Eergisteren heb ik aangekondigd dat een vakantie eigenlijk altijd een aanleiding is voor meer werk. Misschien moet ik mijn vakantie van volgend jaar maar overslaan … Hieronder kan je lezen welke richting Yggdrasil in de toekomst inslaat: wat er verandert, wat er wegvalt en wat er bijkomt.
Waarom moet er iets veranderen?
Er zijn eigenlijk 3 redenen waarom ik deze winter enkele grote aanpassingen wil doorvoeren:
1. Er is in de natuur één constante en dat is dat alles altijd in evolutie is en verandert. Zo is het dus ook in onze tuin en met ons project.
Het oorspronkelijke opzet uit 1996 is totaal veranderd, en zeker de laatste jaren is het project een heel andere richting uitgegaan. Van een voorbeeldproject waar er volgens de principes van permacultuur voedsel wordt gekweekt zijn we geëvolueerd naar een didactisch centrum dat zoveel mogelijk informatie over natuurlijk tuinieren (= tuinieren volgens de principes van permacultuur) wilt verspreiden.
Maar niet enkel ons project is geëvolueerd, ook de wereld rondom ons is veranderd.
2. Vroeger wist niemand wat permacultuur was of hoe dat juist kon worden toegepast, nu zijn er vele duizenden mensen die zelf een natuurlijke tuin hebben en volop bezig zijn met permacultuur.
Toen ik 3 jaar geleden startte, was de beschikbare kennis over natuurlijk tuinieren heel beperkt. Maar samen met internet is permacultuur werkelijk ontploft en zijn er steeds meer mensen zoekende naar informatie.
Maar niet enkel naar informatie hoe ze moeten starten, maar mensen die al langer bezig zijn en de opstartfase voorbij zijn, zoeken ook informatie over de verdere stappen die je moet/kunt zetten. En deze bied ik op dit moment niet aan.
3. Ik krijg elke dag gigantische hoeveelheden emails binnen, veel verzoeken voor voordrachten, begeleiding, … Ook mijn winkel groeit elke maand een beetje, zodat mijn tijd om alles gedaan te krijgen wat onder druk komt te staan.
En dat terwijl ik overloop van ideeën en mogelijk projecten om op te starten waarmee er nog meer mensen geholpen zijn, nieuwe manieren om informatie te verspreiden en mensen met permacultuur te laten kennis maken.
Dus moest er wat veranderen om ook in de toekomst mijn doelstelling te halen:
Mijn missie is het verspreiden van praktisch informatie over Natuurlijk Tuinieren
Wat blijft er zoals het is?
Uiteraard blijft de Online Cursus bestaan. We gaan de derde jaargang in en ik besluit uit de commentaren dat het ook dit jaar weer goed meegevallen is voor de cursisten. Geen reden om ermee op te houden dus 🙂 .
Binnenkort worden de inschrijvingen terug geopend, als je al wat meer wilt weten wat deze cursus juist inhoudt, kan je hier terecht: Online Jaarcursus Natuurlijk Tuinieren. Hou ook de blog in de gaten, want ik laat nog wel iets weten wanneer je jezelf kunt inschrijven.
Ook de jaarcursus van mijn ouders gaat terug door. Het opzet hiervan is iets anders dan de online cursus. De Jaarcursus die doorgaat op Yggdrasil gaat veel breder en is een echte praktijkcursus moestuinieren volgens permacultuur.
Voor de ongeduldigen is er ook een korte versie van deze jaarcursus. Elke Paasvakantie is er een tweedaagse spoedcursus waar u de absolute basis leert van het natuurlijk tuinieren.
Verder blijven ook de seizoensgebonden rondleidingen bestaan. Elk seizoen van het jaar is er een thematische rondleiding. De ene keer over energie in de tuin, de andere keer over structuur, of over groenten kweken, …
Ook de Kruidenverkoopdag op de eerste mei zal nog jarenlang doorgaan. Het is een uitgelezen kans om gelijkgezinden te ontmoeten en om je te bevoorraden met een nieuwe lading planten!
Wat verandert er dan?
1. Om te beginnen gaan er volgend jaar nauwelijks workshops doorgaan op Yggdrasil. We willen onze tijd komend jaar gebruiken om de tuin helemaal bij te werken en enkele projecten af te werken.
2. Toen ik begon heb ik de Natuurlijke Moestuin opgericht als digitaal luik van het project Yggdrasil. Er zijn echter verschillende sites voor Yggdrasil, de Natuurlijke Moestuin, de Online cursus, …
Alle verschillende sites worden samengevoegd tot één geheel, zodat het duidelijk is voor iedereen dat deze verschillende zijsporen allemaal samenhoren en bijdragen aan 1 groot project.
3. Verder zal ook de nieuwsbrief ophouden te bestaan. Er zijn ondertussen vele duizenden mensen die deze ontvangen, maar hier gaat een einde aan komen.
Het probleem is dat je slechts elke 2 à 3 weken een mail krijgt met – uitgebreide – informatie, maar dat het toch meerdere jaren duurt voordat je voldoende informatie hebt ontvangen om echt goed aan de slag te gaan.
Ik begrijp heel goed dat als je de beslissing neemt om op een natuurlijke manier te gaan moestuinieren, je niet nog eens 2 – 3 jaar wilt wachten voordat je weet wat je moet doen, maar dat je dat direct wilt/moet weten!
De nieuwsbrief is dus wat achterhaald en moet vervangen worden door iets nieuws, iets beters!
Wat komt er in de plaats?
