Vee wordt tegenwoordig niet veel meer los gelaten en staat het hele jaar door op stal. Ze krijgen voeding dat ver weg staat van het normale eten dat ze buiten op de weide zouden eten.
In het beste geval krijgen ze nog vers en gedroogd hooi, maar ook dit is niet voldoende. Dit hooi wordt immers opgekweekt op grote weides waar hoge giften stikstof worden gegeven om gras snel te laten groeien. Het gras wordt pas geoogst bij een zekere lengte zodat er veel volume is. Samen met het gebrek aan mineralen in de grond leidt dit tot gras dat veel energie levert aan de dieren en waar ze snel dik van worden maar het levert geen groeistoffen, geen mineralen. De dieren krijgen dus vulsel in plaats van voedsel.
De natuur heeft de voedselvoorziening nochtans zelf perfect geregeld.
Alles is perfect geregeld
In het voorjaar groeit het gras snel uit en de koeien die buiten lopen, kunnen meteen van de nieuwe, jonge scheuten eten. Deze jonge scheuten in het voorjaar zitten nog vol met mineralen. Nieuwe scheuten – niet alleen van gras – bevatten dubbel zoveel mineralen als oudere, waardoor het gras in het voorjaar uitermate geschikt is voor jonge kalveren en koeien om te groeien en de tekorten van de lange winter aan te vullen.
Wanneer het jaar vordert en de herfst eraan komt, is het gras langer en verandert de samenstelling. De koolhydraten komen nu naar voren en de hoeveelheid mineralen daalt enorm. Het gras levert nu dus voornamelijk energie voor de koeien zodat ze genoeg reserves hebben om de magere winter door te komen. Het eten en de dieren zijn perfect afgestemd op elkaar en de koeien eten elk seizoen juist wat ze nodig hebben.
In natuurlijke omstandigheden is het eetpatroon van koeien zelfs anders. Oorspronkelijk leefden koeien in bossen, waar ze kruidachtige planten, gebladerte en takken eten. Daarom ook dat koeien bomen die in een wei worden geplant helemaal kaal vreten wanneer ze niet afgeschermd worden.
Deze verschillende bronnen zorgen voor een breed pallet aan mineralen, de keuze is volledig aan het dier zelf. Ze kan kiezen welke bronnen van mineralen ze eet zodat ze haar voeding volledig kan afstemmen op haar noden.
Omslachtig
Wat wij nu momenteel doen is onze beesten op stal houden en gedroogd hooi bijvoederen. In welk seizoen dit hooi geoogst wordt, is onbelangrijk, enkel de lengte van het gewas telt. Dieren krijgen dus altijd mineraal-arm en koolhydraten-rijk hooi zodat ze tekorten krijgen aan mineralen. Hiervoor moet men dan weer speciaal gaan bijvoederen om deze tekorten op te vangen.
In plaats van al deze omwegen: laat de dieren gewoon buiten lopen, zelf grazen en de natuur zorgt ervoor dat alles op tijd en stond klaar staat voor de koeien.
Koeien zijn zelfs heel kieskeurige dieren. Ze kunnen perfect zelf achterhalen welk gras veel stikstof bevat en dus ongeschikt is en welk gras veel mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat koeien pas mineraal-arm voedsel eten wanneer ze niet anders kunnen.
Het spijtige deze dagen is dat er nog altijd teveel naar hoeveelheid en gewicht wordt gekeken en veel minder naar gezondheid en kwaliteit.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord