Laten we eerlijk zijn, natuurlijk tuinieren is nog heel onbekend. Voor ons lijkt het misschien de normaalste zaak van de wereld en klinkt het allemaal logisch als we met elkaar praten, maar probeer eens tegen iemand die er niets van af weet uit te leggen wat een boer allemaal verkeerd doet (ploegen, spuiten, (over)bemesten, hagen kappen, …). Ik verzeker u het wordt een lang (of juist een heel kort 🙂 ) gesprek!
Als je dan probeert uit te leggen wat permacultuur is, de verschillende ethische principes en de ontwerpprincipes en hoe je die kan toepassen in je tuin, dan ga je echt een stap te ver. Het is dikwijls voor mensen die zelf al natuurlijk tuinieren moeilijk om de link tussen de ontwerpprincipes en hun te begrijpen.
Uiteindelijk moet dat ook niet om groenten te kweken, maar ik ben ervan overtuigd dat je meer succes gaat hebben in je tuin en consequenter gaat zijn in je tuin als je begrijpt waarom je iets doet of juist niet mag doen.
Enkele verbanden
Zo is de link tussen het eerste ethische principe en je tuin overduidelijk: Zorg voor de aarde. Als er iets is waar ik op hamer is het wel dat het allerbelangrijkste in je tuin je bodem is.
Hoe je dat doet, vind je dan weer terug in verschillende ontwerpprincipes. Denk maar aan Principe 9: Gebruik kleine en trage oplossingen. Zo voegen wij organisch materiaal toe om onze bodem te verbeteren. Je bodem verbetert langzaam over een periode van vele jaren, maar het is een oplossing die blijvend is en uiteindelijk veel betere resultaten behaalt dan het gebruik van kunstmeststoffen.
Via Principe 5: Gebruik en waardeer hernieuwbare grondstoffen en diensten schakelen we het bodemleven in, laten we de natuur de bodemstructuur regelen zodat wij niet moeten spitten. De natuurlijke hulpbronnen van de natuur voorzien ons in mulch waardoor wij veel minder moeten wieden en ook niet moeten bijmesten om het gehalte aan mineralen op niveau te houden.
Nog een laatste misschien 🙂 : Principe 6: Produceer geen afval, maak kringlopen. Kringlooptuinieren klinkt al bekender, en het idee is om zo weinig mogelijk invoer te hebben in je tuin, en zoveel mogelijk op je eigen terrein te behouden. Tuinafval gaat op je bedden en in de composthoop, je zet het niet aan straat in een groene container. Als je wat moeite doet, kan je ongeveer alles wat ooit als afval beschouwd werd een nieuwe nuttige functie geven.
Heel veel voorbeelden
Heel veel mensen zijn geïnteresseerd in permacultuur en natuurlijk tuinieren, maar weten niet goed hoe ze de 2 kunnen combineren, hoe je permacultuurtheorie kunt vertalen naar je tuin.
In onze jaaropleiding wordt dit duidelijk uitgelegd, maar ook tijdens lezingen wordt hier aandacht aan besteed. Zo is er volgende week vrijdag een lezing op Yggdrasil, gegeven door Lucrèce Roegiers, waar de verschillende permacultuurprincipes een link krijgen naar de tuin.
De lezing geeft voorbeelden van praktische toepassingen in je tuin. Lucrèce vertaalt de theoretisch teksten en lezingen die je normaal krijgt naar dingen die jij de volgende weken en maanden zelf kan toepassen in je eigen tuin.
Ben jij geïnteresseerd om permacultuur op een andere manier te ervaren? Om te leren hoe je die theorie kan omzetten naar praktijk en hoe je al die principes kan toepassen?
Gedurende een 2 uur durende lezing krijg je praktisch voorbeeld na voorbeeld met de kans tot vragen stellen zodat je helemaal mee bent!
Geïnteresseerd?
Meer informatie vind je hier: Praktische toepassing van permacultuur in de tuin.
Geef een antwoord