Beschrijving
Wat?
Vanuit het principe ‘less is more’ keren we terug naar de basis. Zonder motorblok is een zeis veel lichter om te hanteren dan een bosmaaier. Geen lawaai aan je hoofd, geen stinkende uitlaatgassen en onnodige CO2 in de lucht en het spaart je ‘s avonds een rit uit naar de fitnesszaal. Laat er geen twijfel over bestaan: zeisen is het nieuwe cool!
Tijdens deze initiatie van een volledige dag zet je onder vakkundige begeleiding je eerste stappen in de zeiswereld. Je leert de zeis correct af te stellen en maakt je de basistechnieken qua maaien en wetten eigen. Haren van de zeis, dus het koud uitdrijven van de snede, wordt door de lesgever gedemonstreerd met de nodige toelichting. Enkel met een zingende zeis maai je zonder moeite grassen en kruiden vlot en leg je een mooi egaal zwad!
In het licht van de oudere technieken kan de zeis vandaag haar nut nog bewijzen. Dit werktuig biedt uiteenlopende voordelen voor wie er vlot mee om weet te gaan. Een zeis maakt geen lawaai en is niet vervuilend. Er is minder kans op wegslingerende stukken hout of steen. Planten die je wilt sparen maai je vlot omheen. En bovendien levert een inspannende ontspanning, ideaal als onthaasting voor lichaam én geest.
Onder leiding van een ervaren lesgever van Zeis en Bijl word je tijdens deze dagopleiding ingewijd in de geheimen van het betere zeiswerk.
Voor wie?
Geen voorkennis vereist. Deze opleiding is boeiend voor beginners.
Deze opleiding is voor jou als:
- Je een (bloemrijk) grasland onderhoudt
- Je vrijwilliger bent bij een natuurvereniging en regelmatig onderhoudswerk doet in het landschap
- Je professioneel groen moet onderhouden en dat wil doen op een ecologische manier
- Je interesse hebt in oude werktuigen en hoe ze te gebruiken
Waar?
Yggdrasil
Vissenakenstraat 381, 3300 Tienen
Wanneer?
Donderdag 15 juni 2023, van 8u30 tot 16u
Aantal?
Maximaal 8 cursisten
Mee te nemen
- Aangepaste kledij en stevige schoenen.
- Breng gerust je eigen zeis mee. Dit is uiteraard niet verplicht.
- Pen en papier.
- Eigen picknick.
Voorziene materialen
- Appelsap, thee en water worden voorzien
- Voor elke deelnemer is er een zeis
- Alle gereedschap dat je nodig hebt om een zeis te onderhouden zoals haarspitten en wetstenen
- Verschillende types zeisen als voorbeeld
Lesgever
Kevin Lambeets
Na een opleiding Biologie en een onderzoek naar de impact van rivierdynamiek op ongewervelden, verkoos Kevin zich professioneel in te zetten voor natuurbehoud. Dit was niet nieuw voor hem, want sinds 2004 was hij al actief als vrijwilliger in het natuurgebied Grote Getevallei, waar hij zich toespitst op praktisch natuurbeheer en natuurstudie. Daarnaast is Kevin erg geïntrigeerd door handwerktuigen en kunstsmeden.