[mashshare]
Er is nog altijd geen echte koude geweest dit jaar, wat mij doet vermoeden dat we dezelfde richting uitgaan als vorig jaar. Een warme winter die pas tegen het einde wat kouder wordt. Dat resulteert dan in een koud voorjaar, waardoor vele groenten niet goed groeien.
Zeker de zuiderse groenten zoals tomaten, courgettes, pompoenen en paprika’s moet je niet te vroeg planten de laatste jaren want ze lopen gegarandeerd een groeiachterstand op en halen deze nooit meer in.
Het probleem is de laatste jaren eigenlijk dat de seizoenen een dikke maand blijken opgeschoven te zijn, maar we zaaien en planten allemaal nog volgens onze oude zaaikalenders. Zaaikalenders die uiteraard niet zijn aangepast aan deze (tijdelijke?) verschuiving!
Een probleem?
Het is inderdaad een probleem, want vele groentenzaden zoals wortelzaad rot heel snel wanneer het lang moet wachten in een vochtige grond. Pompoenen en courgettes kwijnen weg en worden opgevreten door slakken wanneer ze in een te koude grond worden gezet met te lage temperaturen. Je kan dus niet meer vertrouwen op de zaaikalender, maar hoe moet je dan bepalen wanneer het moment er is om je zaden en plantjes in de grond te steken?
Gokken?
Alles standaard een maand opschuiven?
Een oplossing!
Ik heb het er vroeger al over gehad, de fenologische kalender. Het is een kalender die niet vast hangt aan een datum, maar kijkt naar de toestand van planten op een bepaald moment. De volledige uitleg kan je hier nalezen: Fenologische Kalender.
Onderaan bovenstaand artikel staat een link naar de fenologische kalender, maar verschillende lezers hadden problemen om het bestand te lezen.
Ik heb de verschillende excel-files daarom op onze site gezet, hierdoor kan je ze zonder problemen bekijken.
De link: Fenologische kalenders
Volgende Stap?
Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin
Geef een antwoord