Een combinatie die niet veel mensen maken in de tuin zijn groenten en kruiden. De namen groentetuin en kruidentuin zijn niet toevallig gekozen. Het heeft voornamelijk te maken met de huidige manier van groenten kweken met wisselteelt, met aversie voor meerjarige planten omdat dat niet in het rotatiesysteem past.
Bovendien nemen kruiden plaats in van kolen, aardappelen en sla zodat de oppervlakte niet maximaal kan gebruikt worden. Maar dat hangt natuurlijk van uw manier van denken af. Want er zijn belangrijke voordelen aan kruiden doorheen de groentetuin!
Geuren en plaaginsecten
Kruiden hebben dikwijls zeer specifieke sterke geuren, daarom zijn ze zeer effectief in het misleiden van plaaginsecten. De geur van het kruid overheerst en het zoekende plaaginsect wordt verward en vindt zijn voedsel niet of moeilijk. Dit is een belangrijk principe van ons combinatiesysteem ‘Schijnbare Chaos‘ en is eigenlijk een onmisbaar onderdeel. Insecten zoeken vooral op geur, kruiden zijn ideale afleiders.
Ook fungeren kruiden dikwijls als vanggewas, waarbij de luizen, rupsen of andere insecten eerst op het kruid komen zitten. Doordat zo de natuurlijke vijanden tijd krijgen om hun populatie op te bouwen voordat de plaaginsecten op de groenten komen, ontstaan er zelden problemen.
Ook blijkt uit recent onderzoek dat plantenwortels onderling allemaal verbonden zijn door schimmeldraden en dat deze schimmeldraden boodschappen overbrengen. Een plant die wordt aangevreten door een insect zal omringende planten waarschuwen waardoor zij al verschillende verdedigingsmechanismen in werking kunnen stellen.
Aantrekkelijk voor bestuivers
Veel kruiden bloeien en zijn een lust voor het oog. Ook insecten zoals bijen, vlinders, vliegen, hommels, … zijn dikwijls fan van deze planten en komen in grote aantallen langs. Het aantrekken van deze bestuivers heeft dan weer voordelen voor verschillende groenten en fruit en leidt tot hogere opbrengsten.
Kruiden kunnen ook als mineraalpompen gebruikt worden. De overblijvende kruiden leven vele jaren en vormen in deze periode uitgebreide wortelstelsels die grote dieptes kunnen bereiken. Hier beschikken ze over mineralen waar éénjarige groenten nooit aan kunnen. Deze brengen ze naar boven en de mineralen belanden na vertering in de bovenste grondlaag waar ze beschikbaar komen voor de groenten.
Verschillende van deze kruiden hebben ook een werking tegen ziektekiemen, aaltjes en andere kwalijke bodemorganismen. Hierdoor wordt de grond gezond gehouden.
Nog tal van andere voordelen …
Kruiden zijn dikwijls meerjarig waardoor ze enkel wat – of zelfs geen – snoeiwerk nodig hebben na de winter. Ook verschillende éénjarige zijn in de praktijk meerjarige planten die zichzelf elk jaar opnieuw uitzaaien en zo een vaste waarde worden in de tuin.
Wat we ook niet mogen vergeten is dat deze kruiden ook in de keuken kunnen gebruikt worden. Ze zijn net als groenten oogstbaar en dragen dus bij aan de totale opbrengst van een tuin. Verse kruiden in de winkel zijn redelijk prijzig en ‘vers’ is altijd relatief. Iets dat je afsnijdt en 30 seconden later in de pot gooit is vers :-). Ook voor thee, zalfjes, … is het zelf hebben van kruiden een enorm voordeel.
Heeft u nog andere redenen om kruiden te zetten? Heeft u nog andere toepassingen waarom u zweert bij eigen kruiden? Laat het mij weten in de reacties!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Sara says
Misschien nog een paar voorbeelden van welke kruiden waar? Bonenkruid bij de bonen, bv, maar wat zijn nog goede combinaties?