Met de regelmaat van de klok krijgen we vragen om lezingen te geven, om samentuinen te begeleiden of om workshops te geven. Door een gebrek aan tijd kunnen we hier bijna nooit op ingaan. Maar aangezien een hoofddoel van ons project het verspreiden van informatie over permacultuur en natuurlijk tuinieren is, kunnen we deze vraag naar informatie niet negeren.
Om aan die vraag voor lezingen en begeleiding te voldoen, starten we binnenkort een opleiding tot lesgevers. Gedurende een heel jaar komen we regelmatig samen om onze manier van werken en lesgeven over te dragen aan enkele mensen die de intentie hebben om die kennis door te geven.
Het eerste jaar zal een opstartjaar zijn en doen we met een selecte groep mensen, daarna is het de bedoeling om een grotere groep op te leiden zodat er over het hele land cursussen, lezingen en workshops kunnen gegeven worden over permacultuur en natuurlijk tuinieren.
Te voortvarend van start gegaan
De afgelopen jaren heb ik heel veel tijd en energie gestoken in het oprichten van netwerken in een poging om permacultuur wat beter op de kaart te zetten. Samen met vele anderen heb ik hier zeker het laatste jaar grote en kleine successen behaald.
Een groot succes is het Permacultuur Magazine gebleken, getuige hiervan is het onlangs verschenen nul-nummer. Er komt zeker een volledige eerste jaargang, meer informatie hierover vind je hier: Permacultuur Magazine.
Maar ik heb ook enkele belangrijke principes uit het oog verloren en ben soms nogal hard met mijn neus op de feiten gedrukt. Omdat verandering van spijs doet eten, ga ik het nu anders aanpakken.
Ipv een structuur op te zetten die van bovenaf probeert iets te organiseren, ga ik proberen om Yggdrasil uit te bouwen en hier een kenniscentrum over permacultuur en natuurlijk tuinieren van te maken. Misschien dat een stroming zoals permacultuur inderdaad beter van onderuit groeit, geleidelijk, organisch, via een goede planning en met kleine stappen.
Zowel in het echt als online ga ik proberen om mensen samen te brengen en beter te begeleiden op de volledige reis doorheen permacultuur, en niet enkel bij de opstart.
Ook moet het volgens mij mogelijk zijn om met moderne manieren via internet ook verbinding te maken met verschillende projecten en interessante mensen die met permacultuur bezig zijn.
Het vervolg
Ik had zelf niet gedacht dat het zo’n lange uitleg ging worden toen ik begon te schrijven over de toekomstige plannen. Maar ik vermoed dat het vooral is omdat ik er zelf nog niet helemaal uit ben.
Ik weet wel al hoe ik de start ga maken, maar hoe de reis met jullie samen gaat verder lopen doorheen de jaren zullen we samen moeten ontdekken :-).
Volgende blog leg ik in detail uit hoe ik volgend jaar wil starten met een aangepaste invulling van het project Yggdrasil en welke voordelen dit voor jou gaat hebben!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Marja Vriends says
Beste Frank,
Hoewel ik nog nooit op Ygdrasil geweest ben, vind ik het geweldig wat je de afgelopen jaren hebt gedaan aan informatieverstrekking. Ik geniet altijd van de artikelen. Door telkens wat te lezen is het te onthouden en integreren. Ik kan me helemaal voorstellen dat je wat minder frequent iets gaat sturen. Hartelijk dank voor alle inspirerende informatie tot nu toe. Hopelijk kom ik ook een keer in levende lijve naar Tienen. Succes met je winkel en alle ontwikkelingen!
Hartelijke groet, Marja Vriends, Breda – Nederland
Hilde Peeters says
Beste Frank,
Ik heb jou nieuwsbrief en de cursus met zeer veel aandacht gevolgd. Het maakt me blij. Hoewel ik al jaren biologisch tuinier voel ik het enthousiasme van iemand die iets nieuws ontdekt. Overtuigd was ik al, na een bezoek jaren geleden aan Ygdrasill, alleen, ik wist niet hoe. Het lukt niet allemaal maar ik heb inzicht, weet waar ik naartoe wil en hoe, dat is veel waard. Dank u Frank
Barbara says
Is het een idee om via social media zoals Instagram met elkaar te communiceren. Ik volg op Instagram een aantal biologische tuinders/boeren, veelal CSA, die via Instagram communiceren met hun klanten/participanten, maar zeker ook met elkaar. Zo wisselen ze ideeën over zaden, bewerkingen, voertuigen, etc. met elkaar uit. Ook stellen ze elkaar vragen over plagen. Ik zou het fijn vinden als ik op een dergelijke wijze met ander permies (navolgers van permacultuur ideeën kan communiceren of foto’s kan tonen van mijn successen en mislukkingen. Op Instagram is de foto de aanleiding maar onder de foto is alle ruimte voor opmerkingen en vragen. Eenieder kan hier ook op reageren.
Barbara says
Mijn favoriete CSA biologische boer is het echtpaar Jess & Brian Powers uit de VS, zie hun Instagram feed op internet https://instagram.com/workinghandsfarm/ . Zie werken niet volgens permacultuur, maar het is voor mij een voorbeeld hoe je informatie kunt delen via Instagram met gelijkgestemden. Voor diegenen die onbekend zijn met Instagram. Het is een smartphone app, die ook zichtbaar is op een pc zoals in de link hierboven.
Thomas Van Roy says
Ik ben zeer benieuwd naar je volgend blogbericht, Frank. Ik volg nu de cursus bij je ouders en zo’n extra cursus voor lesgevers lijkt me zeer interessant! Alleen jammer dat Tienen zo ver ligt van Gent. 🙁 We zullen zien.
Chapeau trouwens voor de beredeneerde beslissingen die je neemt om Yggdrasil verder uit te bouwen tot kenniscentrum. Typisch permacultuur. 😉