Indien u een vaste lezer bent of wordt van mijn blog en nieuwsbrief zal het u ongetwijfeld opvallen. Ik schrijf opvallend veel over de bodem.
Het belang van de bodem wordt immers telkens opnieuw onderschat en goede zorg voor een bodem wordt vergeten.
In tuinboeken wordt geschreven hoe u moet spitten en schoffelen en dat u moet bijmesten om voldoende voedingsstoffen in de grond te hebben.
Maar over het effect van bestrijdingsmiddelen op het bodemleven, over het ingewikkelde eco-systeem dat onder uw voeten leeft, over het belang van een goede kruimelstructuur in uw bodem en over het belang van regenwormen in uw grond wordt veel te weinig (of niets) gezegd.
En ik ben 100% overtuigd van de titel van mijn blogpost: Zorg voor uw bodem en de bodem zorgt voor uw planten.
Alles begint bij de bodem
De bodem in uw moestuin is de basis van alles wat u gaat oogsten!
Het succes van uw Natuurlijke Moestuin hangt af van de mate waarin u uw bodem verbetert.
Een slechte bodem heeft weinig actief bodemleven. Dit bodemleven zorgt juist voor structuur, zorgt ervoor dat uw bodem doorlatend wordt, dat er zuurstof en water tot bij de wortels geraakt en dat de CO2 terug weggeraakt.
Dit bodemleven verteert het organische materiaal, vormt humus, dient als meststofleverancier voor uw planten, bestrijden plagen, …
Bij alles wat u in uw moestuin doet, moet u als einddoel het verbeteren van de bodem hebben.
Spitten?
Heel slecht voor het bodemleven! Ik raad het u ten stelligste af. Het bodemleven bereikt sneller, dieper en beter wat u met de spitvork probeert.
Spuiten tegen onkruid?
U vernietigt het onkruid tijdelijk, maar tegelijk vernietigt u ook een groot deel van het bodemleven. Weg is uw goede structuur, weg is uw omzetting van organisch materiaal in voedingsstoffen, weg is uw verdediging tegen plagen, weg is de positieve samenwerking tussen uw planten en schimmels en ga zo maar verder.
U zou moeten mulchen en werken met constante bodembedekking. U stimuleert het bodemleven en heeft geen last meer van onkruid!
Alles in functie van de bodem
Alles wat u doet in een Natuurlijke Moestuin moet – MOET – in functie zijn van uw bodem.
Denk goed na vooraleer u iets doet en bedenk of de voordelen kortstondig zijn en nadelig voor de bodem, of langdurig en voordelig voor de bodem.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord