Yggdrasil

Voor plezier en eenvoud in de natuurlijke moestuin

  • Winkel
    • Webwinkel
    • Hoevewinkel
    • Zelfpluktuin
  • Educatie
    • Start Hier!
      • Gratis Nieuwsbrief
        • LedenPagina
      • Gratis webinars
      • Gratis artikels
        • Natuurlijk tuinieren
        • Mulchen
        • Composteren
        • Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken
    • Korte Activiteit
      • Ontmoetingsdag Yggdrasil (Afgelast)
      • Kruidenverkoopdag (Enkel Online)
      • Snoeicursus Kleinfruit (Afgelast)
      • Rondleidingen (Afgelast)
        • September
        • Oktober
        • Maart
        • Juni
        • Augustus
    • Lange Activiteit
      • Tweedaagse cursus ‘Voedsel Kweken volgens de principes van permacultuur’ (Afgelast)
        • Online gedeelte van de twee-daagse
      • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’ (VOLZET)
      • Jaarcursus ‘Voedsel Kweken Volgens De Principes Van Permacultuur’ (VOLZET)
        • Online gedeelte Jaarcursus 2020-2021
        • Online gedeelte Jaarcursus 2019-2020
    • Op zoek naar een lesgever?
    • Bronnen en hulpmiddelen
  • Blog
  • Verkoop
    • Leren via video
      • Video Platform
    • Boeken
      • Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
      • Combineren in de natuurlijke moestuin
        • Bonus Video’s
        • Pers Map
      • Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin
        • BonusBrochure
        • Persmap
    • Tutorial Kruidenspiraal
      • Toegang
    • Zaad- en plantgoed bestellijst Yggdrasil
  • Contact
    • Wie ben ik?
    • Contact
    • Openingsuren hoevewinkel
  • Login
You are here: Home / Archives for Algemeen

Hoe komt de herfstverkleuring tot stand?

oktober 14, 2012 door Frank Anrijs 4 Comments

Hoe komt de herfstverkleuring tot stand?
Hoe komt de herfstverkleuring tot stand?

Jarenlang hebben wetenschappers onderzoek gedaan om de processen die instaan voor deze herfstverkleuring te begrijpen.

Volledig begrijpen doen ze het nog niet, maar de basisprincipes zijn in kaart gebracht. Er zijn 3 grote factoren die de herfstverkleuring beïnvloeden:

  •  bladpigmenten
  • lengte van de nachten
  • het weer

De timing van de bladval en verkleuring wordt geregeld door de kalender. Hiermee bedoel ik het langer worden van de nachten, wat elk jaar identiek is. Andere factoren zoals temperatuur, regenval, voeding, … hebben slechts een beperkte invloed. [Read more…]

Hoe wordt u een uitstekend tuinier?

oktober 7, 2012 door Frank Anrijs Leave a Comment

Hoe wordt u een uitstekend tuinier?
Hoe wordt u een uitstekend tuinier?

Tuinieren is een evolutie. U moet niet verwachten dat u in uw tuin begint te werken met permanente bedden en dat alles ineens perfect gaat lopen. Dat de oogst overvloedig gaat zijn en dat u niets meer moet doen in de tuin.

Net als in de natuur gaat er altijd wel iets zijn in de tuin dat moeilijk groeit, dat problemen ondervindt met het slechte weer of plaaginsecten, …

U moet tuinieren bekijken als een samenwerkingsverband.

U en de natuur.

Maar zoals u misschien al gehoord heeft is de Natuur soms een grillige dame. U moet elkaars karakter leren kennen, elkaars gewoontes en reacties. Dit vraagt tijd en ervaring en gebeurt niet op 1 seizoen.

Volharding en doorzettingsvermogen zorgen dat u niet na enkele maanden de handdoek in de ring gooit maar blijft verdergaan. Op een gegeven moment gaat u uw partner, de Natuur, beter en beter kunnen inschatten en begrijpen, waardoor het tuinieren steeds eenvoudiger wordt.

[Read more…]

Vragen staat vrij (en kan u helpen)!

oktober 3, 2012 door Frank Anrijs 1 Comment

Vragen staat vrij (en kan u helpen)!
Vragen staat vrij (en kan u helpen)!

In mijn vorige artikel schreef ik over het plezier van experimenteren in de tuin. Nu is er wel een keerzijde aan dit ge-experimenteer in de tuin. De resultaten laten soms lang op zich wachten.

Nu ja, lang is natuurlijk relatief.

Problemen

U composteert zelf uw tuin- en keukenafval en bouwt uw definitieve hoop op in het voorjaar. Het najaar daarop kunt u deze compost uitzeven en gebruiken in de tuin.

Terwijl het nieuwe jaar vordert, merkt u dat er ongelooflijk veel onkruid opkomt op uw bedden.

?

De compost heeft niet warm genoeg gehad waardoor de onkruidzaden niet zijn vernietigd tijdens het composteren. [Read more…]

Uw tuin is een groot laboratorium!

september 30, 2012 door Frank Anrijs Leave a Comment

Uw tuin is een groot laboratorium!
Uw tuin is een groot laboratorium!

Wat ik heel plezant vind aan een eigen moestuin is de vrijheid. De vrijheid om te doen wat ik wil.

Ik lees heel veel en graag over tuinieren en kom zo soms gebruiken, manieren en technieken van tuinieren tegen die vroeger gebruikt werden en die nu in de vergetelijkheid zijn geraakt.

Of een combinatie van verschillende dingen die ik heb gelezen doet een lampje branden en geeft mij nieuwe ideeën voor in de tuin.

De mogelijkheid om dit gewoon te doen en te kijken wat de effecten – goed of slecht – zijn, is gewoon enorm plezant en is voor mij een heel belangrijk onderdeel van tuinieren.

De uitdaging die er elk jaar opnieuw uitgaat van de tuin om alles zo goed mogelijk te onderhouden, te kweken en te oogsten is fantastisch. Dat bij het experimenteren dikwijls dingen op een teleurstelling uitdraaien houdt mij niet tegen. Ook en misschien vooral uit deze mislukkingen kunt u veel leren over hoe het wel of juist niet moet.

[Read more…]

Plantbespreking: Veldsla (Valeriana locusta)

september 23, 2012 door Frank Anrijs Leave a Comment

Plantbespreking: Veldsla
Plantbespreking: Veldsla

Veldsla is een inheemse groente en dus ook bij uitstek geschikt om onze winters zonder problemen door te komen. Vandaar dat het een interessante wintergroente is. Veldsla vraagt immers geen speciale zorgen tijdens de winter. Ze voorziet ons van de nodige vitaminen en zorgt voor de groene toets op ons bord.

Zaaien en oogsten

Het is een tweejarig gewas, dat als éénjarige groente geteeld wordt. Je moet het dus elk jaar opnieuw zaaien in de nazomer.

Je kan zaaien vanaf augustus, vooral de 2de helft van augustus is een goed tijdstip. Ook september is nog geschikt maar als je te laat zaait, groeit de plant pas uit na de winter en valt de oogst in maart. Zo kan je de teelt spreiden over de gehele winter tot in de lente afhankelijk van het zaaitijdstip.

Je kan rechtstreeks in volle grond zaaien maar het is opletten om niet te dicht te zaaien. De eenvoudigste manier om te weten op welk afstand je moet zaaien, is de omvang van de volwassen plant in het hoofd te houden en je afstand daaraan aan te passen. Je kan voorzien dat je wat gaat dunnen maar als de plantjes te dicht op elkaar staan, kunnen de rozetten niet uitgroeien. Ook de kans op rotten of ziekte is dan groter omdat er onvoldoende verluchting mogelijk is. [Read more…]

In de moestuin is ‘rentenieren’ een wijze beslissing

september 16, 2012 door Frank Anrijs Leave a Comment

In de moestuin is 'rentenieren' een wijze beslissing
In de moestuin is ‘rentenieren’ een wijze beslissing

Justus von Liebig is volgens velen de grondlegger van de moderne landbouw. Een van zijn belangrijkste ontdekkingen was immers kunstmest op basis van nitraat, niet lang daarna startte hij proeven op met kunstmestgiften in de landbouw. Hij schreef in 1840 de ‘Wet van het minimum’ (Engelse uitleg) over de voedingsstoffen die een plant voor optimale groei nodig heeft.

Volgens deze wet wordt de opbrengst van een gewas beperkt door een tekort van één van de essentiële voedingstoffen. Indien de aanwezigheid van dit element werd verhoogd, werd ook de opbrengst verhoogd.

Hij minimaliseerde het belang van humus en organische stof in de bodem, iets wat toen nog zeer belangrijk was in de gangbare landbouw.

Dat hij later op zijn woorden is terug gekomen en spijt had van zijn verkeerde inzichten wordt bijna nergens vermeld. Zijn wet van het minimum en verwante onderzoeken zijn in ongeveer alle talen vertaald.

Zijn later werk, waarin hij afstand neemt van zijn vroegere werk,  is ‘Es ist ja dies die Spitze meines lebens’ (Nederlandstalige versie te verkrijgen bij Mulder Agro). [Read more…]

Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten

september 12, 2012 door Frank Anrijs 2 Comments

Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten!
Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten!

Om de zoveel tijd verschijnen er in kranten en tijdschriften artikels over het verschil tussen biologisch gekweekt en gangbaar voedsel. En bijna onveranderlijk is de conclusie dat er niet zoveel verschil zit in kwaliteit, smaak en gezondheid.

Enkele dagen geleden verscheen dit artikel in de ‘Standaard’: Dure biovoeding dan toch niet zo gezond. En in het voorjaar was er een artikel over een Duits onderzoek in ‘The Daily Mail’: Organic food has no extra health benefits (Biologisch voedsel heeft geen extra voordelen.)

Beide studies komen ook hier tot de conclusie dat biologisch gekweekt voedsel niet opvallend of aanwijsbaar meer vitamen en mineralen bevat. Ook is het niet lekkerder of gezonder.

Bestrijdingsmiddelen

Wat wel uit beide onderzoeken blijkt, maar enkel kort wordt aangehaald, is het verschil in bestrijdingsmiddelen dat de 2 soorten producten bevatten.

[Read more…]

Het waarom, hoe en wat van deze blog en website

augustus 2, 2012 door Frank Anrijs 2 Comments

Het waarom, hoe en wat van deze blog en website!
Het waarom, hoe en wat van deze blog en website!

Ik heb redelijk lang getwijfeld voordat ik beslist heb om van start te gaan met deze blog en website.

Ik had immers een goede job op een tuincentrum, kon daar doen wat ik wou, had veel verantwoordelijkheid en had in de loop der jaren geholpen een goed bedrijf op te bouwen.

Hiervan weglopen voor een onzekere toekomst was niet evident, maar door een samenloop van omstandigheden heb ik toch de stap gezet.

Waarom Natuurlijke Moestuin?

Door het krijgen van kinderen (2 jongens en 1 meisje) ben ik, net als veel jonge ouders denk ik, gaan stilstaan bij voeding en gezondheid. Zeker omdat mijn zonen voedselallergieën hebben, zijn mijn vrouw en ik veel bezig geweest met eten en gezond eten in het algemeen.

Door mijn opvoeding ( mijn ouders hebben het project ‘Yggdrasil’ opgezet) ben ik automatisch in de richting van biologische en ecologische voeding gegaan. Door over dit onderwerp, gezonde voeding, meer en meer te lezen ben ik toch van verschillende zaken verschoten.

[Read more…]

Ik ga bijna van start!

juli 13, 2012 door Frank Anrijs Leave a Comment

Ik ga bijna van start!
Ik ga bijna van start!

Ik ben momenteel nog volop bezig met het opzetten van de structuur, layout en back-end van de blog en website Natuurlijke Moestuin. Tegen begin augustus moet alles min of meer in orde zijn en ga ik van start.

Elke week 2 keer een blogpost, kort of lang, over een onderwerp dat verband houdt met een natuurlijke manier van tuinieren. Soms speelt het in op de actualiteit, soms een bespreking van een interessant boek of een artikel, …

De invalshoeken zullen heel divers zijn, de onderwerpen heel breed. De rode draad doorheen alle artikels zal het natuurlijk tuinieren zijn. en dan ook echt natuurlijk tuinieren, geen tussenvorm waarbij sproeistoffen zijn vervangen door biologische sproeimiddelen.

Indien u geïnteresseerd bent, kunt u zich hierboven inschrijven. U wordt dan op de wachtlijst gezet en zodra ik start, krijgt u een mailtje in uw mailbox.

Tot binnenkort -:),

 

 

 

 

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 33
  • 34
  • 35
  • Home
  • Blog
  • Contact
  • Inloggen

© 2021 Yggdrasil · Rainmaker Platform

Privacy Beleid

Deze website en tools van derden gebruiken cookies die nodig zijn voor het functioneren en nodig zijn om uw ervaring te verbeteren. Door op de toestemmingsknop te klikken, gaat u ermee akkoord dat de site cookies gebruikt, verzamelt en / of opslaat. Bekijk bij twijfel het volledige privacy beleid: Privacy beleid
Klik op de toestemmingsknop om deze website te bekijken.
Aanvaard cookies
Deny cookies Go Back

Privacybeleid

Van wie is deze webshop?

Deze site is eigendom van Yggdrasil BV.

Zoekopdrachten

Als je gebruikmaakt van de ingebouwde zoekmachine, slaan we het trefwoord op. Deze gegevens zijn niet aan persoonsgegevens gekoppeld en worden uitsluitend gebruikt om de vindbaarheid van informatie eb producten te verbeteren.

Bezoekers

Deze website bevat trackers (‘volgers’). Grote bedrijven zoals Facebook en Google kunnen op veel websites zien dat je die hebt bezocht, maar deze site is enkel met Google Analytics gekoppeld. De koppeling dient enkel om statistische gegevens te verzamelen over het aantal bezoekers, aantal bezochte pagina’s … Dit om de werking van mijn website optimaal te houden zodat u vlot alles vindt wat u zoekt.

Steeds meer browsers, zoals Firefox, Brave en Vivaldi blokkeren deze trackers voor je, maar je kunt ook een add-on installeren. Met Privacy Badger bijvoorbeeld kun je inzicht krijgen in de trackers die websites gebruiken en ze automatisch laten blokkeren.

Als je inlogt op je account wordt er een aantal cookies geplaatst. Deze kun je door een browser add-on zoals Cookie Autodelete laten verwijderen. Het enige nadeel daarvan is dat je steeds opnieuw moet inloggen. Deze kun je gebruiken in combinatie met I don’t care about cookies, omdat de cookies toch gewist worden.

Klanten

Klanten maken een account aan, waarin persoonsgegevens staan: minimaal het e-mailadres. Het is niet verplicht om een adres op te geven, van zodra je echter iets aankoopt dat verzonden moet worden, heb ik deze gegevens echter nodig. Deze worden bewaard in je account, indien gewenst kan je na je levering deze hieruit verwijderen.

Met wie we jouw gegevens delen

De ingevulde persoonsgegevens worden uitsluitend voor het verzenden van de bestelling en mails ivm de bestelling gebruikt. Indien je jezelf inschrijft voor digitale producten (video platform, nieuwsbrief …), ontvang je ook hierover minstens enkele mails.

Daarnaast word je mailadres ook gebruikt voor sporadische mailings waarbij je dan kans krijgt om deel te nemen aan cursussen, workshops, voorverkoop van boeken, zadenverkoop … Deze mails zijn beperkt in aantal.

Bij elke mail die je ontvangt, heb je de mogelijkheid om je onderaan uit te schrijven via enkele muisklikken. Je gegevens blijven nog even bewaard, maar worden niet meer gebruikt voor de zaken waarvoor je bent uitgeschreven.

Deze mails worden via Aweber verstuurd. Zij slaan onder andere je naam, e-mailadres en IP-adres op. Lees hier hun privacyverklaring. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Alleen de webmasters hebben toegang tot deze gegevens.

Alle gegevens zijn enkele toegankelijk voor de webmaster. Deze gegevens worden nooit doorverkocht, verspreid of op enige andere manier misbruikt. Je privacy is veilig bij Yggdrasil.

Hoe lang we jouw data bewaren

Geannuleerde en mislukte bestellingen worden niet bewaard. Voltooide bestellingen worden minstens een jaar bewaard.

Je account wordt bewaard zolang je je niet uitschrijft of je gegevens zelf verwijdert.

Hoe we jouw data beveiligen

Uiteraard worden je gegevens over een beveiligde verbinding verzonden. Je gegevens worden op zo min mogelijk plaatsen en zo kort mogelijk bewaard. We gebruiken sterke wachtwoorden en geven zo min mogelijk mensen toegang tot deze website.

Je gegevens laten verwijderen

Als je een account hebt op deze site, kun je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben. Je kunt ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben verwijderen. Gegevens die we moeten bewaren in verband met administratieve en andere wettelijke verplichtingen kunnen we uiteraard niet verwijderen.

Welke datalek-procedures we geïmplementeerd hebben

Er is sprake van een datalek als er persoonsgegevens in de verkeerde handen vallen. Wij doen er alles aan om dit te voorkomen. Mocht dit toch gebeuren, dan:

  • sluiten wij de webwinkel tot de oorzaak is gevonden en is weggenomen;
  • krijgen de getroffen leden bericht van het datalek via e-mail;
  • maken wij hier binnen 72 uur melding van bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).
Go Back