Yggdrasil

Voor plezier en eenvoud in de natuurlijke moestuin

  • Winkel
    • Zelfpluktuin
    • Hoevewinkel
    • Webwinkel
      • Webwinkel
    • T-shirt shop
  • Educatie
    • Start Hier!
      • Gratis Nieuwsbrief
        • LedenPagina
      • Gratis webinars
      • Gratis artikels
        • Natuurlijk tuinieren
        • Mulchen
        • Composteren
        • Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken
    • Producten onder €50
      • Rondleidingen
        • Maart
        • Juni
        • Augustus
        • September
      • Boeken
        • Gezonde Voeding Uit De Natuurlijke Moestuin
        • Mulchen in de natuurlijke moestuin
        • Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin
          • BonusBrochure
          • Persmap
        • Combineren in de natuurlijke moestuin
          • Bonus Video’s
          • Pers Map
        • Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
      • Zelfstudie Cursussen
        • Mulchen
        • Zelfstudiecursus Permacultuur
      • Online Brochures
      • Tutorial Kruidenspiraal
        • Toegang
    • Cursussen
      • Info ZelfstudieCursus ‘Het Groene Fundament’
        • Zelfstudiecursus ‘Het Groene Fundament’
      • Info Online cursus ‘Groenten Kweken’
        • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’
      • Jaaropleiding Ecologisch Tuinieren en Permacultuur
      • Info Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken voor gevorderden’
        • Online Cursus voor Gevorderden
    • Bronnen en hulpmiddelen
  • Blog
  • Word Lid
  • Contact
    • Wie ben ik?
    • Contact
    • Op zoek naar een lesgever?
    • Openingsuren hoevewinkel
  • Login
    • Account
    • Ledenplatform
    • Login
Je bent hier:Home / Algemeen / Nuttig gebruik Maken van Overschotten

Nuttig gebruik Maken van Overschotten

Het is een heel goed fruitjaar geworden, ongeveer alle fruit is schitterend gelukt. Ik heb al vele kilo’s kersen, bessen, pruimen, … mogen eten en nu beginnen we stilaan aan de appels en peren.

Maar hier is zo’n overvloed van dat we niet alles verkocht krijgen. Ideaal moment dus om enkele bakken peren en appelen te verwerken!

Mijn ouders hebben een 5-tal jaar geleden een fruitpers gekocht, dus gaan we vandaag fruitsap maken:

 

Onze voorraad geplukte appels en peren
Onze voorraad geplukte appels en peren
Onze voorraad geplukte appels en peren
Deze worden proper gewassen
Dan zijn ze klaar om op te kuisen
Rotte plekken worden eruit gesneden, eventuele rupsjes eruitgehaald, …
De peren en appels worden in stukken gesneden om het binnenste na te kijken. Ook wordt het zo gemakkelijker om ze te persen.
Hier wordt het fruit eerst wat kleiner gemaakt
Draaien aan het wieleke …
En vanonder komt alles er in kleine stukjes uit
Dit is onze fruitpers
Helemaal naar boven draaien zodat het fruit erin kan
Een netje waar alles wordt in gekapt. Hierdoor komt er geen pulp in het fruitsap.
Het netje mooi dichtdoen en het persen kan beginnen (zie video hieronder!)
Het fruit is uitgeperst, dit is de pulp die overblijft
Dit gaat naar de composthoop
Dit apparaat dient om te pasteuriseren. Zo blijft het fruitsap heel lang goed
Flessen om af te vullen
Een mengeling van peer en appel vormt samen een lekker fruitsap
Klaar om op te drinken 🙂

Het persen zelf

Er komt eigenlijk een behoorlijke hoeveelheid sap uit zo’n kleine hoeveelheid fruit! Op de video kunt u zien hoe de pers wordt aangedraaid en hoe het sap er overvloedig uit loopt.

Lekker vers fruitsap waar de kinderen en vooral de kleinkinderen van genieten wanneer ze op bezoek komen 🙂

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

Vond je de informatie hierboven interessant? Wil je nog meer leren hierover? Je krijgt via mijn nieuwsbrief snel veel extra informatie over natuurlijk tuinieren. Video’s en uitgebreide artikels helpen om alles duidelijk te maken.

Bovenal is deze nieuwsbrief GRATIS en kan je na enkele keren doorklikken en starten met de eerste video!

Inschrijven

Comments

  1. Judith Postelmans says

    september 19, 2013 at 11:19 AM

    hoe bewaren jullie dat sap vervolgens?

