Vrijdag ben ik samen met mijn vrouw en kinderen op vakantie vertrokken naar de zee. Het is een jaarlijkse gewoonte om met de hele familie (ouders, broers en zus) in het najaar een weekend door te brengen aan de zee. We huren dan een groot huis waar we allemaal in terecht kunnen (alles samen 17 personen) en gaan wandelen aan de zee, steppen, zandkastelen bouwen, de garnaalvissers bewonderen, fietsen, …
Normaal is er tussen de verschillende activiteiten ook wat ‘vrije tijd’ en maak ik van de gelegenheid gebruik om wat te lezen. Ik had een boek bij dat ik bijna uit had (True Believer) maar was eigenlijk in de vrijdagdrukte vergeten om nog een extra boek mee te nemen. Toeval wil nu dat er in mijn winkel net een klant een boek bij had voor mij om te lezen (Bedankt Kurt 🙂 ).
Het boek is Streetwize en gaat over het gekoppelde project ‘Mobile School‘ en ‘StreetwiZe‘. Ik had al eens over het project Mobile School gehoord maar ik wist niet precies wat het inhield en helemaal niet dat er een project was dat bedrijven en managers hielp om hun bedrijf te runnen met lessen van straatkinderen.
Halverwege het boek blijkt dat er 4 ‘street skills’ zijn die succesvolle straatkinderen hebben en die ontbreken bij straatkinderen die maar juist overleven. Het trof mij dat die street skills ook perfect toepasbaar zijn op de natuurlijke moestuin, dus ik moest ze gewoon even kort delen met u :-).
De vier street skills
De 4 kenmerken die succesvolle straatkinderen gemeen hebben en waardoor ze boven de rest uitstijgen zijn de volgende:
- Positieve focus
- Veerkracht en wendbaarheid
- Proactieve creativiteit
- Coöperatieve competitiviteit
Alle 4 worden ze uitgelegd met een link naar het bedrijfsleven, maar ze kwamen mij allemaal zo bekend en vertrouwd voor dat ik ze heel eenvoudig ook kan uitleggen met een link naar uw natuurlijke moestuin.
1. Positieve focus
De overlever op de straat is geen negatieve pessimist. Hij is meestal positief ingesteld en legt de schuld voor zijn situatie niet bij iemand anders. Hij gaat zelf op zoek naar de opportuniteiten in plaats van te klagen en de anderen verantwoordelijk te stellen voor zijn situatie en het feit dat hij geen kansen krijgt.
Het is iets waar ik al heel dikwijls op gehamerd heb en waarvan ik merk dat het voor mensen een heel moeilijke horde is om te nemen. Natuurlijk tuinieren vraagt een heuse mentale shift. U moet de situatie waarin u zich bevindt aanvaarden en daarin de positieve kansen herkennen. Ik zeg niet dat u zich moet neerleggen bij deze situatie, wel dat je pragmatisch moet zijn.
De straat leert dat wanneer u met een crisis geconfronteerd wordt (slakken, rupsen, …) het aanhouden van een positieve attitude onontbeerlijk is voor een succesvol overleven.
2. Veerkracht en behendigheid
Veerkracht en wendbaarheid hebben te maken met de manier waarop je flexibel en snel op nieuwe kansen kan inspelen en na een tegenslag snel terug kan opveren. Veerkracht is het vermogen om doorheen de tijd op veranderingen te anticiperen en duurzaam te herstellen van storingen en problemen. Wendbaarheid duidt op de vaardigheid om dit te doen door snel en doeltreffend actie te ondernemen. Veerkracht en wendbaarheid bouw je op vanuit je eigen identiteit, vanuit wie je bent, waarvoor je staat en wat je kan.
Veerkracht heeft u wanneer u iets met passie en overtuiging doet. Heel belangrijk hierbij is dat u een duidelijk einddoel in gedachten hebt, dat u goed weet waarheen u wilt gaan en wat u wilt bereiken.
Het feit dat u weet waar u naar toe wilt, maakt dat u niet al te snel uit uw lood bent geslagen. Zo slaagt u er, in een onaangename situatie, toch nog in om na te denken over wat deze situatie u kan opleveren.
Werken vanuit de dingen die u goed kent en begrijpt geeft energie. Werken buiten uw talenten vraagt een investering en gaat meestal energie wegzuigen. Als u dichtbij uw talenten blijft dan gaat uw incasseringsvermogen en weerstand sterk verhogen.
Behendigheid gaat over het snel en effectief ingrijpen in en oplossen van problemen. Hiervoor moet u snel kunnen achterhalen wat de beschikbare middelen zijn, welke risico’s eraan verbonden zijn en op welke manier u gaat reageren en de oplossing in gang gaat zetten.
Een voorbeeld hiervan is het slakkenprobleem en mulch. Volgens heel veel mensen gaan deze twee hand in hand maar wij merken dat het slakkenprobleem bijna altijd opgelost is na enkele jaren natuurlijk tuinieren. Als u dit weet en dit doel duidelijk voor ogen houdt, dan gaat het gemakkelijker zijn om te blijven mulchen. Zelfs als uw pompoenen, courgettes en sla wordt aan- of opgevreten door hordes slakken.
Elke situatie in de tuin is anders en iedereen vindt eigen manieren om plaatselijke problemen op te lossen. Bent u hier goed in, dan gaat u veel sneller betere resultaten behalen dan iemand die hier geen kaas van gegeten heeft.
3. Proactieve creativiteit
Vaak merk je dat een groep medewerkers vanuit een creatieve brainstorming met een nieuwe oplossing voor hun bedrijf op de proppen komt. Als je een creatieve oplossing vindt, bezorgt je dat veel energie. Heel dikwijls word je als het ware verliefd op dat idee. Creatievelingen verwachten van hun collega’s dan ook vaak dat hun nieuwe idee op applaus onthaald wordt. Maar de realiteit is dat nieuwe ideeën die een doorbraak kunnen inluiden, door anderen vaak met scepticisme beantwoord worden.
Natuurlijk moestuinieren is voor veel mensen die al jarenlang traditioneel tuinieren helemaal out of the box denken. Er worden zoveel nieuwe ideeën in gebruikt dat het door velen op scepticisme wordt onthaald. Denk alleen al maar aan het commentaar die u krijgt van de buurman wanneer u in het najaar afdekt met karton en stro, de vijandige houding op sommige buurtmoestuinen, het ongeloof wanneer u vertelt dat u niet gaat spitten of spuiten of bemesten …
Het aanleren van natuurlijk tuinieren is voor leken, voor mensen die nog nooit getuinierd hebben, ook veel gemakkelijker dan voor ervaren tuinders. De leken moeten enkel de nieuwe dingen leren, de ervaren mensen moeten de nieuwe technieken leren én zeer veel vertrouwde technieken ontleren! En dat is heel moeilijk.
Veel mensen krijgen ook schrik om nieuwe dingen uit te proberen, ze krijgen schrik om te vallen. Maar wat u niet moet vergeten, is dat u daarna kan opstaan en dat u zo gigantisch veel leert en verandert!
4. Coöperatieve competitie
‘Samen sterk’ is een regel die belangrijker wordt naarmate de concurrentie zwaarder en harder wordt. Om die reden sluiten straatkinderen allianties en besluiten ze deel uit te maken van een groep. Zo maken ze gewoon meer kans om langer te overleven. Maar ondanks de samenwerking in de groepen, zeg maar bendes, heerst er binnen de groep ook een bikkelharde concurrentie.
Het komt er eigenlijk op neer dat u op sommige vlakken het beste kunt samenwerken (coöperatie) en dat op sommige vlakken wat gezonde competitie heel bevorderlijk is.
Een vraag van heel velen is of er mensen in de buurt zijn die ook natuurlijk tuinieren. Het geeft een belangrijke boost wanneer u bij iemand in de buurt eens kunt gaan kijken, wanneer u over hetzelfde onderwerp kunt praten en ervaringen kunt uitwisselen.
Eenzaam en alleen op een eilandje voortploeteren vindt niemand plezant, het demotiveert en maakt u kwetsbaar voor tegenslagen. Elkaar kunnen motiveren, uw hart kunnen luchten en samen werken maakt dat u veel sterker in de tuin staat en dat u met veel meer plezier en goesting gaat werken.
Ook in de online cursus van vorig jaar merkte ik dat er veel enthousiasme was voor de landkaart waar iedereen zijn tuin op kon zetten. Hierdoor werd het duidelijk dat er ten eerste veel mensen natuurlijk tuinieren en ten tweede dat er ook verschillende mensen in uw buurt bezig zijn. Alleen al dit feit sterkt veel mensen en zorgt dat ze gemotiveerd verder doen.
Maar ook stimuleert het wat onderlinge competitie, mensen doen nu eenmaal niet graag onder voor een ander. Het zorgt ervoor dat wanneer een tuinvriend op bezoek komt, u net dat beetje extra doet om toch maar goed voor de dag te komen.
U vertelt vol trots op welke manier u uw tomaten heeft gekweekt, met overvloedige oogst als gevolg. Iemand anders vertelt gepassioneerd over een nieuwe soort groene selder die toch net iets aromatischer is en voller van smaak. Zo tilt u elkaars moestuin naar een hoger niveau en daar heeft u allebei voordeel aan.
Bekijk straatkinderen toch maar anders
Vanaf nu bekijk ik straatkinderen toch enigszins anders. Met veel meer respect en met veel minder medelijden. Wat uit het boek duidelijk blijkt, is dat ze zeer veel belangrijke competenties bezitten die wij in een veranderende maatschappij en manier van moestuinieren ook best kunnen gebruiken.
Hoe sneller u zich deze 4 ‘street skills’ eigen maakt, hoe sneller u succes gaat hebben in uw eigen natuurlijke moestuin!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
immy says
Bij het lezen van dit artikel, heb ik ook de links aangeklikt en ben ik erin blijven hangen. Zo’n schoon voorbeeld van wat één enkeling kan bereiken door door te zetten, ondanks de tegenkantingen van anderen of de moeilijkheden die men tegen komt als men anders doet dan anderen. Ook mooi, hoe de gedrevenheid van Arnoud Raskin komt bovendrijven. Werken vanuit eigen inzicht, gefocust op positieve zaken, doordesemd van een warm hart voor de andere en vertrekkend van de veerkracht die ergens in elk mens schuilt. Ergens ben ik hem en zijn projecten al tegngekomen en is het bij mij blijven hangen. Fijn dat ik via dit artikel er terug mee in contact kwam en het wat meer heb kunnen doorgronden. Bedankt Frank.
ingrid says
Al jaren volg ik het werk van Arnoud Raskin en zijn mobile school. Ik vertel aan de kinderen in mijn klas over de creativiteit en de veerkracht van de straatkinderen, over hun positieve ingesteldheid. Maar nog nooit heb ik de link gelegd naar mijn moestuin, naar mijn eigen leven. Bedankt om je inzicht te delen.
Frank Anrijs says
Tijdens het lezen van het boek, dacht ik heel de tijd: Hier moet ik over schrijven, hier moet ik over schrijven, hier moet ik over schrijven, …
Dus heb ik dat maar gedaan :-). Het is zo’n mooi project, het is zo’n motiverend project ook dat het veel bekender zou moeten zijn!