Een basisprincipe van Natuurlijk Tuinieren is zorg voor de bodem. En met de huidige toestand van de bodems in het achterhoofd is het toevoegen van organisch materiaal – in de vorm van compost – de eerste én belangrijkste stap. Wanneer u dan ook nog al uw tuin- en keukenafval op deze manier kunt verwerken dan vormt composteren een belangrijk onderdeel van uw Natuurlijke Tuin.
Om hier meer over te leren heb ik verschillende boeken gelezen maar de meeste boeken behandelen composteren redelijk beperkt en gaan niet dieper in op de effecten op de bodem en planten en achterliggende redenen van composteren.
Een uitstekend boek dat ik eerst heb gelezen is 101 compostvragen door Ivo Pauwels. Het boek beantwoordt veel gestelde vragen over composteren, maar beperkt zich niet alleen tot composteren in de praktijk. Het gaat veel breder en beantwoordt vragen over bodemorganismen, kringlooptuinieren, … Spijtig genoeg is het boek niet meer in de handel verkrijgbaar maar ik denk dat het in de meeste bibliotheken wel voorradig is.
Dit boek is opgevolgd door Composteren en kringlooptuinieren, maar het gedeelte composteren is veel beperkter en minder goed. Het grote voordeel van het eerste boek, 101 compostvragen, was dat u uw specifieke vraag kon opzoeken en direct een antwoord had. En tijdens het composteren gaat u veel vragen krijgen.
The Rodale Book of Composting
Het boek waar ik het meeste uit geleerd heb is The Rodale Book of Composting. Het is een Engelstalig boek maar het gaat heel uitgebreid in op alle aspecten van composteren.
Het boek begint met verschillende bladzijden over de geschiedenis van composteren, waaruit blijkt dat het al 1000-den jaren intiem verweven is met de landbouw en pas de laatste 50 – 60 jaren opzij gezet is door de moderne landbouw.
Hierna gaat men verder met de voordelen van compost voor de bodem op vlak van structuur, doorlaatbaarheid, waterhuishouding, verluchting, meststof, … Alles wordt in detail uitgelegd, dikwijls met behulp van tekeningen zodat het soms redelijk technische onderwerp toch duidelijk wordt.
Hierna gaat men verder naar de composteringscyclus, het ontstaan van humus en de organismen die verantwoordelijk zijn voor deze omzetting. Hier gaat men redelijk oppervlakkig over, alhoewel ik dit persoonlijk verschrikkelijk fascinerend vind. Een perfecte aanvulling hierbij vormde het boek: Teaming with Microbes. Hierin wordt heel – maar echt héél – uitvoerig ingegaan op het bodemleven in al zijn aspecten.
Wat ik nog niet vaak in andere boeken gevonden heb is het effect van compost op de planten zelf. Ook dit wordt hier besproken, samen met een korte uitleg over meststoffen en dan vooral over de sporenelementen die in compost zitten. Een verrassend stukje in dit boek dat heel leerzaam was.
De rest van het boek bevat de gewone informatie van een boek over composteren, al wordt alles altijd in detail uitgelegd. Zo wordt de lijst met materialen die u kunt gebruiken uitvoerig besproken en zijn er tekeningen en constructieplannen bij de verschillende systemen die u kunt gebruiken voor het composteren. Ook de verschillende vormen van composteren – meer dan u denkt – worden besproken, samen met hun voor- en nadelen.
Conclusie
Het boek is allesomvattend i.v.m. composteren. Wanneer u deze 261 blz. gelezen heeft, heeft u een rijke achtergrond en basiskennis over composteren. Het kan ook perfect als naslagwerk dienen. Het boek is duidelijk opgedeeld en de verschillende onderwerpen zijn gemakkelijk terug te vinden.
Ik heb er al zeer veel informatie uit gehaald en al verscheidene keren stukken opnieuw gelezen. Het boek is niet erg duur (11,17 euro) maar bevat een schat aan informatie en zou eigenlijk het eerste boek moeten zijn dat u leest over composteren. Aangevuld met het boek ‘101 compostvragen’ weet u zo eigenlijk alles om zelf – met succes – te composteren!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een antwoord