[mashshare]
Wanneer je een cursus voor management volgt, een trainerscursus of zelfs maar een simpele lijst leest met 10 regels om gelukkig te zijn: onveranderlijk zal daar tussen staan dat je een doel moet hebben.
Hoe dikwijls wordt het niet gezegd dat je een doel moet hebben in je leven, dat je een levensdoel moet hebben dat je leven zin geeft. Dat leek mij altijd een beetje raar, maar ik heb kinderen en dat is dan ook automatisch mijn levensdoel geworden dus ja …
Toch moet ik door in de tuin te werken deze stelling gedeeltelijk onderschrijven: je moet doelen hebben. Misschien niet per se om gelukkig te zijn of te slagen in je leven, maar toch zeker om efficiënt te werken in je tuin. Maar een doel hebben is niet het eindpunt!
Yggdrasil opstarten
Mijn ouders hebben in 1996 het project Yggdrasil opgestart, met de bedoeling om op een natuurlijke manier groenten te kweken en aan te tonen dat dit mogelijk is op een grotere schaal. Na enkele jaren zoeken en proberen kwam het uiteindelijke permacultuurproject ‘Yggdrasil’ tot stand en was er een duidelijke richting die gevolgd werd.
Maar door het steeds drukker worden van de winkel, het verlangen (en de vraag) om ook meer lessen en cursussen te geven, werd een deel van het project afgebouwd. De productietuin werd sterk ingekrompen, verschillende delen kregen een herbestemming, op vele plaatsen werden fruitbomen aangeplant.
Tussen mijn komst en het verminderen van de productietuin zaten 2 jaren en de eerste jaren nadat ik in het project ben gestapt heb ik mij vooral bezig gehouden met de winkel, cursussen en het online gedeelte. Pas de laatste 2 jaar zijn we terug begonnen met enkele stukken terug een nieuwe bestemming te geven.
En hierbij heb ik gemerkt dat je een stuk grond dat een duidelijke bestemming, een duidelijk doel heeft gekregen toch anders gaat behandelen.
Beter onderhouden
Verschillende stukken hadden een duidelijke functie: het stuk met de naaldboomstructuur, de boomstructuur, het stro- en houtsnippersgedeelte en de kleine boomgaard.
Maar voor andere stukken was het wel ongeveer duidelijk in welke richting we het wouden aanleggen en onderhouden, maar tot in het detail was dit niet vastgelegd.
Zo is er bij de zelfpluktuin voorzien om naast struiken en bomen ook kruiden te planten zodat deze ook kunnen geplukt worden. Mede doordat dit stuk achter onze zone 5 ligt, is er op dit vlak nog niet veel gebeurd. Maar we hebben het ook enkel tegen elkaar gezegd, we zijn nog niet ter plaatse gegaan om te kijken welke kruiden we waar gaan zetten.
Hetzelfde geldt voor de bostuin. Er zijn bomen geplant, er zijn zelfs al verschillende soorten wilde kruiden en meerjarige groenten gezet, maar niet volgens een planning. Het doel van dit stuk grond is een bostuin voor ons klimaat (niet echt een bostuin dus) maar dat is heel vaag.
En doordat er veel onduidelijkheid is, weet je niet zo goed wat je er juist allemaal gaat planten. Hierdoor wordt het stuk wel onderhouden, maar meer ook niet. Er is geen evolutie of vooruitgang, dus eigenlijk gebeurt er zo goed als niets.
Ook concreet invullen is belangrijk
Deze winter gaan we, net als op het strostuk, ook in de bostuin paden aanleggen en de aparte stukken die zo gevormd worden invullen met plantcombinaties. Ook gaan we deze op papier zetten, zodat het klaar en duidelijk is wat de bedoeling is met elke vierkante cm van de bostuin.
Ik ben er zeker van dat dit ervoor zal zorgen dat ook dit stuk van de tuin binnen enkele jaren perfect in orde is en goed bloeit, groeit en opbrengt.
Dus niet enkel een doel (een bostuin) hebben is belangrijk, je moet dit ook concreet maken en eventueel zelfs opschrijven of uittekenen.
Overdreven?
Lijkt je dat overdreven? Ik weet het niet.
Ik betwijfel dat tegen jezelf zeggen dat je een natuurlijk moestuin wilt hebben voldoende is om ook effectief een goedlopende natuurlijke moestuin te hebben.
Ik ben ervan overtuigd dat het plannen en opschrijven waar je bedden gaan liggen, welke groenten je waar gaat zetten, waar welke randen komen, waar het insectenhotel, de poel en het egelverblijf je al een heel grote stap dichter brengt bij het bereiken van je natuurlijke moestuin.
Ik krijg ook van veel mensen de vraag waar ze voldoende mulch vandaan kunnen halen want ze hebben zelf niet voldoende. Gewoon als doel hebben dat al je bedden moeten gemulcht worden is niet voldoende. Je moet dit ook concreet maken door te plannen. Wanneer je naar het containerpark kan gaan om bladeren op te halen, welke tuinaanlegger eventueel wat houtsnippers kan afzetten, welke buur zijn maaisel je kan gaan vragen.
Wanneer je duidelijk voor ogen kan halen wat het doel is van een stuk tuin of van wat je wilt bereiken, moet je ook de weg ernaar voor je ogen kunnen halen. Anders gaat het niet lukken!
Foto: a.fastcompany.net
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord