Momenteel is de klimaatopwarming een ‘hot item’ met constant nieuwsberichten over een donkere toekomst met meer natuurrampen, minder eten, weinig drinkbaar water en ga zo nog maar even verder.
De oorzaak hiervan zijn de broeikasgassen waarvan CO2 de bekendste is. De CO2-uitstoot moet naar beneden en er wordt constant gegoocheld met ingewikkelde termen zoals emissierechten, kyoto-akkoord, carbon-sink, …
Ik vroeg mij af welke invloed je als gewone consument kunt hebben op de uitstoot van deze broeikasgassen. Iedereen weet al dat vliegen en auto rijden slecht zijn maar hoe slecht? En wat is het effect van bellen, koffie drinken of teevee kijken om maar iets te noemen? Hier informatie over vinden is niet gemakkelijk.
Na een zoektocht via google kwam ik terecht bij het boek ‘How Bad Are Bananas?‘ waar werkelijk over vanalles de broeikasgas-voetafdruk wordt berekend.
How Bad Are Bananas?
Het boek begint met een korte introductie waarin enkele begrippen worden uitgelegd. Ook geeft de schrijver, Mike Berners-Lee, dadelijk toe dat het onmogelijk is om een volledig juiste CO2-voetafdruk van een product of dienst te berekenen. Alle cijfers zijn zo exact mogelijke benaderingen en dienen eerder om de lezer een idee te geven van de verhoudingen tussen verschillende producten en diensten.
Hierdoor kun je later in de winkel en tijdens je dagdagelijkse bezigheden zelf inschatten wat de inpakt op je voetafdruk is wanneer je appels uit Nieuw-Zeeland koopt of een boeket bloemen voor je vriendin/vrouw/…
Daarna begint al snel een oplijsting van vele producten zoals een SMS-berichtje, een email, het strijken van een T-shirt. Het lijkt droge literatuur die snel verveelt en waar je jezelf moet doorsleuren, maar door de humoristische en conversationele schrijfstijl leest het boek toch vlot en heb je voor je het weet een flink stuk gelezen.
Het boek start met dingen die weinig CO2-equivalenten gebruiken en eindigt met zaken die gigantisch veel verbruiken zoals een bosbrand, alle data-centra over de hele wereld samen, een oorlog, …
Sommige mythes ontkracht
Bij het lezen worden sommige zaken bevestigd: een vliegtuigreis is enorm vervuilend, een privé-zwembad is not done en landbouwmeststoffen zijn ook zeer slecht.
Maar je komt ook verschillende verrassende berekeningen tegen zoals:
- Een plastic zak is beter dan een papieren zak
- Een goed werkende energie-vretende wasmachine is (soms) beter dan een gloednieuwe superzuinige machine
- Appels uit Nieuw-Zeeland zijn beter dan lokaal gekweekte appels wanneer je ze in januari eet.
- Eén enkele gekochte snijroos kost evenveel CO2e als een spaarlamp 2 jaar onafgebroken laten branden
Het speciale aan de berekeningen in dit boek is dat de schrijver heel veel moeite heeft gedaan om te achterhalen hoeveel CO2e elke schakel in een productieproces, het transport, het consumeren en het afval verwerken kost zodat je een totaalbeeld krijgt. Hierdoor kom je verschillende verrassingen tegen.
Blijvend nut
Het boek kan ook als naslagwerk worden beschouwd. Een duidelijke index maakt het mogelijk snel een product op te zoeken en zijn impact op de klimaatopwarming na te lezen.
Op het einde worden nog enkele snelle tips gegeven om zelf koolstofbewust te leven en zo je voetafdruk te verkleinen. Simpele zaken zoals lokaal en seizoensgebonden eten hebben al een enorme invloed op onze voetafdruk (-10%), de grootste besparingen bekom je echter door alles wat je koopt op te eten (-25%) en minder vlees en melk te verbruiken (- 25%).
Toch benadrukt de schrijver dat niet enkel grote ingrepen het verschil maken, vele waterdruppels krijgen een emmer uiteindelijk ook vol. Indien je bewust leeft en nadenkt over de dingen die je doet – en niet doet – dan kan je als consument een enorme impact hebben op je eigen voetafdruk en je uitstoot sterk verminderen.
Conclusie
Ik vond het boek heel leuk en vlot om lezen en ik vind het een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de problemen rond klimaatopwarming en zelf iets wilt ondernemen. Het boek is 240 blz. dik en absoluut zijn geld waard. Spijtig genoeg is er nog geen Nederlandstalige versie beschikbaar, de Engelstalige uitgave kunt u hier kopen: How Bad Are Bananas?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord