Waarom deze blog?
Ik ben vanaf mijn start bij Yggdrasil (2012) begonnen met artikels schrijven. Het hoofddoel van Yggdrasil is, was en zal altijd dezelfde blijven: het verspreiden van informatie over natuurlijk tuinieren.
Niet iedereen heeft tijd of geld om een cursus te volgen, dus is het essentieel dat je ook gratis gedetailleerde, diepgaande, waardevolle informatie kan vinden. En daar is deze blog voor.
Elke zondag krijg je een nieuw artikel over een aspect van natuurlijk tuinieren. Natuurlijk tuinieren is een manier van tuinieren waar veel randzaken een belangrijke rol spelen, en deze komen allemaal aan bod.
Doordat ik al schrijf en publiceer sinds 2012 staat er al een schat aan informatie in de blog, genoeg om je dagen mee bezig te houden! Door de blog te volgen, wordt je een betere tuinier en verandert meer dan waarschijnlijk je visie op tuinieren!
Wil je ook een eigen paradijs in je achtertuin? Een tuin waar je groenten kweekt samen met de natuur? Een tuin, anders dan de 'gangbare' tuin, waar bloemen en alle soorten leven thuishoren tussen je groenten?
Schrijf je dan in en krijg wekelijks een artikel in je mailbox!
Blog Natuurlijke Moestuin
Er wordt heel veel geschreven en gezegd over de pH van de grond en de ideale zuurtegraad die uw grond moet hebben. U kunt hierover alles vergeten wanneer u een natuurlijke moestuin begint, enkel dat uw tuin de gewenste pH uit zichzelf bereikt. De pH drukt de zuurtegraad van uw bodem uit in een getal. […]
Lees verder ...Tuinieren is een evolutie. U moet niet verwachten dat u in uw tuin begint te werken met permanente bedden en dat alles ineens perfect gaat lopen. Dat de oogst overvloedig gaat zijn en dat u niets meer moet doen in de tuin. Net als in de natuur gaat er altijd wel iets zijn in de […]
Lees verder ...In mijn vorige artikel schreef ik over het plezier van experimenteren in de tuin. Nu is er wel een keerzijde aan dit ge-experimenteer in de tuin. De resultaten laten soms lang op zich wachten. Nu ja, lang is natuurlijk relatief. Problemen U composteert zelf uw tuin- en keukenafval en bouwt uw definitieve hoop op in […]
Lees verder ...Wat ik heel plezant vind aan een eigen moestuin is de vrijheid. De vrijheid om te doen wat ik wil. Ik lees heel veel en graag over tuinieren en kom zo soms gebruiken, manieren en technieken van tuinieren tegen die vroeger gebruikt werden en die nu in de vergetelijkheid zijn geraakt. Of een combinatie van […]
Lees verder ...Composteren in de brede zin is de biologische omzetting van organisch materiaal in humus. Het composteringsproces vindt constant overal om ons heen plaats en heeft over een tijdspanne van miljoenen jaren de hele bodem opgebouwd uit lucht en stenen. Het is moeilijk te bevatten hoe het hele composteringsproces in elkaar zit en wat het belang […]
Lees verder ...Veldsla is een inheemse groente en dus ook bij uitstek geschikt om onze winters zonder problemen door te komen. Vandaar dat het een interessante wintergroente is. Veldsla vraagt immers geen speciale zorgen tijdens de winter. Ze voorziet ons van de nodige vitaminen en zorgt voor de groene toets op ons bord. Zaaien en oogsten Het […]
Lees verder ...Ik lees heel graag en veel boeken over tuinieren, maar niet alleen de ‘gewone’ boeken over tuinieren. Ook van boeken, die al vele jaren oud zijn maar toch een schat aan wijsheid bevatten, kan ik best genieten. Mijn lijstje met gelezen boeken is al aardig lang, maar mijn lijst met te lezen boeken blijft ook […]
Lees verder ...Justus von Liebig is volgens velen de grondlegger van de moderne landbouw. Een van zijn belangrijkste ontdekkingen was immers kunstmest op basis van nitraat, niet lang daarna startte hij proeven op met kunstmestgiften in de landbouw. Hij schreef in 1840 de ‘Wet van het minimum’ (Engelse uitleg) over de voedingsstoffen die een plant voor optimale […]
Lees verder ...Om de zoveel tijd verschijnen er in kranten en tijdschriften artikels over het verschil tussen biologisch gekweekt en gangbaar voedsel. En bijna onveranderlijk is de conclusie dat er niet zoveel verschil zit in kwaliteit, smaak en gezondheid. Enkele dagen geleden verscheen dit artikel in de ‘Standaard’: Dure biovoeding dan toch niet zo gezond. En in […]
Lees verder ...In vele landen zoals Spanje en Amerika wordt het al lange tijd gebruikt en stilaan begint het ook in België opmars te maken: het gebruik van humuszuren in de gangbare landbouw. Volgens het Amerikaanse tijdschrift ‘The journal of Chemical Education’ bevat een goede bodem ongeveer 10% organische stof. Momenteel zit men in Vlaanderen op een […]
Lees verder ...