Voor mijn website en mijn blog probeer ik een aangename site te maken, die aansluit bij hoe ik zelf graag lees en informatie opzoek op internet. Omdat ik niet graag over 1 nacht ijs ga en probeer om alles zo goed mogelijk in elkaar te steken, lees en bekijk ik veel boeken en video’s om toch de nodige achtergrondinformatie te hebben.
Eén van de dingen die mij opvielen bij het rondneuzen, was het gebruik van de Gulden Snede in het ontwerpen van een website-layout. De zichtbaarheid van je foto’s, knoppen en links wordt in hoge mate beïnvloed door de plaats waar ze staan. En hierbij wordt geadviseerd om de verhoudingen van de Gulden Snede te volgen.
Ook blijkt uit onderzoek dat een website die is ontworpen volgens de dimensies van de Gulden Snede, veel aangenamer overkomt bij websurfers.
Enkele voorbeelden
De verschillende toepassingen van de Gulden Snede op een website:
Maar niet enkel op een website komt deze Gulden Snede veelvuldig terug. Ook bij mensen wordt de ‘schoonheid’ van een persoon voornamelijk bepaald door deze verhouding.
Zowel voor de omvang van het hoofd, de lijn die een wenkbrauw moet volgen, de afstand tussen de neus en de mond, de breedte van de mond, de vorm van de neus, … Hoe dichter al deze verhoudingen bij de Gulden Snede liggen, hoe mooier wij iemand vinden.
Niet bewust
Wij zien deze verhoudingen niet bewust, maar ons onderbewustzijn pikt deze heel snel op. Wij hebben als mensen minder dan een seconde nodig om te beslissen of we op internet op een webpagina blijven of verder klikken. Ook ons oordeel over iemands uiterlijk is meestal zeer snel gevormd.
Waarom iemand mooi is of niet, kunnen we dikwijls moeilijk uitdrukken, maar het heeft dus met deze verhoudingen te maken. Die zijn voor ons op het eerste gezicht niet aanwezig, maar ons onderbewustzijn heeft hier geen moeite mee.
Hoe komt dit?
Invloed vanuit natuur
In de natuur komt deze verhouding in alles voor. Overal waar je kijkt zie je deze Gulden Snede:
- de vorm van een ei
- de samenstelling van een dennenappel
- de vorm van een slakkenhuis
- de manier waarop een slang zich oprolt
- de vorm van een golf
- de manier waarop een olifant water op zin rug spuit
- de vorm van een storm bekeken vanuit de ruimte
- de structuur van ons sterrenstelsel
- …
Foto’s van vele voorbeelden kan je op deze site vinden: Inspiration Green.
Deze verhouding zit werkelijk in alles, van heel groot tot heel klein. De natuur is opgebouwd via deze verhouding, en het heeft ook belangrijke voordelen:
De gulden hoek (ongeveer 137,5°) is de hoek die een cirkel volgens de gulden snede verdeelt. In de natuur zien we die hoek terug in delen van bloemen zoals bloemblaadjes, zaden en kelkbladeren.
Dergelijke bloemdelen groeien uit stukjes weefsel die ontstaan op een vaste plaats, bijvoorbeeld bloemblaadjes die ontspringen in het hart van een bloem. Om optimaal zonlicht te kunnen opvangen is het belangrijk dat de blaadjes allemaal een andere kant op groeien en zo een schijf vormen. Als elk blaadje een gulden hoek met zijn voorganger vormt, wordt de schijf het efficiëntst gevuld.
Wikipedia
Onze voorouders zijn door de eeuwen heen zo gewoon geraakt aan het zien van deze verhoudingen, dat het terugzien van deze verhoudingen in een website, of een schilderij (bv. Mona Lisa) bij ons onderbewustzijn een belletje doet rinkelen waardoor het vertrouwd en aangenaam voelt.
Ook bij groenten en bloemen
Ook bij groenten en bloemen komt deze verhouding veelvuldig voor. Denk maar aan een zonnebloem, bloemkool of romanesco.
Aan de volgende stelling is geen wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan, maar het is mijn eigen bescheiden mening 😉 .
Wij komen tot rust in onze tuin of de natuur, simpelweg omdat het een soort van thuiskomen is. Ons onderbewustzijn herkent deze Gulden Snede in vele vormen rondom en dat zorgt ervoor dat onze tuin aangenaam en bekend voelt.
Hierdoor komen we tot rust in onze eigen tuin en kunnen we ons ontspannen.
Uiteraard is dit niet de enigste reden waarom we dikwijls onbewust verlangen naar een nieuwe verbeterde band met de natuur.
Maar het onbewust herkennen van deze Gulden Snede in de natuur speelt volgens mij toch een grote rol in de het gevoel van thuiskomen, in het kunnen ontspannen in je eigen tuin.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
jantine says
Hallo Frank,
Interessant, de rol van de gulden snede in de natuur en de eventuele effecten hiervan op ons mensen. Zelf heb ik altijd gedacht dat de kleur groen een heel belangrijk element is in het ervaren van rust en kalmte in de natuur. Wetenschappelijk is al bewezen dat mensen die de kleur groen veel zien, gemiddeld 6% minder ziek zijn. Wat is jouw visie hierop?
marga says
Wat leuk, zo’n filosofische mail. Ik ben zelf kunstenaar. En ook bij het maken en zien van kunstwerken speelt de gulden snede een belangrijke rol. Maar ik had natuurlijk kunnen weten dat die zijn oorsprong vindt in de natuur.
Frank Anrijs says
🙂
Thomas Van Roy says
Vanaf nu maken we allemaal kruidenspiralen in de vorm van de gulden snede. 🙂