de goesting om dit achtergesteld stuk aan te pakken wordt kleiner en kleiner.
De moed zakt in je schoenen als je de volgende keer langs deze plek loopt en beseft dat je nu toch eindelijk eens aan de slag moet en het onkruid moet verwijderen voor het nog erger wordt.
Aan de slag
Gewapend met een spitvork om onkruid zoals boterbloem, zuring en brandnetels los te steken, ga je aan de slag. Eenvoudig is het niet, want sommige planten mogen blijven staan, maar bij het uittrekken van de brandnetels komen de gewenste planten soms ook mee.
Een ander nadeel bij het uitdoen is dat je een groot deel uitdoet en dat het stuk er dan ineens totaal anders uitziet, helemaal opgekuist zelfs. Maar eigenlijk is het dat niet.
Sommige onkruiden zijn afgebroken juist onder de grond, anderen zijn bedekt geraakt bij het uittrekken van hun buren, nog anderen heb je gewoon niet zien staan. Doordat er zoveel onkruid stond dat uit moest gedaan worden, zie je kleinere onkruiden niet meer, of vergeet je hier en daar gewoonweg een plantje. Het verschil is immers als immens!
Twee belangrijke punten om te onthouden
Wat ik geleerd heb uit ervaring na het opkuisen van zo’n plek is dat er 2 dingen zijn die je altijd moet doen nadat het onkruid verwijderd is.
- Bedek de vrijgekomen plekken met een laagje mulch. Afhankelijk van de plek kan dit stro, houtsnippers, compost, gras of gelijk wat zijn. Maar bedek de vrije aarde want hier gaan heel snel, heel veel onkruiden kiemen. Door het uittrekken van brandnetels, zuring en andere wortelonkruiden komt er veel aarde (lees onkruidzaad) bovenaan liggen. Dek je niet dadelijk af, dan wordt dit vergeten en zit je binnen de kortste keren weer met een door onkruid overwoekerd terrein. Ik heb het zelf door scha en schande geleerd :-).
- Een andere belangrijke tip is dat je na een kleine week die plek nog eens gaat wieden. Zaadjes die juist aan het kiemen waren toen je de eerste keer onkruid kwam uitdoen, gaan nu komen piepen en zijn heel zichtbaar en gemakkelijk te verwijderen. Een stuk brandnetelwortel dat blijven zitten is, is ondertussen al uitgelopen. Afgebroken onkruiden gaan al terug boven staan, onkruiden die je gemist hebt gaan nu heel duidelijk zichtbaar zijn. Het lijkt vreemd, maar doordat er veel minder onkruid staat is je focus anders en vallen ze nu wel goed op. Deze 2de ronde van wieden is echt belangrijk en gaat je helpen om het stuk voor lange tijd proper te krijgen. De enkele onkruiden die je anders laat staan gaan snel in zaad komen en zich terug verspreiden!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Antoinette Verhagen says
Hallo Frank,
Je link komt als geroepen: eerste ronde achter de rug, de kiemetjes en kleine plantjes komen alweer boven. Dan ga ik delen inzaaien, afbakenen, en de rest afdekken met stro en/of mulchen. (Van de mulch heb ik dus niet genoeg).
Ben blij met je raad!
Dankjewel,
Antoinette
Sven says
Hey Frank,
Heb jij tips hoe je paardenbloemen vlot kan verwijderen. Ik heb er nogal veel last van in mijn moestuin en gazon, en heb intussen door dat als ik de wortel niet helemaal mee verwijder, ik het probleem alleen maar erger maak. Nu is de grond nog te vast om ze gewoon met wortel en al uit te trekken (ben nog maar sinds vorige zomer bezig met een moestuin op basis van de permacultuur principes, en in een gazon is de grond sowieso te vast). Heb jij tips hoe ik ze kan verwijderen zonder te beginnen graven en zo weer een hoop onkruidzaden boven te halen,
Alvast bedankt,
Sven
Sven says
Niemand een tip? Mijn moestuin begint stilaan overwoekerd te geraken…
Frank Anrijs says
Paardenbloemen zijn goed voor bijen dus ik laat ze gewoon groeien waar ze willen.
Enkel in mijn groentebedden moeten ze weg …
Sven says
En hoe hou je ze dan weg uit je groentenbedden? Of is het gewoon een kwestie van uittrekken (zoveel mogelijk met wortel)?
Viviane says
Hulp??????????
Ik heb vorig jaar een gedeelte afgedekt met karton en stro om dit jaar te gebruiken, MAAR, tijd zal er anders over beslissen. Dus wat kan ik het beste doen om dit stuk te vrijwaren voor van alles en nog wat die zich zou kunnen nestelen(via vogels, wind,…) op een bijna klaar stuk? Terug karton en stro op? afdekken met mulch (maar die moet er dan terug af voor de compost!)?
Graag je visie en vooral goede raad 🙂
Frank Anrijs says
Terug afdekken met mulch, enkel karton gebruiken als het echt gaat over veel en lastig onkruid.
De muulch moet er inderdaad terug af als je in het najaar je bedden gaat aanleggen, maar zo’n groot werk is dat niet :-).