    Beantwoorden
    • Nijsen Tom says

      september 19, 2013 at 2:40 PM

      Dat wilde ik direct vragen ! Ik heb een pot appelsap in de diepvries gezet… Hopelijk in de winter nog goed voor een warm appelsapje met kaneel als er bezoek is ?

      Beantwoorden
      • Frank Anrijs says

        september 19, 2013 at 5:54 PM

        Dag Tom,

        in de diepvries zal het ook wel verschillende maanden bewaren, eens uitgehaald is de houdbaarheid beperkt vrees ik.

        Groeten,

        Frank

        Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      september 19, 2013 at 5:54 PM

      Dag Judith,

      het sap is gepasteuriseerd, dus alle bacteriën en ziektekiemen zijn dood. Hierdoor kan het eigenlijk heel lang bewaard worden. Het fruitsap zit in gesloten flessen en gaat naar de kelder.

      Hier staat het donker en koel en kan het gemakkelijk een jaar bewaard worden.

      Groeten,

      Frank

      Beantwoorden
  2. Joke says

    september 19, 2013 at 5:30 PM

    Verse vruchtensappen (met pulp) worden hier ook regelmatig gemaakt, veel lekkerder dan uit de winkel. Wel niet in zo’n grote hoeveelheden.
    Meestal is het “vechten” voor het laatste glas 🙂

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      september 19, 2013 at 5:56 PM

      Dag Joke,

      mijn kinderen zijn er ook verzot op bij oma. Als bijkomende reden kan oma ook nog eens ‘toveren’.

      Ze vult het glas met geel-bruin appelsap en doet er vervolgens een beetje bessensap in. Hierdoor verandert de kleur van het fruitsap helemaal! Dat vinden ze echt geweldig :-).

      Kinderen zijn rap content …

      Groeten,

      Frank

      Beantwoorden
      • Joke says

        september 20, 2013 at 5:53 PM

        haha, geweldig 🙂
        Ik ken er hier ene dat da ook super gaat vinden, merci voor de tip.

        Beantwoorden
  3. Pé says

    september 19, 2013 at 9:09 PM

    Beetje gember bij het appelsap is ook heerlijk – voor de grote mensen 😉 Wij hebben hier net een massa rozenbottel siroop gemaakt, vinden kids ook lekker. Doch eerder ietsje flauw van smaak, denk dat ik deze voor mezelf ga mengen met appelsap.

    Beantwoorden
  4. Guy says

    september 19, 2013 at 11:17 PM

    Frank,
    persen jullie ook een bepaalde ‘commerciële’ hoeveelheid sap?
    Ik ken in Leuven een supper horeca-zaak die zich vooral bezighoud met streekproducten op het menu en streekbieren. Als alcohol-alternatief serveren ze ook zuiver appelsap van Van Hellemont, ook een gekende in de streek.
    En de zaakvoerder woont om de hoek in Binkom, speel ik je zijn gegevens eens door? Hij staat daar zeker en vast voor open.
    Greetz
    Guy

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      september 29, 2013 at 1:30 PM

      Dag Guy,

      we persen enkele voor onszelf, toch bedankt voor het aanbod :-).

      Groeten,

      Frank

      Beantwoorden
  5. azil says

    september 20, 2013 at 7:41 AM

    Hallo,
    kan je het merk en prijs doorgeven van de pers? Wij hebben een boomgaard aangeplant en binnen een aantal jaar zullen we onze eigen sapjes kunnen persen!

    Groetjes,
    Liza

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      september 29, 2013 at 1:27 PM

      Dag Liza,

      hier hebben wij de pers gekocht. Het kan thuis geleverd worden. Er is een ruime keuze in maten en kwaliteit.

      BROUWLAND – Korspelsesteenweg 86 – B-3581 Beverlo, België – Tel. +32 11 40 14 08 http://www.brouwland.com

      Veel succes,

      Frank

      Beantwoorden
  6. Marijke says

    september 22, 2013 at 11:55 AM

    Ik ben ook wel benieuwd naar het merk van jullie pers! Groetjes en bedankt voor de leuke posts!

    Beantwoorden
    • Frank Anrijs says

      september 29, 2013 at 1:28 PM

      Dag Marijke,

      hier hebben wij de pers gekocht. Het kan thuis geleverd worden. Er is een ruime keuze in maten en kwaliteit.

      BROUWLAND – Korspelsesteenweg 86 – B-3581 Beverlo, België – Tel. +32 11 40 14 08 http://www.brouwland.com

      Veel succes,

      Frank

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2025 Yggdrasil BV · BE 0879.821.474
Algemene voorwaarden - Retourbeleid - Privacybeleid

Privacy Beleid

×