Sjoerdje says
Sara, ik plant bijv. bij kool altijd wat salie, citroenmelisse en tijm. Heb net ook wat tomatenplanten in de buurt van de kool geplant. Er is heel veel info over te vinden. Met name in boeken over biologische of biologisch-dynamische tuinbouw. Maar als je verschillende info naast elkaar legt krijg je soms een punthoofd van. 6 boeken zeggen bijvoorbeeld dat dille goed is bij kool en dan zijn er weer 4 die zeggen absoluut niet. Proberen en ervaren maar.
Lies says
Heb je gevonden via Seizoenen, Velt. Boeiend !
Lie(f)s.
Frank Anrijs says
🙂
Daniël says
Zo alles door elkaar zetten is gemakkelijk voor kruiden en kleine plantjes in perskluit. Maar hier een beetje zaaien, daar een beetje zaaien, na een tijdje is de tuinder even fel in de war als de insecten !
Normaal zou men overal een plaatje moeten bij zetten wat er gezaaid is. Of hoe doen jullie het.
Ik ga toch proberen om volgend jaar zo veel mogelijk in potjes voor te zaaien, bij wortels is dat natuurlijk wel moeilijk. Dan kan ik men mulch ook zoveel mogelijk gesloten houden en nog minder onkruid !!!
Joke says
Of een tuinplan maken met daarop waar wat gezaaid is en wat nog moet gezaaid worden. Werkt hier prima.
Daniël says
Joke,
Ik zal er volgende winter nog eens over na denken, wat niet gemakkelijk zal zijn! Omdat men geen vruchtwisseling moet doen, dus als men één tuinplan heeft dan zou men dat elk jaar opnieuw kunnen bebruiken, maar dan word het vervelend. Men zou ook dat zelfde tuinplan kunnen gebruiken maar in een andere hoek beginnen? Ik zal nog zien.
Als er iemand daar een oplossing voor heeft, graag.
Frank Anrijs says
Het is niet omdat je een planning maakt en geen teeltwisseling gebruikt dat je alles elk jaar hetzelfde moet doen.
Je eetgewoontes veranderen, je ontdekt nieuwe soorten. Ook kan je door steeds andere combinaties te maken, combinaties vinden die voor u heel goed werken.
Zo verbeter je elk jaar en blijft het tuinieren plezant en vol met variatie 🙂
m kant says
Hoi Frank
Wij zijn o.a vrijwilligers van de stadsakker in Vlaardingen en zijn enthousiast bezig om ook hier de permacultuur te stimuleren. Behalve kruiden door de hele tuin hebben wij ook een behoorlijke kruidencirkel met heel veel onkruid,het is vrij rijke grond,is het aan te raden om hier te werken met houtsnippers om de boel in toom te houden,of wordt de grond dan “te”rijk en is evt.verarmen met zand een optie (afhankelijk van de kruidensoort natuurlijk).
MvG Rene en Trudy
Frank Anrijs says
Ik denk dat je best de grond gewoon moet mulchen zodat het onkruid achterwege blijft.
Kruiden staan inderdaad ook wel graag op armere grond, maar om dan de grond slecht te maken met zand is ook een beetje zonde :-).
Wij hebben een stuk in de tuin bedekt met een dikke laag steengruis, hierop gaan we dan kruiden kweken. Het is het idee van de kruidenspiraal, maar dan uitgerold op de bodem.
Marga Radsma says
Hallo Frank
Ik ben een beginnende moestuinnierster en ik wil in golven zaaien
Maar ik blijf steken met een vraag
Moeten de kruiden die ik wil zaaien ook in de zelfde golf zoal bv salie naast de sla of moet alleen de groente IN de golf en de kruiden TUSSEN de golven in
het is een beetje moeilijk uit te leggen wat ik bedoel maar ik hoop dat je me kunt volgen
groetjes Marga