Koolgewassen
Koolgewassen staan bekend om de late teelten, dus zij helpen ons mooi de winter door. Het zijn langzame groeiers, die van rijke en zware bodems houden. Zo krijgen ze een compacte kool en zijn ze makkelijker te bewaren. Dit geldt vooral voor de sluitkolen, spruitjes en witte- en rode kool. In ons aanbod vind je een diversiteit aan koolgewassen. We leveren zaden van de bekende kolen, zoals bloemkool, boerenkool en broccoli, maar daarnaast kun je ook terecht voor een aantal koolgewassen die nog niet erg bekend zijn in Nederland, zoals palmkool. Bekijk ons ruime assortiment hieronder, en bestel vandaag nog je favoriete zaden online.
Koolgewassen kweken
Tijdens het kweken van de koolgewassen is het van belang dat de bodem niet zuur is, en dat het dus een voldoende hoge pH-waarde heeft. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem voldoende vocht krijgt aangeleverd. Mocht de bodem vrij arm of licht zijn, dan kan deze compost in het plantgat gegeven worden. Vul het dan eventueel aan met wat gedroogde mestkorrel en kalk. Spitskool, savooie kool en boerenkool zijn wat minder veeleisend, en zijn gemakkelijker op wat minder zware en minder bemeste (zand)bodems te telen. De raapachtigen, zoals koolrabi en de Chinese kool, hebben vooral behoefte aan het volgende: genoeg vocht, een hoge pH, geen te hoge bemesting en een lichte grond.
Zaaien van koolgewassen
Het proces van het zaaien van koolgewassen verschilt per soort. Over het algemeen kun je buiten beginnen met zaaien rond april en mei. Wat betreft de exacte plantafstand kun je het beste eens een kijkje nemen bij het gewas waar jij geïnteresseerd in bent. Daar vind je meer specifieke informatie over het zaaiproces.
Koolgewassen: