Bosui is een vroeg uitje, dat je jong en vers eet. De bosui smaakt heerlijk in frisse, zomerse salades, waarbij je ook het blad prima kunt eten. De bosui ontwikkelt een mooie lange schacht en vormt een klein bolletje. Ook het blad van de bosui is heel smakelijk. Het knolgewas is gemakkelijk te kweken en zal aan veel gerechten een heerlijke smaak toevoegen. Wil je zelf biologische bosuien kweken?
Bosui kweken
Eén van de voordelen van bosuien, is dat het gewas kan doorgroeien. Je kunt ze dus gedurende langere tijd blijven zaaien en oogsten. Bij de eerste zaaitijd is de oogst van half maart tot half juni, en bij de tweede zaaitijd is de oogst rond september/oktober. Je oogst de bosui als ze een doorsnede hebben van 2 à drie centimeter.
Zaaien van bosui
Je kan onder andere zaden kopen voor de bosui ‘White Lisbon’. Dit ras zaai je van half februari tot half april, en vanaf begin juli. Dicht bij elkaar zaaien op rijen van 25×2,5 cm, zodat de uitjes fijn blijven. Het is mogelijk om de bosui voor te zaaien, maar je kunt ze ook prima ter plaatse in rijen zaaien. Mocht je nu iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, dan kun je de jonge bosuitjes oogsten en eten, en de rest laten doorgroeien.
Bosui ‘White Lisbon’
Productbeschrijving
Ontwikkelt een modaal lange, witte schacht en vormt een kleine bol. Het loof is frisgroen en staat mooi rechtop. Zaai de bosuitjes dicht bij elkaar, zodat ze fijn blijven.
Zaaien: Vanaf half februari tot half april en vanaf begin juli. Dicht bij elkaar zaaien op rijen van 25 cm x 2,5 cm, zodat de uitjes fijn blijven.
Oogst: Bij eerste zaaitijd is de oogst van half maart tot half juni en bij de tweede zaaitijd is de oogst in september-oktober. Oogst de uitjes wanneer ze een doorsnede van 2 à 3 cm hebben.
Extra informatie
Inhoud kleinverpakking | : 2 gram (voor 1 m2) |
Aantal zaden per gram | : 275 zaden |
Plantafstand | : 25×2,5 cm |
Hoogte van de plant | : 40-50 cm |
Standplaats | : Zon-halfschaduw |