Nog niet eens zo lang geleden was het een vast gebruik dat boeren en tuinders hun eigen zaad kweekten en oogsten. Ze hielden dan enkele planten of een stuk veld opzij om daar zaad van te oogsten. Zo kon men zaad oogsten dat perfect was aangepast aan de plaatselijke omstandigheden, aan de grond, aan de manier van werken van de boer, …. Dit leidde tot een zeer grote diversiteit aan soorten, een zeer uitgebreid aantal lokale varianten van groenten die allemaal licht andere eigenschappen hadden wat ze geschikt maakte voor licht andere omstandigheden.
Met de schaalvergroting en opkomst van de mono-cultuur is dit gebruik volledig verdwenen en zijn het voornamelijk moestuiniers die nog eigen zaad kweken. Het overgrote deel van de boeren koopt zijn zaad aan en hecht geen belang meer aan eigen zaadteelt.
Zaadvaste rassen
Het zelf kweken van zaad, aangepast aan de lokale omstandigheden, is iets dat perfect past in de natuurlijke moestuin. Ik moet wel eerlijk toegeven dat dat bij ons niet zo heel veel gebeurt, maar we willen dit in de toekomst wel uitbreiden.
Toch zijn er al behoorlijk veel mensen bezig met het zelf kweken en oogsten van zaden, getuige de vele ruilgroepen, samenkomsten en zaadbibliotheken doorheen het land.
Toch moet je een beetje weten waar je mee bezig bent, want er zijn soorten waarvan je perfect en eenvoudig zaden kan oogsten, maar er zijn ook soorten waarbij dit heel moeilijk is.
Allereerst is het belangrijk om zaadvaste rassen te gebruiken Dit betekent dat het zaad van een plant exact dezelfde plant gaat voortbrengen. Iets meer informatie hierover kan je hier lezen: Zaadvaste rassen.
Als je zaadvaste rassen hebt, dan is het bv. voor tomaten en erwten eenvoudig om zaad te oogsten.Voor pompoenen en courgettes is het dan weer een heel ander verhaal.
Maar zijn het niet altijd zaadvaste soorten zaad die ik in de winkel vind?
Biologische versus niet-biologisch
Gangbare zaden die je in een doorsnee tuincentrum vindt zijn heel vaak F1-hybride zaden. Hier komen we later nog op terug. Allereerst wil ik heel duidelijk maken dat er een groot verschil is tussen biologische zaden en gangbare. Ik zou het hieronder uitgebreid kunnen uitleggen, maar Mme ZsaZsa heeft het vroeger al eens perfect gedaan: Verschil tussen biologisch en niet-biologisch zaad?
Uit haar uitleg zou je ook concluderen dat F1-hybriden niet zo geschikt zijn voor een biologische tuin, laat staan voor gebruik in een natuurlijke tuin. Wijzelf gebruiken geen F1-hybriden in de tuin en zullen dit ook niet snel doen. Het feit dat je geen – of toch moeilijk – eigen zaad kunt kweken met F1-hybriden is een serieuze reden om het niet te gebruiken.
Eén van mijn cursisten had hierover ook enkele vragen en heeft die vragen dan maar ineens aan De Bolster zelf gevraagd.
Wat zegt De Bolster over F1-hybriden?
Dit was het antwoord dat ze kreeg: Het gebruik van F1-hybriden binnen de biologische landbouw.
Denk jij er anders over? Maak jij gebruik van zaadvaste soorten of ook F1-hybriden? Laat het mij weten in de reacties hieronder!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Joke says
Ik vond de reactie van De Bolster heel interessant, weer wat bijgeleerd want ik dacht dat F1 altijd steriel was (zo hebben ze het ons op school toch geleerd).
Frank Anrijs says
Ik dacht niet dat ze steriel waren, maar wel dat er allemaal rommel uit voort kwam.
Weeral iets bijgeleerd 🙂